Puigdemont compareix a Palau per aclarir com resol l'atzucac del procés

El president de la Generalitat tenia previst fer una declaració institucional a les 13.30 hores, que primer s'ha ajornat una hora i després s'ha acabat traslladant a les 17.00 hores | Puigdemont reclama garanties que no s'aplicarà l'article 155 abans de confirmar si convoca noves eleccions

26 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:17h
Carles Puigdemont, en una imatge al Parlament
Carles Puigdemont, en una imatge al Parlament | Adrià Costa

Carles Puigdemont, aquest dimarts al Parlament Foto: Adrià Costa


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aclarirà aquest tarda com resol l'atzucac del procés sobiranista. Aquest dijous al matí ha fet un gir d'última hora i haa optat per convocar eleccions catalanes davant la imminent aplicació de l'article 155 de la Constitució. Així ho confirmen diverses fonts consultades per NacióDigital coneixedores de la situació. Puigdemont ha reunit el Govern des de les deu del matí i, al cap de mitja hora, els integrants del grup parlamentari de Junts pel Sí han entrat també a Palau. A tots ells, el màxim dirigent català els ha traslladat la voluntat de convocar eleccions el proper 20 de desembre, un dimecres, per resoldre la situació. Malgrat això, encara no ha posat veu ni cara a la decisió, perquè ha ajornat la compareixença que tenia prevista a les 13.30 hores al Palau de la Generalitat i també a les 14.30 hores. Finalment, se celebrarà a les 17.00 hores.

Puigdemont compareixerà quan tingui un escenari clar sobre la resposta que arribi de Madrid. Fonts sobiranistes exposen que el president de la Generalitat vol tenir plenes garanties que el govern espanyol no aplicarà l'article 155 de la Constitució abans de prendre una decisió definitiva sobre una nova convocatòria electoral.

Veus discrepants al Govern i desil·lusió a Junts pel Sí

Al llarg de les últimes hores s'han succeït les reunions a la Generalitat. Ahir, de fet, la cita amb els consellers i l'estat major del procés -que incloïa representants de les entitats sobiranistes i municipalistes- es va tancar a les dues de la matinada. La fórmula que prenia més cos era la de la declaració de la independència, però en les cites d'aquest matí la situació ha fet un tomb. Una de les derivades que s'obririen en cas d'anar a nous comicis és si això frena l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que demà ha de ser validat pel Senat. El govern espanyol, però, ja ha dit que ni uns comicis autonòmics frenarà la decisió de forçar el retorn al "marc constitucional".

La demanda d'eleccions provenia del sector més moderat del PDECat i, dins de l'executiu, tenia un abanderat principal. Es tracta del conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que al llarg dels últims dies havia traslladat al president la necessitat de celebrar nous comicis. Puigdemont no n'era partidari, però en les últimes hores ha virat cap aquí. ERC ha convocat l'executiva nacional a les dotze del migdia per avaluar la situació. També ho ha fet el PDECat, a dos quarts de dues de la tarda. Destacats dirigents com els diputats Jordi Cuminal i Albert Batalla han estripat el carnet nacionalista davant la decisió que ha pres el president català.

A les cinc de la tarda estava previst que el president s'expliqués al Parlament, però abans s'ha programat la declaració al Palau de la Generalitat. A la cambra catalana hi havia programat un debat específic sobre la resposta catalana a l'article 155 de la Constitució, però s'ha acabat suspenent. Fonts governamentals apunten que l'escenari electoral s'ha gestat després de la mediació del lehendakari, Íñigo Urkullu. La via basca ha influït per establir un pont entre Barcelona i Madrid

Múltiples pressions al president

En la reunió a Palau celebrada aquest dimarts ja es va fer palpable la diversitat de posicionaments formulats al sobiranisme. Ara bé, la proclamació de l'estat propi s'imposava a l'opció d'una nova convocatòria d'eleccions autonòmiques, segons les diverses fonts consultades per NacióDigital. Tanmateix, el debat va ser obert i ha desembocat en un canvi de rumb del president de la Generalitat, molt pressionat.

En les darreres hores, Puigdemont ha hagut de suportar pressions de tot tipus i de diversos fronts. Aquestes pressions arribarien tant des de sectors empresarials inquiets, com d'alguns sectors de la majoria independentista -la CUP, de fet, ja va denunciar públicament que Puigdemont els havia admès que estudiava aquesta opció-. La determinació d'una majoria del grup parlamentari de Junts pel Sí per aixecar la suspensió de la declaració d'independència podria no ser atesa en el ple del Parlament que començarà aquest dijous a la tarda.