Parlon dimiteix de la direcció del PSOE

L'alcaldessa de Santa Coloma deixa l'executiva de Pedro Sánchez perquè no avala el suport del partit a la suspensió de l'autogovern de Catalunya | "Donada la situació actual de màxima tensió a Catalunya respectem la decisió de l'alcaldessa", respon Ferraz

Núria Parlon
Núria Parlon | Flickr Adrià Costa
21 d'octubre del 2017
Actualitzat el 22 d'octubre a les 8:48h
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha comunicat al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que no vol seguir formant part de la seva direcció i que, per tant, deixa la cartera de Cohesió Social i Igualtat que ha ocupat fins ara. La dirigent del PSC ja fa dies que tenia presa la decisió, segons ha pogut saber NacióDigital, però l'anunci de la suspensió de l'autogovern de Catalunya anunciada per Mariano Rajoy amb l'aval del PSOE ha estat el detonant definitiu per fer-ho públic.

"Donada la situació actual de màxima tensió a Catalunya respectem la decisió de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet", ha respost el PSOE en un comunicat en el qual agraeixen la tasca desenvolupada en els escassos cinc mesos que ha format part de l'executiva de Ferraz. Amb la renúncia de Parlon, el PSC perd la seva dirigent amb més pes a la direcció del PSOE, on els socialistes catalans mantenen l'alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, i l'aranès Paco Boya.

Parlon considera que era insostenible seguir a la direcció de Ferraz perquè no comparteix el tancament de files de Pedro Sánchez amb Mariano Rajoy. De fet, just abans que es fes pública la seva dimissió, ha signat un manifest amb els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart; Granollers, Josep Mayoral; i Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, per demanar que el PSC es desmarqui de l'aplicació del 155. Tots ells donen la cara en nom de tot un sector del PSC que està preocupat perquè no comparteix el posicionament de Miquel Iceta de donar "un xec en blanc" al PSOE a l'hora d'intervenir l'autogovern de Catalunya.

Els discrepants, no avalen el full de ruta independentista, però consideren que sotmetre Catalunya a aquesta retallada competencial agreuja el conflicte en comptes de contribuir a resoldre'l per la via del "diàleg". La dimissió de Parlon és un element més de pressió perquè la direcció del PSC reconsideri seguir donant suport al PSOE i, en conseqüència, a les mesures aplicades pel PP per suspendre l'autonomia catalana.

El fitxatge estrella del ressuscitat Sánchez

Així doncs, Parlon, que va ser un dels fitxatges estrella de Sánchez, amb prou feines ha estat cinc mesos a la direcció del PSOE. Ella, que governa amb majoria absoluta la seva ciutat i que va perdre les primàries contra Miquel Iceta però amb un 46% del suport de les bases del PSC, és una de les alcaldesses amb més pes del partit. Va ser també una de les dirigents que va ajudar Sánchez a guanyar amb rotunditat a Catalunya les primàries que li van permetre recuperar la secretaria general del PSOE el passat mes de maig.

Durant el darrer any, Parlon, ha reivindicat que el socialisme ha de recuperar la seva essència d'esquerres sortint dels despatxos per tornar a instaurar-se al carrer. A la seva campanya de les primàries va ser la primera en anunciar públicament que trencaria la disciplina de vot del PSOE per no facilitar la investidura de Mariano Rajoy. Iceta es va veure abocat a defensar el mateix posicionament. L'alcaldessa de Santa Coloma també va polemitzar amb Iceta en considerar que el document de Granada havia de passar de la teoria a la pràctica i que s'havia de forçar el PSOE a fer una proposta real per solucionar el conflicte territorial amb Catalunya. El PSC, defensa Parlon, ha de batallar per sortir de la "subalternitat", cosa que considera que no podrà fer si s'ancora a PP i Ciutadans.