L'independentisme mantindria la majoria absoluta

Junts pel Sí i la CUP podrien mantenir els 72 diputats o caure fins als 68, el mínim que marca la majoria absoluta, però ara quedaria una mica més lluny de la majoria en vots | C's seguiria com a segona força, amb els seus 25 diputats actuals o guanyant-ne un, mentre que tant el PSC i CSQEP en guanyarien un o dos cadascun

Pintada independentista a Ciutat Vella.
Pintada independentista a Ciutat Vella. | Adrià Costa
31 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:00h
En cas de celebrar-se eleccions -com està previst de cara al 21 de desembre, segons va anunciar Mariano Rajoy-, la situació al Parlament no canviaria massa. Així ho indica l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, fet públic aquest dimarts i que indica que Junts pel Sí passaria dels 62 escons actuals a 63 o en podria arribar a perdre dos, mentre que la CUP retindria 8 o 9 dels 10 de què disposa actualment. D'aquesta manera, per la franja baixa, l'independentisme sumaria 68 diputats -el topall que marca la majoria absoluta- i, per l'alta, podria mantenir els 72 que té ara.

Així, el sondeig s'ha fet preguntant pels grups parlamentaris actuals i, per tant, sense tenir en compte que aquest cop el PDECat i ERC podrien no reeditar aquesta coalició o que fins i tot se'n podria estudiar una que aglutinés també la CUP -que encara no ha confirmat que es presentarà-. Aquest escenari estarà obert durant els propers dies. En tot cas, l'independentisme seguiria sense obtenir la majoria absoluta en vots, ja que cauria del 47,8% dels sufragis al 45,9%. I això que l'independentisme s'ha disparat els darrers mesos.

Per darrera de Junts pel Sí, Ciutadans seguiria com a segona força, amb els 25 diputats actuals o guanyant-ne un més, seguit del PSC, que passaria de 16 a 17-19. Catalunya Sí que es Pot també creixeria dels 11 d'ara a 12-14, mentre que el PP podria retenir els 11 de què disposa o perdre'n un.

La CUP perd cap a Junts pel Sí i CSQEP

D'aquesta manera, unes noves eleccions no provocaria massa canvis en el Parlament. El major traspàs seria de la CUP cap a Junts pel Sí, ja que li cediria el 24,4% dels votants del 27-S. Els anticapitalistes, de fet, són la formació amb una fidelitat de vot més baixa, tan sols del 58,2%, mentre que la de la coalició sobiranista s'elevaria fins al 83,6%. Igualment, la CUP cediria a Catalunya Sí que es Pot el 10,3% dels seus antics suports, mentre que la coalició d'esquerres perdria el 7,7% dels vots en favor del PSC. Els socialistes, al seu torn, cedirien un 8,7% de les paperetes cap a Ciutadans, que també aconseguiria pescar entre l'electorat del PP.

Pel que fa a la valoració de líders, el vicepresident català, Oriol Junqueras, es manté al capdavant quant a nota, amb un 5,3, tan sols superat pel líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, amb un 5,39, per bé que té un coneixement molt inferior. Carles Puigdemont també aprova, amb un 5,14. Per contra, Mariano Rajoy obté una nota baixíssima, de l'1,81, només per sobre de Xavier García Albiol, que obté un 1,41. Entre mig, Anna Gabriel (4,66) aconseguiria un 4,66, Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) un 4,44, Miquel Iceta un 3,74 i Inés Arrimadas un 2,88.
 

Enquesta CEO baròmetre octubre 2017 by naciodigital on Scribd