Primera reunió del Govern de la nova República presidit per Puigdemont

L'executiu avalua el nou escenari mentre la Moncloa es prepara per cessar els consellers en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ja aprovat al Senat | Les primeres mesures que despleguin el nou ordenament jurídic que Junts pel Sí i la CUP han acordar impulsar al Parlament

Reunió del consell executiu del Govern, aquest dimarts
Reunió del consell executiu del Govern, aquest dimarts | ACN
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:15h
El Palau de la Generalitat acull aquesta tarda la primera reunió del Govern posterior a la proclamació de la República catalana, segons fonts consultades per NacióDigital. Carles Puigdemont ha convocat els consellers per avaluar el nou escenari després de la declaració de l'estat català i en un moment en què l'Estat ja ha rebut l'aval del Senat per tal d'aplicar l'article 155 de la Constitució.

Hi ha hagut consellers, segons les mateixes fonts, que s'han desplaçat directament a Palau. Un dels aspectes que hi ha damunt la taula és el d'aprovar decrets que despleguin l'ordenament jurídic de la nova República, marcat per la llei de transitorietat jurídica. Una de les decisions que s'han pres aquest divendres és que Josep Rull, conseller de Territori, assumeix també l'àrea d'Empresa que ha deixat orfe la dimissió de Santi Vila.

En les cites que hi ha a la Generalitat també hi participen dirigents de partits sobiranistes. El PDECat ha reunit la seva executiva al Parlament per avaluar si es prenen decisions sobre els diputats que ahir van anunciar la seva intenció d'estripar el carnet si finalment no es declarava la independència i es procedia a convocar eleccions. Les entitats sobiranistes també es troben amb Puigdemont al llarg d'aquest vespre.

El plec de mesures aprovades al Senat inclouen, entre d'altres, el cessament de tots els membres del Govern i la suspensió de les funcions nuclears del Parlament, que es queda sense poder proposar candidats a presidir la Generalitat. La reunió de Palau està servint per definir quines actuacions es durant a terme quan Espanya es disposi a fer complir tot allò que estipular l'article 155 de la Constitució, avalat per PSOE i Ciutadans.