ERC vol convertir les eleccions en «una oportunitat per consolidar la República»

Els republicans insten a prendre una decisió entre totes les forces sobiranistes, entre les que inclou Podem i els "comuns", i no es mulla per si prefereix presentar-s'hi en solitari, en coalició o no anar-hi

30 d'octubre del 2017
Actualitzat el 31 d'octubre a les 8:37h

La permanent nacional d'ERC, reunida aquest dilluns. Foto: ERC



ERC creu que la convocatòria d'eleccions del 21 de desembre és un "parany" de l'Estat, però no descarta anar-hi. "Trobarem la manera de participar al 21-D, presentant-nos-hi o no", ha apuntat, i ha asseverat que "cal que el 21-D sigui una oportunitat més per consolidar la República" i ha insistit que s'ha de fer "conjuntament amb tots els que defensen la República". Una República que, segons ha admès, "no té tota la capacitat d'imposar-se" que voldrien. "Toca defensar-se, ens necessitem tots, les institucions i la gent" ha insistit.

Sigui com sigui, ha celebrat que la setmana passada es va fer "realitat el mandat del 27-S i l'1-O", que era proclamar "una República construïda a partir de les urnes i les votacions" i que suposa ara "el poder legítim a Catalunya". Tot i això, ha lamentat que les "administracions han estat ocupades de manera il·legal" i ha qualificat que el 155 "és un cop d'estat" que pretén arrabassar "a la força" el que han guanyat "amb vots i determinació". En tot cas, ha actuat a treballar amb "dignitat, perseverança, determinació, pau, cívicament, a la catalana" per "consolidar aquesta República fràgil i rebutjar el 155".

"Les urnes no ens fan por", ha insistit, deixant entreveure que segurament s'hi presentarien, i ha afegit: "L'Estat vol jugar a un terreny que és el nostre". Malgrat tot, no ha volgut avançar esdeveniments, ja que aposta per prendre decisions junt amb tot el bloc sobiranista, així com pels que s'han sentit "agredits amb el 155" i que se senten "reconeguts amb la paraula República", cosa que inclou tant les forces i entitats independentistes com Podem, qui ja ha anunciat també que inicia un seguit de reunions amb els actors defensors del dret a decidir que vol frenar el seu líder espanyol, Pablo Iglesias. El dirigent republicà, de fet, ha assegurat que és més important la "unitat d'acció" que presentar-s'hi en coalició, i fins i tot aspira a una entesa amb els "comuns".

Junqueras al departament?

Preguntat per si el president d'ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, anirà al seu departament a treballar amb normalitat aquest dilluns, Sabrià tan sols ha assenyalat que, després de la reunió ordinària de la permanent d'ERC aniria a la reunió de Junts pel Sí, però ha afirmat que desconeix si després aniria a la conselleria com sí que ha fet el conseller de Territori, Josep Rull. De fet, el govern espanyol ha donat unes hores als membres de l'executiu català perquè recullin les seves coses dels despatxos i, si després no marxen, pot actuar la Fiscalia.

Així mateix, quant a la desconvocatòria de la mesa del Parlament prevista per dimarts, Sabrià ha subratllat que els diputats seguiran treballant amb normalitat. "En cap cas assumim aquesta dissolució de la pròpia", ha asseverat, i ha afirmat que "la desconvocatòria no ha estat executada per la presidenta del Parlament".