Convocada una vaga general per la setmana vinent

L'Intersindical-CSC farà públic divendres els detalls i la data d'una aturada que formalment reclamarà millores en les condicions laborals a Catalunya

02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 19:57h

Bombers a la vaga general del 3-O Foto: Josep Maria Montaner


El sindicat independentista Intersindical-CSC cridarà a una vaga general a Catalunya per la setmana vinent. Encara no se'n coneixen ni la data ni els detalls, però se'n donaran a conèixer les concrecions aquest divendres al migdia, en una roda de premsa que l'organització farà aquest divendres a la seu del CIEMEN. De fet, havia registrat un preavís per fer la vaga del 30 d'octubre al 9 de novembre, però va decidir no fer-lo efectiu aquesta setmana encara, a l'espera de trobar una jornada que permeti treballar per un seguiment més massiu de la convocatòria, ja que els darrers esdeveniments polítics compliquen la previsió. El dia, per tant, serà entre dilluns i dijous vinent.

De fet, una portaveu del sindicat, Roser Palol, va explicar a NacióDigital que les raons que van motivar aquest preavís són estrictament laborals, ja que "se suposa que la crisi s'ha superat, però la classe treballadora no ho ha notat", a banda que "els joves entren al món laboral amb pitjors condicions que generacions anteriors i qui cau en l'atur amb més de 40 anys té difícil trobar feina de qualitat, si és que en troba", cosa que reverteix en unes prestacions de jubilació més baixes.

Malgrat tot, Palol admet que, més enllà de la intencionalitat amb què la Intersindical-CSC cridi a la vaga, cadascú s'hi pot sumar per raons que senti vinculades al "malestar generalitzat" que viu el país, i singularment les retallades de drets promogudes per Espanya o l'aplicació del 155. Així, apunta que part de la culpa de les males condicions de vida de part de la societat es deuen a actuacions del Tribunal Constitucional contra lleis socials aprovades pel Govern. Un dels clams més majoritaris en la concentració d'aquest dijous contra l'empresonament de membres del Govern, de fet, era en favor d'una vaga general, una acció que també ha reclamat impulsar el diputat de la CUP Carles Riera i a la qual no s'ha tancat el líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin. Malgrat tot, Palol aposta per "no deixar de plantejar raons laborals" per fer la vaga.

Una vaga ja impedida

De fet, la Intersindical-CSC va ser una de les organitzacions que, junt a la CGT, la IAC o la COS, va convocar a l'exitosa vaga general del 3 d'octubre contra les agressions policials per aturar el referèndum. Més tard, va presentar el preavís per una altra vaga general, però Foment del Treball hi va recórrer, ja que les motivacions eren bàsicament laborals, però amb algun element civil i polític col·lateral que va ser suficient perquè la justícia espanyola vetés per primer cop en democràcia una aturada d'aquest tipus, ja que les vagues polítiques estan prohibides -cosa que va motivar la solidaritat de la Federació Sindical Mundial-. Igualment, els propers dies se centrarà també, junt a l'ANC, en difondre en assemblees a la Generalitat mètodes de "resistència passiva" per no col·laborar amb governants imposats pel govern espanyol, en cas que la intervenció tiri endavant.

El sindicat cridarà a la vaga general, però no renuncia que altres entitats se sumin a la protesta i la converteixin en una aturada de país com la del 3 d'octubre

Malgrat tot, aquest cop no hi ha d'haver problemes, ja que el sindicat s'ha centrat en motius estrictament laborals per a la convocatòria, que ja ha rebut l'aval del departament de Treball i dissabte passat es van publicar els serveis mínims al Butlletí Oficial de l'Estat. En tot cas, la Intersindical-CSC no renuncia a treballar per sumar suports d'altres sindicats i entitats a la convocatòria, fins i tot si aquestes volen convertir la jornada en una nova aturada de país com la del 3 d'octubre en què també s'hi van implicar comerços, empreses o estudiants.

Els darrer dies, per tant, el sindicat ha calibrat quan seria millor fer l'aturada, cosa que es coneixerà divendres, per bé que Palol admetia que el 9 de novembre seria un dia "simbòlic", ja que coincideix amb la data del procés participatiu del 2014 i de quan Junts pel Sí i la CUP van aprovar la declaració de ruptura un any més tard.