Barcelona en Comú posposa la decisió sobre el futur del pacte amb el PSC

Els "comuns" continuaran debatent la viabilitat de l'acord de govern amb els socialistes, que ja matisen el suport al 155, i acorden trobar una sortida "segons ritmes propis" | La coordinadora de la formació de Colau considera que la proposta del PDECat i ERC per garantir-los estabilitat és "una irresponsabilitat" que obeeix a "interessos partidistes"

Gerardo Pisarello, Ada Colau i Laia Ortiz al ple de Barcelona
Gerardo Pisarello, Ada Colau i Laia Ortiz al ple de Barcelona | ACN
Joan Serra Carné / Jordi Bes
24 d'octubre del 2017
Actualitzat el 25 d'octubre a les 10:08h
Barcelona en Comú ha iniciat aquest dimarts un debat intern sobre la idoneïtat de seguir governant amb el PSC pel seu suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. La coordinadora de la formació, així com diversos regidors -encapçalats per Ada Colau-, han debatut durant més de dues hores sobre si cal trencar l'acord de govern amb els socialistes, però han decidit posposar la decisió. Segons ha explicat el partit en un comunicat, el debat continuarà amb les bases "segons ritmes propis, sense deixar-se interferir per pressions d'altres partits i actors polítics".

Tal com apunten fonts de la formació consultades per NacióDigital, el debat s'ha centrat en com aconseguir exercir una pressió efectiva sobre el PSC perquè els socialistes catalans no assumeixin les tesis del PSOE de defensa de l'aplicació de l'article 155. Els "comuns" han tornat a emplaçar el PSC, i especialment el partit a Barcelona, perquè "rebutgi i es desmarqui clarament" del suport al 155. Barcelona en Comú ha valorat de forma positiva la iniciativa d'alguns alcaldes i alcaldesses del PSC que han manifestat "de forma contundent" el seu rebuig a la supressió de l'autogovern.

Els "comuns" han fet especial èmfasi en com construir un relat propi en el context de polarització, i afermar-se en l'espai intermedi entre el rebuig al 155 i una declaració unilateral d'independència (DUI). En tot cas, les bases han mostrat unanimitat en la defensa de les institucions catalanes davant l'embat del PP. En el comunicat, el partit ha demanat "responsabilitat" a tots els actors polítics implicats "per evitar el pitjor dels escenaris possibles", que considera que seria l'aplicació del 155.

En la reunió de la coordinadora s'ha escenificat que, a hores d'ara, només un espai minoritari de Barcelona en Comú defensa replantejar la relació amb el PSC. Hi té a veure la manca d'alternatives realistes per fer l'Ajuntament governable. Els "comuns" són reticents davant l'oferiment que han fet aquest dimarts el PDECat i ERC de tancar un acord per dotar d'estabilitat el govern municipal si trenca amb el PSC. A la formació que pilota Colau temen que aquest front sobiranista no impliqui cap proposta concreta sobre Barcelona, i la consideren "una irresponsabilitat cap a la ciutat" que respon "a interessos partidistes que es posen per davant dels interessos de la ciutat".

Veuen insuficients les paraules de Collboni

El suport socialista al 155 ha incomodat especialment part de les bases de BComú, cosa que ha motivat el debat intern. El líder socialista a l'Ajuntament i segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha reconegut en les darreres hores que les mesures del 155 són "innecessàries, contraproduents i lesionen l'autogovern de Catalunya". És una manera de matisar la posició que fins era oficial al PSC. Per als "comuns", però, aquest reconeixement és encara insuficient. La tercera tinent d'alcalde, Laia Ortiz, ha considerat aquest mateix dimarts que recórrer a l'article és "injustificable" i "un greu error", i ha reclamat a Collboni "actituds de fermesa" més enllà dels titulars a la premsa.

La darrera intervenció a Barcelona de Colau va ser el dissabte durant la manifestació convocada per demanar l'alliberament dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, i que es va convertir també en una mobilització de rebuig al 155. En opinió de Colau, recórrer a aquest article és "terrible", i va exigir als socialistes que retirin el seu suport l'aplicació de la mesura, un suport que va titllar d'"incomprensible".

La pressió del PDECat i ERC sobre Colau

En tot cas, el debat sobre un possible trencament del govern de la capital catalana ja fa uns dies que es cou al consistori, però aquest dimarts arriba acompanyat de més pressió des de l'oposició per a Colau. El líder del Grup Demòcrata (el PDECat), Xavier Trias, i el d'ERC, Alfred Bosch, s'han ofert com a relleu del PSC per donar estabilitat a l'alcaldessa a canvi que BComú expulsi el PSC del govern. Trias considera que Collboni no pot seguir al govern perquè els socialistes són "inductors necessaris" de l'aplicació del 155.

"Senyor Collboni, si us plau, planti's d'una vegada. PSC, planteu-vos d'una vegada. No estem discutint d'independència sí o no, estem discutint una cosa més greu que és democràcia sí o no", ha defensat el també exalcalde. Bosch, que a diferència de Trias no descarta entrar al govern de Colau, ha assegurat que l'oferta és "sincera". El líder del PDECat ha afegit, en aquest sentit: "Que estigui tranquil·la. Nosaltres no la deixarem caure", ha assegurat.

El marge de maniobra de l'alcaldessa amb el PSC no és gaire gran. Tant ella com els socialistes han reconegut els darrers dies que no tenen gens d'interès en una ruptura, i han recordat que la qüestió catalana la van deixar a banda del pacte de govern. A més, i malgrat que no sumen sols majoria absoluta, Colau pot arribar fins al final del mandat tenint gairebé garantit que pot aprovar els dos pressupostos que queden recorrent a una qüestió de confiança per als del 2018 i prorrogant-los de cara al 2019.
Arxivat a