Ana Gomes (Partit Socialista Portuguès): «Molts al PSOE s'han afegit a l'extremisme del PP»

L'eurodiputada creu que "el govern del Partit Popular ha enverinat el conflicte a Catalunya" | Assegura que la intervenció de mitjans de comunicació per part de l'executiu de Rajoy "seria el retorn a les polítiques franquistes"

L'eurodiputada Ana Gomes considera que el govern espanyol
L'eurodiputada Ana Gomes considera que el govern espanyol | ACN
26 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:26h
Ana Gomes (Lisboa, 1954) és eurodiputada del Partit Socialista de Portugal. Diplomàtica de carrera, va ser ambaixadora a Indonèsia i va formar part de la delegació lusitana a l'ONU. Va intervenir com a mediadora en el procés que va dur a la independència de Timor Oriental. Els anys vuitanta va ser assessora en política internacional del president Ramalho Eanes. Coneix a fons les institucions europees i segueix els esdeveniments a Catalunya amb molta preocupació. Aquest dijous ha rebut una delegació de Plataforma per la Llengua. Des d'una mirada portuguesa, sensible i oberta, invoca al diàleg i critica sense embuts l'actuació del govern espanyol. La seva és una veu especialment autoritzada, ja que pertany a un dels grans grups de l'Eurocambra, el que reuneix els socialistes europeus. La seva visió del conflicte a Catalunya és molt allunyada de la del PSOE.

- Com veu el moment actual del conflicte polític a Catalunya?

- Amb molta preocupació. No s'hauria hagut d'arribar a aquesta situació. El govern del Partit Popular ha enverinat el conflicte fins a arribar aquí, des que va recórrer l'Estatut del 2006. No ens va semblar correcte la tramitació de les lleis de desconnexió al Parlament el mes de setembre i el referèndum no em va semblar vàlid. Però no es pot impedir que la gent vagi a votar. El que vam veure amb l'actuació policial de l'1-O no van ser escenes europees, no va ser digne dels valors europeus.

"Quan el president de la Generalitat va suspendre l'aplicació dels resultats de l'1-O, era el moment de Rajoy per negociar"

- Vostè ha estat mediadora en el conflicte de Timor. Creu que hi ha base per una mediació internacional per resoldre la crisi?

- Això és una cosa que han de decidir les parts en conflicte. Però aquest conflicte no és un afer intern. És un afer europeu. I no es pot dir que no hem d'intervenir, perquè la UE intervé fora i dins de la UE quan ho fa a Hongria, a Polònia. Ho ha fet també a Portugal amb la troika. Crec que el 10 d'octubre, quan el president de la Generalitat va suspendre l'execució dels resultats de l'1-O, era el moment clau perquè Rajoy hagués obert la negociació.  

- Quina solució li veu al xoc entre Catalunya i l'Estat?

- El diàleg i la política. Aquest no és un afer jurídic. És evident que actualment la Constitució espanyola no inclou la realitat de Catalunya. I Espanya encara és una realitat centralitzadora. Jo sóc federalista i europeista i crec que la sortida hauria de ser federalista. El que no pot ser és que Madrid enviï els tancs.

- Com veu la posició del PSOE en aquest tema?

- Em va semblar positiva la proposta de reforma constitucional de Pedro Sánchez, però no entenc que hi hagi molts al PSOE que s'hagin afegit a les posicions extremes del PP de Rajoy.  

- Què opina de l'amenaça del govern espanyol d'intervenir mitjans de comunicació públics?

- Això em semblaria un retorn a les polítiques franquistes. No pot ser veritat.

- Com es veu el conflicte polític a Catalunya amb una mirada portuguesa?

- Portugal té simpatia per Catalunya. Per moltes raons de tipus cultural i històric. Però també cal dir que la majoria de la societat portuguesa se sent molt europeista i veu el conflicte actual a Catalunya com un problema que afecta el projecte europeu.