El suport de la Unió Europea a Madrid troba contestació a Estrasburg

La causa catalana compta amb suports entre els eurodiputats mentre els governs europeus s'alineen amb l'executiu de Rajoy | En una reunió del grup Verds-Aliança Lliure Europea a Estrasburg s'al·ludeix a un eventual empresonament del conseller d'Exteriors

Els eurodiputats Jordi Solé, Ivo Vajgl i Ramon Tremosa, a la manifestació en contra de l’empresonament de Sànchez i Cuixart.
Els eurodiputats Jordi Solé, Ivo Vajgl i Ramon Tremosa, a la manifestació en contra de l’empresonament de Sànchez i Cuixart. | ACN
29 d'octubre del 2017
Actualitzat el 30 d'octubre a les 16:57h
Setmana de ple al Parlament Europeu. El plat fort dels debats a l'hemicicle van ser la discussió i aprovació de l'avantprojecte de pressupost de la Unió Europea, que va tirar endavant amb el vot de 446 diputats, 184 en contra i 60 abstencions. Però més enllà del dia a dia a les institucions comunitàries, aquest cop sí, Europa observa amb preocupació els esdeveniments que s'encadenen. Aquesta setmana, Catalunya ha estat un de les qüestions centrals de converses a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg.

Els grans grups polítics europeus s'han posicionat al costat del govern espanyol per boca dels seus portaveus. També ho han fet les cancelleries europees, alineades amb Madrid. Però també hi ha dissidències. Minoritàries entre els eurodiputats del Grup Popular i del Socialista, més detectables dins del Grup Liberal. La reunió dels parlamentaris socialistes no va poder evitar tractar la situació a Catalunya. Les veus "dissidents" que s'expressen, però, són poques. Són veus qüestionen el suport a la "democràcia espanyola". L'italià Gianni Pittella fa els possibles per mantenir la cohesió del seu grup. La portuguesa Ana Gomes és de les poques que es van atrevir a trencar la falsa unanimitat, com també ho van fer alguns socialistes eslovens.      

Entre el Grup Popular, on seuen els diputats elegits del PP espanyol, les coses són encara més complicades. Però se sap que no tots ho veuen igual i que la causa catalana disposa de suports, sobretot entre parlamentaris bàltics. Un d'ells és Artis Pabriks, qui no amaga la seva simpatia pel procés. Membre del Partit Popular de Letònia, ha estat ministre de Defensa i d'Exteriors. En un tuit recent, va escriure que l'actitud de l'estat espanyol i de la UE podria portar a Catalunya "sang o independència, o totes dues coses alhora".
 
José Bové al·ludeix a la possible detenció de Romeva

Aquesta setmana també es va reunir el grup dels Verds-Aliança Lliure Europea, format per una que aplega 51 diputats a l'Eurocambra. La situació de Catalunya va ocupar la part principal de l'encontre, exactament setanta minuts. No tot el grup pensa el mateix sobre el procés sobiranista, però hi ha quasi unanimitat en la condemna a la repressió i l'oposició radical a l'actitud del govern espanyol. Segons han explicat fonts del Parlament Europeu a NacióDigital, va brillar la intervenció de l'eurodiputat José Bové, el sindicalista francès altermundista. Bové va defensar el dret d'autodeterminació i va recordar l'antic company de grup Raül Romeva amb paraules emotives: "Us imagineu que fos detingut? No el defensarem?". Una intervenció que va impactar fortament els presents.
 

Ple del Parlament Europeu d'aquest dimecres Foto: ACN


Un exministre eslovè clama contra el govern espanyol

En el transcurs de la reunió de l'intergrup per les minories, les comunitats nacionals i les llengües, en què va participar la Plataforma per la Llengua, alguns eurodiputats presents es van interessar per la situació a Catalunya. La intervenció més destacada va ser la d'Ivo Vaigl, eurodiputat liberal i exministre d'Exteriors d'Eslovènia. Va comentar que Espanya no és una dictadura, però que actua de manera "autoritària" davant del conflicte amb Catalunya.

Per l'exministre d'Exteriors, "només la negociació i el diàleg poden resoldre el conflicte". Vaigl va expressar la seva solidaritat i el sentiment de simpatia per la causa catalana. Vaigl és un dels polítics del centredreta que més s'han significat en defensa dels drets de Catalunya. Una posició que topa de ple amb la dels diputats espanyols de Ciutadans, que integren el seu mateix grup a Estrasburg. Però si una cosa ha fet evident l'esclat del cas català, és que a l'hemicicle hi ha forta controvèrsia sobre la qüestió i que la posició dels estats troba cada cop més contestació.
Arxivat a