Un 74% dels independentistes rebutja convocar eleccions, segons una enquesta d'ERC

Un sondeig posterior a l'anunci del 155 assenyala que només un 38% dels catalans creu que els comicis ajudarien a resoldre la situació i un 77% s'oposa a suspendre l'autonomia | Si ara tingués lloc un altre referèndum, el "sí" obtindria el 55% dels vots i el "no" el 45% restant

Una dona votant, en el referèndum de l'1-O.
Una dona votant, en el referèndum de l'1-O. | Juanma Peláez
25 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:44h
La ciutadania no creu que unes eleccions ajudessin a resoldre el xoc institucional entre la Generalitat i l'Estat, tal com defensa un sector de l'independentisme que pressiona Carles Puigdemont perquè convoqui uns comicis per sortejar el 155. De fet, segons una enquesta interna d'ERC a la que ha tingut accés NacióDigital, el rebuig a aquesta opció és especialment majoritària entre els catalans favorables a la independència.

Els republicans van encarregar aquest sondeig just després de l'anunci de les mesures que l'aplicació de l'article 155 permetria executar per suspendre l'autogovern i, per tant, les opinions de la ciutadania es van recollir els dies 21 i 22 d'octubre a través de 800 enquestes, amb filtres per regió, edat i sexe. I segons els resultats, quasi la meitat dels catalans no creuen que unes eleccions autonòmiques en els propers mesos permetrien resoldre la situació política, mentre que tan sols un 38% creu que sí. S'entén que la pregunta fa referència a una convocatòria feta per Puigdemont, per bé que també podria extrapolar-se a la que té prevista forçar Mariano Rajoy d'aquí a sis mesos, com a màxim, segons ha promès.

Així mateix, entre aquells que votarien "sí" en un referèndum, el desacord amb una convocatòria d'eleccions s'eleva fins a quasi tres quartes parts de les respostes, i menys d'un 20% hi dona suport. En canvi, dos terços dels que optarien pel "no" a la independència sí que confien que uns comicis ajudessin a resoldre la situació política, mentre que el terç restant no hi està d'acord.
 
UNES ELECCIONS AUTONÒMIQUES EN ELS PROPERS MESOS AJUDARIEN A RESOLDRE LA SITUACIÓ POLÍTICA?

 
Sigui com sigui, l'enquesta també apunta que l'independentisme sortiria reforçat del procés que ha acompanyat a l'organització i celebració de l'1-O i a la repressió policial i el 155 com a resposta de l'Estat. Segons el sondeig, si ara se celebrés un altre referèndum sobre la independència, un 48% dels catalans optaria pel "sí", mentre que un 39% pel "no", nou punts menys, mentre que el 13% no ho sap o no contesta. Si no es tenen en compte els indecisos, això implica que l'opció de la República catalana aconseguiria el 55% dels sufragis, mentre que el 45% s'hi oposaria.
 
QUÈ VOTARIA EN CAS DE CELEBRACIÓ D'UN REFERÈNDUM SOBRE LA INDEPENDÈNCIA?

 
A banda, l'aplicació del 155 per suspendre l'autogovern genera una forta oposició entre els enquestats. Més de dos terços de les respostes són contràries a aquesta mesura, que escassament rep un 11% d'avals i manté un 12% d'indecisos. Això implica que, entre els que hi donen suport i els que no s'hi oposen explícitament, no sumen ni la meitat dels contraris a la independència, els quals no veurien aquesta opció com a bona per fer frenar un projecte al qual s'oposen.
 
ESTÀ D'ACORD AMB L'APLICACIÓ DE L'ARTICLE 155 PER PART DEL SENAT?

 
Finalment, l'enquesta també assenyala que els discursos equidistants, aquells que posen en un mateix sac de responsabilitat aquells que aposten per la declaració d'independència i els que ho fan pel 155, no tenen massa èxit. I és que més del 70% dels enquestats creu que el responsable d'haver arribat a la situació de bloqueig polític és sobretot del govern espanyol i el PP, mentre que un 7% en culpa sobretot la Generalitat i l'independentisme, un 19% reparteix les responsabilitats i un 3% no ho sap o no contesta.
 
QUI ÉS MÉS RESPONSABLE D'HAVER ARRIBAT A LA SITUACIÓ DE BLOQUEIG POLÍTIC ACTUAL?