Els «comuns» reserven per a Podem el tercer lloc de la llista per al 21-D

Xavier Domènech i Elisenda Alamany encapçalaran la candidatura, que haurà de ser ratificada per la coordinadora i la militància | No compten amb què Albano Dante Fachin pugui formar part de la llista

Xavier Domènech amb Pablo Iglesias, en un acte
Xavier Domènech amb Pablo Iglesias, en un acte | Flickr Podem
03 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:58h
Cremallera i encapçalada per Xavier Domènech i Elisenda Alamany. Així serà la llista dels "comuns" a les eleccions del 21-D. Els temps per confeccionar les candidatures són tan justos, que la maquinària interna dels partits treballen a ple rendiment i contrarrellotge. Especialment en els casos de les coalicions, que tenen el dilluns 7 de novembre com a data límit per presentar-se. Catalunya en Comú vol anar en coalició amb Podem, a qui li reserven el tercer lloc de la llista. 

La urgència per tancar la llista provoca que el procés s'encavalqui amb la consulta que Pablo Iglesias ha imposat a Podem Catalunya per forjar la coalició i amb el conflicte judicial per la querella per rebel·lió en la qual està inclòs Joan Josep Nuet. "És complex tancar un acord amb Podem amb una consulta en marxa", asseguren fonts coneixedores de la situació. Amb tot, asseguren que la candidatura està ja esbossada.

Si tot va segons el previst i a l'espera del resultat final de la consulta de la formació liderada per Albano Dante Fachin, en la qual ja han participat més de 7.500 inscrits, la coalició es dirà Catalunya en Comú Podem. Els "comuns" consideren que la millor manera de visualitzar una comunió que no va poder ser possible el passat 8 d'abril a l'assemblea fundacional és que, a més del tàndem Domènech-Alamany, el trident el completi un dirigent de Podem Catalunya.

No compten amb Albano Dante Fachin per a la candidatura

Es dona per descomptat que aquest dirigent no serà Albano Dante Fachin, que ja ha demanat que es boicotegi la consulta perquè "no és democràtica". El seu cessament ja es prepara des de l'entorn de Pablo Iglesias si no renuncia ell mateix al càrrec de secretari general. El fins ara diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Giner és el dirigent més ben posicionat per ocupar aquest lloc. De fet, els anticapitalistes de Podem Catalunya, corrent del qual Giner forma part, són partidaris de la confluència amb Catalunya en Comú.

Des dels "comuns" consideren que el fet de garantir el tercer lloc per a Podem és la millor fórmula per interpel·lar les seves bases. Són conscients, a més, que la militància del partit liderat per ara per Fachin té molt present la traumàtica experiència de Catalunya Sí que es Pot i el paper que ha jugat ICV i Joan Coscubiela -que va ocupar el tercer lloc de la llista el 27-S- prenent el control del grup parlamentari. 
 

Albano Dante Fachin i Joan Giner Foto: Adrià Costa


El repte de construir una única identitat 

Si es consolida aquesta estructura esbossada, el quart i cinquè lloc podrien recaure en dirigents d'ICV i EUiA, tot i que els "comuns" també busquen consolidar independents que a hores d'ara ostenten un paper clar a l'executiva. Els "comuns" donen per fet que Joan Josep Nuet segueixi estant en un lloc de sortida a la llista per repetir a la mesa del Parlament, mentre que la dirigent d'ICV Marta Ribas també tindria una posició assegurada. De fet, ells dos, Giner i Jèssica Albiach podrien ser els que repetissin com a diputats en la nova legislatura. La resta de llocs de sortida de la llista es renovarà pràcticament tota.

Tot i que els "comuns" segueixen treballant a fons per a la creació d'una sola identitat que acabi amb la lògica de partits, els interessos de les formacions que formen part de la confluència, que fa set mesos que va néixer, encara pesen. Tant a l'hora de confeccionar la llista com de fixar el projecte amb el qual es presentaran a les eleccions. De fet, en l'elaboració del programa electoral hauran de concretar l'"agenda constituent" que defensa Xavier Domènech, una qüestió que genera tensions internes entre els que reivindiquen que ha d'anar en paral·lel a un canvi a Espanya i els que aposten per un projecte autònom català que no renunciï als llaços amb la resta de pobles de l'Estat espanyol.
Arxivat a