Així es defensen TV3 i Catalunya Ràdio: les dades n'avalen la pluralitat

Els informes del Consell de l'Audiovisual de Catalunya demostren que els mitjans públics catalans han donat veu a tots els partits mentre que la televisió pública estatal que el PP posa d'exemple silencia l'independentisme | També deixen palès que no no són els que més antena dediquen al procés

Periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio en la roda de premsa de rebuig al 155
Periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio en la roda de premsa de rebuig al 155 | ACN
26 d'octubre del 2017
Actualitzat el 27 d'octubre a les 10:27h
L'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha posat el focus en els mitjans públics catalans. L'acord del Consell de Ministres contempla la intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio per garantir "informació objectiva, veraç i equilibrada" als catalans. Des de la televisió i la ràdio pública, però, defensen la seva pluralitat i professionalitat en base a les dades recollides als informes del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

Les dades, que consten en un informe elaborat per la CCMA i al que ha tingut accés NacióDigital, permeten qüestionar els atacs als mitjans públics catalans, que estan sent acusats per part de l'estat espanyol d'esbiaixar la realitat a favor de l'independentisme i als que el PP contraposa fins i tot a una suposada bona feina de TVE. En el cas de Catalunya Ràdio, per exemple, el bloc constitucionalista va tenir un temps de paraula del 50,9%, l'independentisme un 35% i els comuns un 13,9% entre l'abril de 2016 i el mateix mes de 2017. El discurs del silenciament de determinades opcions polítiques se sosté poc.

Per partits, qui es va veure més beneficiat van ser el PSC i el PSOE, amb un 21% del temps, després el PP amb un 18,5%. Completa el podi CDC/PDECat, amb un 16,9% del temps. C's va tenir un 11,4%, la CUP un 9,8%, ERC un 8,3%, Podem un 5,7%, Barcelona en Comú un 3,9%, ICV un 2,9% i Catalunya Sí Que Es Pot un 1,4%.

El procés als mitjans catalans

En l'anàlisi mensual, les dades del CAC també mostren que els mitjans públics catalans no són els que més temps dediquen a informar sobre el procés català. L'atenció informativa a les relacions entre Catalunya i l'Estat l'abril del 2017 va ser del 14,2% a RAC1, del 12,2% a TVE Catalunya, un 9,5% a 8tv, un 7,9% a Catalunya Ràdio i del 6,7% a TV3.

Al mes següent es van registrar xifres similars: RAC1, propietat del Grupo Godó, va dedicar a les relacions entre Catalunya i Espanya un 18% de les informacions emeses, TVE Catalunya un 15,6% i 8tv, també de Godó, un 13,7%. A Catalunya Ràdio i TV3 van dedicar un 12,1% i un 9,6% respectivament. Una altra conclusió del CAC és que el Govern és qui va tenir més temps de paraula pel que fa al procés a TV3, 8tv i RAC1, mentre que la veu del govern de l'Estat predomina a TVE Catalunya i Catalunya Ràdio.

La situació s'inverteix quan el tema és la crisi dels refugiats. Durant el mes de febrer del 2017 l'atenció informativa a aquest problema es va situar en el 6,7% de les informacions a Catalunya Ràdio, el 5% a TV3, el 3,7% a RAC1, el 3,2% a 8tv i el 2,4% a TVE Catalunya. D'altra banda, en el mateix mes, la crisi econòmica va representar un 4,2% de les informacions emeses a Catalunya Ràdio, el 2,6% a 8tv, el 2,5% a TVE Catalunya, el 2% a TV3 i l'1,3% a RAC1.

Manca de veus independentistes a TVE l'1-O 

Pel que fa a l'anàlisi de les informacions durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre, el darrer informe del CAC del passat 19 d'octubre indica que TV3 va donar veu a tots els partits (7) mentre que TVE només va garantir la presència de 4 i cap d'ells era independentista. La cadena pública estatal a Catalunya va dedicar el 88,4% del temps de paraula al govern espanyol mentre que va cedir només el 7,8% al Govern.

A nivell estatal, el canal La1 va donar l'1-O un 48,6% del temps de paraula a l'executiu presidit per Mariano Rajoy i només un 15,5% al Govern. Per contra, TV3 va dedicar un 48% del temps d'intervencions a l'executiu de Carles Puigdemont i un 30% al govern espanyol.

Pel que fa a la brutalitat policial de l'1 d'octubre, TVE Catalunya, La 1 i Antena 3 no la van destacar entre les principals informacions, segons el CAC, mentre que la televisió pública catalana va ser l'única que va donar veu a les víctimes. De fet el Consell d'Informatius de TVE ha elaborat un informe molt crític amb la cobertura de la cadena pública en els assumptes relacionats amb Catalunya.

Els principals temes tractats l'1-O a les diferents televisions que es poden veure a Catalunya també divergeixen. TV3 va posar l'accent en les accions violentes de la policia contra la ciutadania (31,3%), TVE a Catalunya es va centrar en el posicionament del govern espanyol en relació al referèndum (40,7%), el principal tema a La1 va ser la celebració del partit entre el Barça i Las Palmas a porta tancada (13,7%), a Telecinco l'actitud "passiva" dels Mossos d'Esquadra (19,8%), a Antena 3 als aspectes que es presenten com a il·legals o anomalies de la votació (18,5%) i a LaSexta una combinació entre el desenvolupament de la jornada de votació i l'acció policial per impedir-la (32,2%). 

Dades del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre el pluralisme als mitjans catalans by naciodigital on Scribd

Arxivat a