El PSC insisteix a l'independentisme que renunciï a la secessió i convoqui eleccions

Els socialistes reclamen "diàleg i negociació" i una "normalització" de les relacions institucionals entre Generalitat i Govern espanyol | CSQEP rebutja el 155 i reclama un nou marc constituent

Miquel Iceta, al Parlament aquest dijous
Miquel Iceta, al Parlament aquest dijous | Josep Maria Montaner
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:58h
La jornada decisiva al Parlament preveu un divendres d'alta intensitat. Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, renunciés a celebrar eleccions, els mecanismes s'han tornar a activar per dissenyar com serà la declaració de la independència a la cambra catalana. Fins a les 10:30h, els grups parlamentaris tenen temps per presentar les propostes de resolució, i el PSC ja ho ha fet. Reclama "diàleg", que l'independentisme renunciï a la "secessió unilateral" i la convocatòria "immediata" d'eleccions.

En el document on detallen les resolucions, els socialistes reclamen "el restabliment d’un marc de diàleg entre les institucions catalanes i les del conjunt d’Espanya, en un procés de distensió del conflicte", que ha de contemplar diverses qüestions. Entre elles, "el reconeixement, per part del Govern de la plena vigència de la Constitució i de l’Estatut", cosa que implica el reconeixement "que no s’ha declarat la independència de Catalunya, i el desistiment d’una secessió unilateral".

El PSC també insisteix en demanar "la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya" i la "paralització dels tràmits corresponents a l’autorització de mesures en desplegament de l’article 155". En aquest sentit, per aplicar-ho, es proposa "l’establiment d’una mesa de diàleg entre totes les formacions polítiques catalanes amb representació". A la fi, els socialistes reclamen "diàleg i negociació", en una "normalització" de les relacions institucionals entre la Generalitat i el Govern espanyol, així com "l'inici d’un procés per a reformar la Constitució, i la norma institucional bàsica de Catalunya".

Propostes de Resolucio PSC al Debat General 155 by naciodigital on Scribd



CSQEP rebutja el 155 i reclama un nou marc constituent

Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) ha registrat tres propostes de resolució al Parlament, concentrades en el "rebuig al 155, un nou marc constituent i agenda social". El primer punt, el "rebuig a l’aplicació del 155 i la necessitat d’una resposta política i social unitària", que connecta amb la petició de no fer efectiva una DUI per no "allunyar la resolució política" del conflicte ni "dificultar l’establiment d’àmplies majories" a Catalunya. CSQEP exigeix la retirada dels efectius policials i de la llibertat "immediata" de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El segon punt reclama possibilitar un nou Marc Constituent que combini "la participació ciutadana i els mecanismes institucionals", basat en la "radicalitat democràtica, la justícia social, ambiental, econòmica i fiscal", i que no "prefiguri la relació final de Catalunya amb l’Estat i s’articuli al voltant del dret a decidir". En aquest sentit, CSQEP demana posar l’èmfasi en la "necessitat" d’un referèndum amb totes les "garanties establertes en el Codi de Bones Pràctiques de la Comissió De Venècia i articulat a partir de l’article 92.1 de la Constitució".

Per últim, CSQEP reclama que es retiri la intervenció de les finances de la Generalitat, així com "desbloquejar les subvencions a entitats socials, deixar sense efecte el decret per facilitar el trasllat de seus d’empreses fora de Catalunya i garantir la seguretat jurídica per evitar danys a l’economia del país". La petició clou amb la petició de reconeixement per "la qualitat del sistema educatiu català i dels seus professionals".