El «sí» a la independència es dispara després de l'1-O

L'últim baròmetre del CEO apunta que l'opció de la República catalana puja del 41,1% el juny fins al 48,7% després del referèndum, mentre el "no" cau del 49,4% al 43,6%

Una manifestació independentista recent
Una manifestació independentista recent | Adrià Costa
31 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:06h
El referèndum de l'1-O i la violència policial de la policia espanyola per frenar-lo ha disparat el suport a la independència, segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió, fet públic aquest dimarts. Així, els partidaris del "sí" han crescut del 41,1% que reflectia el baròmetre del juny fins al 48,7% d'aquest octubre, mentre que el "no ha caigut del 49,4% fins al 43,6%. La resta no sap o no contesta.

Així, en tan sols quatre mesos, els contraris a la independència han passat de situar-se més de vuit punts per damunt dels partidaris fins a quedar-se més de cinc punts per sota. El 48,7% a favor del "sí" és, a més, el rècord històric en les enquestes del CEO des de que es fa la pregunta de manera binària. Com és previsible, el "sí" és quasi unànime entre els votants de Junts pel Sí i la CUP, mentre que el "no" ho és entre els de C's, PSC i PP, però Catalunya Sí que es Pot està més dividit. Tot i que un 55,7% rebutja la independència, un gens menyspreable 30,4% hi dona suport i un 13,3% dubta.

Si es fa la pregunta amb múltiples opcions de resposta, l'estat independent segueix sent l'opció preferida, amb un 40,2% de les respostes (quasi 10 punts més que en el baròmetre del juny), seguida de la comunitat autònoma, amb un 27,4% de suports. L'opció federal es queda en tercer lloc, amb el 21,9% d'avals, mentre que un 4,6% vol que sigui una mera regió d'Espanya.

El votant del PSC és autonomista

La independència és l'opció clarament majoritària entre l'electorat de Junts pel Sí i la CUP, mentre que l'opció federal tan sols té suport majoritari a Catalunya Sí que es Pot (un 57,1% dels votants la defensen), així com els altres tres partits amb representació volen mantenir el format autonòmic, fins i tot el PSC (hi aposta un 54,1% de l'electorat, i tan sols un 35% és federalista).

Les enquestes es van fer entre el 16 al 29 d'octubre, és a dir, després de l'1-O i durant l'anunci de l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol, la qual va ser concretada per Mariano Rajoy el 21 d'octubre.
 

Enquesta CEO baròmetre octubre 2017 by naciodigital on Scribd