Víctor Garcia Tur guanya el 37è premi de novel·la curta Just M. Casero

L'obra combina tres veus i "conforma una història d’ideals perduts i d’obsessions juvenils"

30 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:37h

Víctor Garcia Tur, autor d'«Els ocells» Foto: Víctor Garcia Tur


Víctor Garcia Tur és el guanyador del 37è premi Just Manuel Casero amb una obra titulada Els romanents o brevíssima relació d’heretges. El llibre combina tres veus i "conforma una història d’ideals perduts i d’obsessions juvenils, amb un rerefons històric que relliga el relat amb diverses heretgies de l’Edat Mitjana". Una mare, que conviu amb P –el pare– i amb F –el fill– en una urbanització, observa i les dèries del noi, cada vegada més estrambòtiques, a partir de l’evolució de l’adolescent de 17 anys i del que escriu en un diari personal.

Segons el jurat, la "intel·ligència de la construcció i el matisat sentit de l'humor fan que Els romanents o brevíssima relació d’heretges sigui una peça singular, atractiva, amb gran domini dels diversos tipus de llenguatge, de les veus narratives". Al capdavall, per acabar conformant una obra que ens "parla del present amb excursos al passat que li dóna forma, que ens parla de conflictes entre pares i fills", i també, "de les il·lusions perdudes".

L'anterior novel·la de Garcia Tur, Els ocells (Empúries, 2016), va ser la guanyadora del Premi Marian Vayreda, i arribava després dels elogis rebuts per Twistanschauung (Premi Documenta 2008). Rodona i addictiva, Els ocells reafirmava un talent que empeny amb la força d'un ofici treballat a base de lectures, d'interessos i de devocions. En aquesta entrevista a NacióDigital, l'autor explicava que no li preocupa "tenir una obra unitària".

L'obra guanyadora serà publicada a primers de l’any vinent a l’Editorial Empúries. La novel·la finalista ha estat Lliçó d’anatomia, de Carles Lapuente, una obra que és "el llarg soliloqui d’un escriptor sofisticat i culte, però al mateix temps rondinaire i maniàtic, que aspira a ser literalment Thomas Bernhard". El primer premi està dotat amb 2.200€, una escultura de Glòria Bosch, i la publicació de l’obra. El segon premi té una dotació de 600€ i la Llibreria 22 es reserva l’autorització per la publicació durant un any.