El constitucionalisme comença a treballar per la seva unitat amb una manifestació massiva a Barcelona

Borrell, Piqué i Frutos seran els encarregats de llegir els parlaments en un intent de transmetre transversalitat | El PSC s'aboca a la manifestació i esta representat per Miquel Iceta al costat d'Albert Rivera i Xavier García Albiol

La capçalera de la manifestació unionista del Passeig de Gràcia de Barcelona
La capçalera de la manifestació unionista del Passeig de Gràcia de Barcelona | Sara González
29 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 22:01h
A les dotze del migdia al Passeig de Gràcia aquest diumenge. Després de la gran manifestació del 8 d'octubre, en la que van van participar més de 300.000 persones, moltes d'elles vingudes de fora, i de la cita habitual del 12 d'octubre, els constitucionalistes tornen aquest diumenge al carrer. Ho fan convocats per Societat Civil Catalana. Amb el lema Tots som Catalunya afirmen que no es manifestaran a favor de l'aplicació de l'article 155, que ha servit perquè el govern espanyol destitueixi el català, però a la marxa assistiran els representants dels partits que l'han impulsat. De forma menys organitzada aquests dies s'han convocat també algunes concentracions, com ara la que divendres va provocar destrosses a Catalunya Ràdio i algunes agressions.

La manifestació arriba després de la proclamació de la República Catalana el passat divendres i de la convocatòria d'eleccions pel 21 de desembre que, poc després, feia Mariano Rajoy. Pels unionistes tindrà doncs un marcat to preelectoral atès que no reconeixen la nova república. Si el PSC va optar per un perfil baix en anteriors convocatòries aquest cop hi assistirà el seu primer secretari, Miquel Iceta, acompanyat de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i del secretari d'organització, Salvador Illa. Ahir ja van ser presents a les manifestacions prèvies que es van convocar a Lleida, hi havia l'alcalde Àngel Ros, i a Tarragona. Aquesta darrera va aplegar milers de persones.
 
També hi seran els líders de Ciutadans i el PP, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol respectivament. Sentiran crits i proclames a favor de la unitat constitucionalista als comicis del 21, davant dels quals l'independentisme encara no té una estratègia.

Els parlament de la manifestació buscaran transmetre una imatge de transversalitat. De nou intervindrà l'exministre socialista Josep Borrell, ho farà també el seu homòleg pel PP Josep Piqué i també l'exlíder del PCE Paco Frutos.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha demanat que la manifestació sigui "festiva i respectuosa" i que tots els seus participants col·laborin amb "tots" els cossos policials. "Si us plau que la manifestació per la convivència a Barcelona sigui festiva i respectuosa. Demano col·laborar amb totes les forces de seguretat", ha reclamat en una piulada des del seu compte personal de Twitter.
   

Manifestants dirigint-se a la concentració aquest diumenge al matí Foto: Sergi Cámara

 

Un manifestant amb un gran bandera espanyola Foto: Sergi Cámara