El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya

El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica" | Resta transcendència al 155: «No suposa la suspensió de l'autonomia»

El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo.
El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo. | Europa Press
20 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:57h
Entre els consells de ministres extraordinaris d'ahir i de demà dissabte, avui se n'ha celebrat un d'ordinari, sota la presidència de la vicepresidenta Sáenz de Santamaría, ja que Mariano Rajoy és a Brussel·les. El ministre Méndez de Vigo, que ha comparegut a l'acabar,  ha evitat concretar la data de les eleccions a Catalunya. No ha mostrat entusiasme per unes eleccions immediates i ha dit que "és aviat per dir quan hi haurà eleccions, l'important és restaurar la legalitat", després recuperar "la convivència" i "aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica". 

Un missatge repetit pel ministre ha estat intentar treure dramatisme a l'aplicació de l'article 155, insistint en què "no suposa suspendre l'autonomia de Catalunya". Al contrari, segons el ministre, les mesures que demà aprovarà l'executiu garantiran l'autogovern.

El ministre ha dit que "som conscients del desafiament" sobiranista, que "pretén trencar la nostra nació, que perdura des de fa més de 500 anys", enfront la suposada voluntat de "dividir i fracturar" la societat catalana, "també econòmicament". Méndez de Vigo ha dibuixat un panorama catastròfic de la situació a Catalunya, amb "empreses que marxen, anul·lacions hoteleres i caigudes en inversions".

"No és bona idea" que l'Estat recuperi educació

Preguntat sobre si l'Estat ha de recuperar les competències en educació, Méndez de Vigo ha dit que "no és una bona idea" i que cal evitar prendre les decisions en calent i preservar el "cap fred". Aquesta idea s'ha estès els darrers dies entre sectors de l'ala més dura del PP i fins i tot l'ha defensat l'exministre Josep Piqué. El ministre sí que ha dit que és partidari d'enfortir el que a Alemanya s'anomena "el principi de lleialtat federal" i que caldria "reforçar les competències de l'alta inspecció" de l'Estat.