Rebuig al 155 i condemna a les detencions: les línies vermelles dels pactes locals del PDECat

Els nacionalistes reuneixen els càrrecs territorials i els informen que a partir de divendres es replantejaran els pactes amb el PSC si voten a favor de la intervenció de l'autonomia

Marta Pascal, durant el consell nacional del PDECat de la setmana passada
Marta Pascal, durant el consell nacional del PDECat de la setmana passada | PDECat
23 d'octubre del 2017
Actualitzat el 24 d'octubre a les 20:59h
El PDECat ha reunit aquest dilluns a la tarda quadres municipals per informar-los de les noves directrius dels pactes a nivell local. Segons fonts consultades per NacióDigital, les línies vermelles es distribueixen en tres eixos: rebuig explícit a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, condemna de les detencions relacionades amb el procés sobiranistes -com l'empresonament de Jordi Sànchez i de Jordi Cuixart- i la no obstaculització del referèndum de l'1-O. Fonts oficials consultades al llarg de les últimes setmanes assenyalen que es respectarà "l'autonomia municipal", però insisteixen que serà "complicat" mantenir pactes amb el PSC en cas que validi el 155 al Senat.

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ja ha advertit aquest matí des del Parlament que "s'estudiarà" la conveniència de mantenir les enteses amb els socialistes. La més emblemàtica és la de Girona, on Marta Madrenas compta amb el suport del PSC. Els alcaldes nacionalistes sostenen que, encara que la dinàmica municipal és diferent de la nacional, calen "gestos" de "distanciament" en cas que els socialistes avalin la intervenció de l'autonomia a la cambra alta espanyola.

Segons les fonts consultades, la idea de la reunió d'aquest dilluns era "fixar un criteri general d'actuació". Les decisions es prendran "cas per cas" i "en funció dels esdeveniments". Pascal sempre ha estat insistent a l'hora de defensar l'autonomia local, cosa que des del territori se li ha agraït. La direcció nacionalista, malgrat tot, ha arribat a la conclusió que, a mig mandat, no es poden mantenir "pactes incoherents".