JxSí avança l'escenari dels propers dies: «No serà fàcil, no serà gratuït»

Marta Rovira minimitza la voluntat negociadora de Rajoy i justifica la declaració d'independència: "És un diàleg que implica sotmetiment"

Marta Rovira, portaveu parlamentària de Junts pel Sí
Marta Rovira, portaveu parlamentària de Junts pel Sí | Josep Maria Montaner
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:54h
Junts pel Sí i la CUP han defensat la declaració d'independència al ple del Parlament i han instat la ciutadania a defensar la proclamació de la República. La portaveu de la coalició independentista, Marta Rovira, ha avançat l'escenari posterior a la declaració d'independència: "No serà fàcil, no serà gratuït i, ho sabem, no serà d'un dia per l'altre". També ha posat en dubte la voluntat negociadora del govern espanyol liderat per Mariano Rajoy: "El diàleg és tan viciat que és inexistent. Per sobre del diàleg hi ha la unitat d'Espanya. És un diàleg que implica sometiment".

Rovira ha argumentat que les forces independenistes han intentat un "diàleg sincer, obert i honest, en termes d'igualtat i que respectava la democràcia", però ha recordat que els acords que s'havien aconseguit fins ara fruit del diàleg "han durat poc". "Aquests acords han estat menystinguts i burlats. Aquest és el diàleg que se'ns torna a oferir, un diàleg que neix viciat. Un diàleg que no és de tu a tu, que no respecta majories democràtiques aconseguides a les urnes", ha insistit.

La portaveu parlamentària de Junts pel Sí ha raonat que l'independentisme s'ha vist "obligat" a "construir un estat propi" davant de la judicialització de la política catalana. "Venen temps difícils, però no tenim alternativa", ha sostingut. Rovira també ha criticat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. "Avui passen del bloqueig polític a la intervenció directa, a una aberració democràtica. El bloqueig polític ja no els serveix", ha afirmat dirigint-se al PP, Ciutadans i el PSC. "Si s'aprova el 155, ens n'anem 40 anys enrere; perer això fem el pas que fem.

La CUP fa una crida a la "resistència"

"Jordis, això va per vosaltres. No ens aturarem fins que us tinguem a casa". Amb aquestes paraules ha començat el seu discurs Carles Riera, diputat de la CUP, en el debat de les propostes de resolució sobre la resposta catalana a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Segons Riera, no hi ha cap altra alternativa que no passi per la declaració de la independència: "Avui assumim plenament la nostra tutel·la jurídica i política".

Riera ha indicat que el marc constitucional espanyol és un "problema", perquè no ofereix solucions al conflicte polític existent entre Catalunya i Espanya. "Anem cap a un context d'ampliació de drets civils en el concert internacional", ha destacat el diputat anticapitalista, que ha carregat contra les "oligarquies catalanes" i els poders espanyols. "Ens autodeterminem davant l'Estat i també davant les elits catalanes", ha constatat Riera, que ha observat com el diàleg amb el govern espanyol i la Unió Europea no ha fructificat i que ara cal bastir un "contrapoder" en un context de "lluita i de resistència".

"Amb radical determinació, ha arribat l'hora del poble. Construïm República des de baix, amb la lluita social des dels ajuntaments", ha assegurat el diputat anticapitalista. "Demanem, avui, que el Parlament, assumint els resultats de l'1-O, votant les propostes de resolució, proclami que Catalunya és un estat independent en forma de República", ha recordat Riera, que ha demanat als ajuntaments i al Govern que s'ho facin seu.