La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart

JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"

La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament.
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
20 d'octubre del 2017
Actualitzat el 21 d'octubre a les 16:42h
La primera condemna formal per part de les institucions catalanes de l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, arribarà dilluns. Els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP han registrat aquest divendres un text al qual ha tingut accés NacióDigital, que es debatrà en la reunió dels representants dels partits i que s'aprovarà amb la majoria independentista -per bé que també és previsible el suport de Catalunya Sí que es Pot o una eventual abstenció del PSC- en què es reclama l'alliberament dels líders de les dues entitats sobiranistes, sobre els quals "es fa palès" que "són presos polítics".

En aquesta declaració, les forces independentistes insten a condemnar "la decisió judicial de retenir en presó preventiva Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana", i a expressar l'"absoluta desaprovació envers aquesta decisió". Una mesura que qualifica d'"injustificable, que ataca els drets a la llibertat d'expressió i de manifestació, sobre els quals es fonamenten els règims democràtics" i, per això, "aquesta privació de llibertat, vinculada a una acusació pel delicte de sedició, obeeix únicament a raons polítiques, fet que vulnera la llibertat ideològica".

De la mateixa manera, la declaració -que s'aprovarà en la junta de portaveus que convocarà el ple que aixequi la suspensió de la declaració d'independència- "remarca el caràcter pacífic de totes les actuacions dels acusats, la legitimitat de llurs idees i accions, i llur participació activa per a mantenir l'ordre i evitar qualsevol expressió de violència en el context de contestació social per la detenció de catorze servidors públics el passat 20 de setembre". De la mateixa manera, es consideren "indignes i totalment innecessàries les mesures cautelars adoptades contra el major i una intendent dels Mossos d'Esquadra", també jutjats per sedició a l'Audiència Nacional però no empresonats -malgrat que la Fiscalia ho va demanar-.

Per tot això, Junts pel Sí i la CUP faran que la junta de portaveus reclami "que es posin immediatament en llibertat Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que es retirin les mesures cautelars contra el major i la intendent dels Mossos d'Esquadra, i que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol". De fet, la junta de portaveus ja va condemnar el dia 3 la repressió policial produïda l'1-O i ho va fer amb el suport dels dos grups independentistes i de Catalunya Sí que es Pot.
Arxivat a