JxSí i la CUP enfilen la declaració d'independència al Parlament

Els dos grups enllesteixen les propostes de resolució que han de servir per donar sortida al mandat de l'1-O

Carles Puigdemont, en el moment d'entrar al ple del Parlament
Carles Puigdemont, en el moment d'entrar al ple del Parlament | Josep Maria Montaner
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 7:16h
Jornada decisiva al Parlament. Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, renunciés a celebrar eleccions, els mecanismes es van tornar a activar per dissenyar com serà la declaració de la independència a la cambra catalana.

Els dos grups perfilen com seran les propostes de resolució -no es descarta, en cap cas, que siguin conjuntes- que donaran sortida al mandat del referèndum de l'1-O. La idea que va desgranar ahir el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, es basa en encetar el "procés constituent" per a Catalunya.

Els grups parlamentaris tenen fins a les 10.30 per presentar les propostes de resolució. Cadascun d'ells en pot presentar tres i han d'estar relacionades, segons es va pactar dilluns a la junta de portaveus, amb l'objecte del debat, que és l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. En el debat de política general de fa un any i vint dies, Junts pel Sí i la CUP van definir el full de ruta del referèndum a través de propostes de resolució conjuntes. Allà s'hi van fixar les eleccions constituents per al març del 2018.

Es tractarà d'un debat i d'una votació d'alt voltatge, tenint en compte els precedents dels dies 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis del referèndum i del procés constituent.