CSQEP considera una «barbaritat» tant el 155 com la DUI

La diputada Marta Ribas assegura que la declaració d'independència "empetiteix" la majoria sobiranista i recorda que Catalunya encara té pendent la celebració d'un referèndum acordat | “Quan un no pot guanyar, l'important és no perdre”, alerta als independentistes

La diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas, al Parlament
La diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas, al Parlament | Josep M. Montaner
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:34h
"Avui s'han perpetrat dues grans barbaritats: l'article 155 amb el qual pretenen arrebatar-nos les institucions catalanes i una DUI que no té legitimitat democràtica". Així ha argumentat Catalunya Sí que es Pot el seu vot en contra de la proposta de resolució presentada pels independentistes per a la proclamació de la República catalana. La diputada Marta Ribas ha recordat que els catalans segueixen tenint pendent la celebració d'un referèndum acordat, ja que el seu grup considera que l'1-O va ser una mobilització molt important però no pot ser considerat un "referèndum vàlid".

"És molt greu respondre a una barbaritat amb una altra barbaritat", ha insistit Ribas. La dirigent ecosocialista ha recordat que el seu espai polític ha estat bel·ligerant amb l'aplicació del 155 i ha participat tant en l'1-O com en l'aturada del país del passat 3 d'octubre i les manifestacions per reivindicar la llibertat dels presidents de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Amb tot, ha lamentat que amb la declaració d'independència "s'empetiteixi aquesta majoria" que en els darrers dies s'ha vist als carrers.

 Ribas ha insistit que el referèndum acordat encara és una "assignatura pendent" i ha desitjat tornar-se a retrobar amb l'independentisme en aquest punt. Ha precisat també que el seu grup votarà en contra de la proposta de resolució que posa en marxa el procés constituent perquè s'impulsa "donant per fet" que Catalunya ja ha decidit. CSQEP presenta una proposta pròpia sobre una agenda constituent. "Votarem no a tot perquè no coincidim amb les propostes unilaterals ni tampoc amb tots els que avui al Senat estan liquidant la nostra autonomia", ha afirmat.

Ribas ha subratllat que, "com a sobiranista", està indignada perquè alguns "han estat jugant una partida d'escacs carregada de testosterona on el tauler era Catalunya i els peons la ciutadania". La diputada ha estat contundent a l'hora de censurar la unilateralitat: "Quan un no pot guanyar, l'important és no perdre".

PSC: "Vostès són uns inconscients"

Una hora i mitja després de l'hora prevista, el ple del Parlament que ha de declarar la independència ha arrencat enmig de molta expectació. Després de les intervencions inicials del PP i Ciutadans -que s'han queixat que a les dependències de la cambra es fessin crits d'"independència"-, el PSC ha criticat el pla independentista. "Vostès són uns inconscients", ha afirmat la diputada Eva Granados, que ha anunciat que el seu partit "no ho permetrà" i ha titllat d'"irresponsables" els diputats de Junts pel Sí i la CUP. "Els socialistes representem aquells que creuen que no té cap sentit crear un petit estat al marge de tot", ha reblat.

Granados, que ha avançat que el PSC abandonarà l'hemicicle quan es produeixi la votació de la declaració d'independència, ha retret al sobiranisme que pugui provocar una fractura a la societat catalana. "No ens agraden la disjuntives de Catalunya o Espanya; ens agraden les copul·latives, Catalunya i Espanya. No cal que ens dividim per les banderes", ha afirmat. "Defensarem la senyera, que avui vostès han abandonat", ha afegit. La portaveu socialista ha lamentat que el salt a l'estat propi deixi al marge els ciutadans que no defensen la independència: "No ens facin escollir. No hi tenen dret".

Ciutadans, a Puigdemont: "No passarà a la història per haver partit Espanya"

Abans de la intervenció socialista, Ciutadans ha pres la paraula per negar que la proclamació compti amb el suport "majoritari" de la cambra. "Ni tan sols vostès són majoria", ha recalcat Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari, que ha apuntat que Carles Puigdemont "no passarà a la història per haver partit Espanya".

Segons Carrizosa, Junts pel Sí i la CUP aspiren a "expulsar la dissidència", i ha equiparat la independència amb el Brexit. "La vostra proposta de resolució trenca la convivència, els treu la ciutadania. Han deixat orfes més de la meitat dels catalans de Govern. És immoral i antiètic. No permetrem que es trenqui Espanya, que ens arruïnin i que ens divideixin" ha assegurat el portaveu parlamentari de Ciutadans.

La resolució de JxSí i la CUP proclama la independència i el procés constituent

El ple d'aquest divendres arriba després d'una jornada intensa. Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, renunciés a celebrar eleccions, els mecanismes es van tornar a activar per dissenyar com serà la declaració de la independència a la cambra catalana. Aquest divendres al matí, després d'una pròrroga de tres quarts d'hora, Junts pel Sí i la CUP han registrat dues propostes de resolució en les quals es declara la independència, entren en vigor lleis transitòries i es comença el procés constituent. En el moment en què es votin, el Parlament haurà donat ordres al Govern per tal d'impulsar la llei de transitorietat jurídica i promoure el reconeixement internacional de la República.