Surten a la llum tots els secrets de l'assassinat del president Kennedy

Els Estats Units publiquen aquest dijous 3.100 expedients classificats que podrien ajudar a clarificar els fets, encara incerts i amb l'ombra de la conspiració

John F. Kennedy, instants abans de ser disparat a Dallas
John F. Kennedy, instants abans de ser disparat a Dallas | Wikimedia Commons
26 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 9:48h
Donald Trump, president dels Estats Units, ha autoritzat la desclassificació dels Arxius Nacionals que contenen la informació de l'assassinat de John F. Kennedy, el president demòcrata que va morir a Dallas el 22 de novembre de 1963 després de l'impacte de dues bales. El magnicidi va ser una de les imatges que esdevindrien icòniques d'un temps i de tot un segle, alimentat de seguida per les especulacions, les teories de la conspiració i tota mena d'elucubracions que només feien que fer gran el mite i el secretisme.

Aquest dijous, però, tot pot canviar. Els 3.100 documents que seran exposats al públic per primera vegada, poden comportar la definitiva resolució del cas i la resposta a les preguntes que s'han fet des d'aquell tràgic succés. Qui va matar Kennedy realment? Era una conspiració de la CIA, una revenja de la Màfia, o bé una conxorxa que implicava Fidel Castro? Va haver-hi un sol tirador o Lee Harvey Oswald va actuar acompanyat? Qui o quins estaments estaven veritablement involucrats en l'assassinat?

Tots els documents es poden consultar al web dels Arxius Nacionals dels EUA i van ser creats per la pròpia CIA, per l'FBI i pel Departament de Justícia. En total, l'assassinat de Kennedy compta amb més de cinc milions de papers, el 88% dels quals ja han estat desclassificats, mentre que l'11% ho han estat només en part. L'1% restant són els arxius que ara veuran la llum, desconeguts fins a dia d'avui.

Els punts foscos i enigmes de l'assassinat de JFK

La comissió Warren va ser l'encarregada d'investigar l'assassinat de Kennedy. Des del principi, va ser un cas controvertit, amb dubtes i punts molt foscos. La comissió va arribar a la conclusió, finalment, que Oswald va actuar sol i que ell va ser qui va disparar els tres trets –dos dels quals van tocar el cap del president–. De seguida, però, van sortir veus que qüestionaven aquesta resolució i que fos només Oswald qui fes els trets, ja que la trajectòria de les bales i el so podrien arribar a desmentir aquest fet. Es va arribar al punt que una comissió del Congrés de finals dels 70 va concloure que Oswald no podia haver actuat sol.

Però, a banda de qui va disparar, el gran quid de l'assumpte és saber per què ho va fer. En aquest camp, les teories de la política-ficció popular són pràcticament infinites, alimentades pel posterior assassinat d'Oswald a mans de Ruby, a sang freda i també gravat per les càmeres, i el secretisme dels arxius fins ara. De Fidel Castro al KGB, arribant a esquitxar el propi vicepresident Lyndon B. Johnson i alguns dels aparells de l'Estat. A la fi, un secret que tot sembla indicar que es resoldrà en els propers dies, esperem que definitivament.