BComú impedeix que Barcelona declari Felip VI «persona non grata»

El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello defensa que aquest posicionament ara és "inoportú" | L'Ajuntament rebutja la proposta de la CUP amb els vots dels "comuns", PSC, C's i PP

Redacció
20 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:09h

Felip VI, durant la intervenció extraordinària sobre Catalunya. Foto: Casa Reial


La comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat aquest divendres una proposició de la CUP que pretenia declarar el rei "persona non grata", així com tota la casa reial. Han votat a favor de la iniciativa el Grup Demòcrata –el PDECat-, ERC i el regidor no adscrit –Gerard Ardanuy, de Demòcrates-, mentre que BComú, PSC, C's i PP l'han tombada.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha argumentat que tot i que la seva formació és republicana i condemna el missatge que va llençar Felip VI després de l'1 d'octubre, fer aquest posicionament ara és "inoportú i no serviria de res", i més quan s'està fent una apel·lació al diàleg i a "desescalar" la situació de tensió actual.

Segon intent dels "cupaires" sense èxit

La CUP ja havia presentat fa més d'un any aquesta proposició i tampoc havia aconseguit reunir els suports necessaris. Llavors BComú i el Grup Demòcrata s'havien abstingut. Aquesta vegada, el PDECat ha canviat el vot, però també ho ha fet el grup majoritari, argumentant que el que toca ara és destensar i no fer propostes d'aquest tipus.

"Això aniria en contra de la proposició de diàleg que acabem d'aprovar", ha argumentat Pisarello fent referència a una iniciativa d'ERC que ha tirat endavant una estona abans i que, a més de donar suport a les institucions catalanes arran de la decisió anunciada d'aplicar el 155, també reclama al govern espanyol que doni resposta a les propostes de diàleg plantejades des de la Generalitat. Aquest text ha tingut el suport de BComú, el Grup Demòcrata, ERC i el regidor no adscrit. C's i PP hi han votat en contra i el PSC s'hi ha abstingut.

En canvi, la regidora anticapitalista Maria Rovira ha denunciat el paper històric de la dinastia borbònica "d'imposició" en relació als Països Catalans, però també s'ha referit a la postura mantinguda per Felip VI arran de l'1 d'octubre, "un paper d'assenyalar i amenaçar un poble i les institucions mobilitzades negant l'actuació policial". "L'Ajuntament ha de donar passos ferms per acabar amb el règim del 78 i això vol dir atacar les seves institucions", ha insistit Rovira, remarcant que la monarquia és una institució "hereva del franquisme i antidemocràtica".

També reclama retirar els reconeixements a la casa reial

La iniciativa també reclama retirar els guardons i reconeixements a la casa reial i instar altres ciutats metropolitanes a fer el mateix. Pel que fa a l'apel·lació al diàleg, la regidora ha lamentat l'"equidistància" de BComú, i ha avisat Pisarello que no es pot dialogar amb qui ja anuncia eleccions i la intervenció dels Mossos d'Esquadra i de TV3.

Des del Grup Demòcrata, Jaume Ciurana ha constatat el "divorci" entre bona part de la societat catalana i la monarquia, que hauria de fer d'àrbitre i de moderadora, ha dit. A parer seu, el discurs "entre amenaçador i superb" del rei Felip el 3 d'octubre justifica declarar-lo "persona non grata".

La republicana Trini Capdevila ha opinat que el rei "s'ha guanyat a pols" aquesta proposició, perquè va "legitimar la violència contra àvies i infants l'1 d'octubre, la més miserable de les violències", tot i que se li hauria de suposar, ha dit, "neutralitat institucional".

En canvi, la líder de C's, Carina Mejías, ha negat que la monarquia sigui una institució antidemocràtica, tot recordant que va ser votada pels espanyols quan van aprovar la Constitució. "No votarem propostes d'odi, enfrontament i divisió. Vostès presenten això aquí per alimentar la seva parròquia. Per declarar 'persona non grata' preferim que ho facin amb Otegi", ha etzibat.

També la popular Àngels Esteller s'ha referit a Otegi, amb qui ha dit que la CUP comparteix el seu pensament "totalitari", juntament amb els terroristes, ha dit. Així mateix, ha subratllat que la monarquia va ser votada per la majoria d'espanyols, inclosos els catalans, quan es va avalar en referèndum el text constitucional.

Des del PSC, Carmen Andrés ha opinat que aquesta proposta "és un pas més en la declaració unilateral d'independència", i per això ha anunciat el seu vot contrari. Ha constatat que la CUP no vol diàleg i que això és un "gran problema", ja que és l'única solució per afrontar l'actual situació de "divorci". "Diàleg també amb qui no comparteix les seves idees, senyora Rovira. En això consisteix la democràcia i la llibertat", ha conclòs.
Arxivat a