Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa

L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%

Gent retirant diners d'un caixer de Banc Sabadell.
Gent retirant diners d'un caixer de Banc Sabadell. | Juanma Peláez
20 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:11h
Banc Sabadell és l'empresa que més està caient de l'Ibex-35 aquest divendres al migdia, malgrat que la jornada a la borsa està sent tranquil·la. La caiguda de l'entitat financera que va liderar els trasllats de seus socials fora de Catalunya és del 2,01% a les 12.30, malgrat que el conjunt de les empreses creixen un 0,05%, mentre que dijous va caure un 0,74%. I en aquesta jornada negativa, les accions de l'entitat presidida per Josep Oliu van perdre l'1,68% del seu valor, menys que aquest divendres.

La caiguda té lloc durant la jornada de retirada d'efectius convocada per la campanya Crida per la Democràcia, amb el suport de l'ANC i Òmnium, que insta a que la ciutadania tregui diners dels cinc principals bancs com a forma de pressió a l'Estat per negociar i per reclamar l'alliberament dels presidents de les dues entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Una crida que ha provocat algunes cues als caixer, per bé que ha rebut crítiques d'una part de l'independentisme, com del conseller d'Empresa, Santi Vila, o la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal.

Igualment, l'ANC i Òmnium instaven a mostrar el descontentament amb la decisió de canviar la seu social de Banc Sabadell i La Caixa, en cas que els efectius es retiressin d'aquestes entitats. La Caixa, de fet, també està patint caigudes, en el seu cas del 0,82% -és la sisena que més cau-. En canvi, el Santander i el BBVA estan força estables (creixen un 0,04% i un 0,08%, respectivament) i Bankia ha pujat un 1,36%.

Òmnium i ANC celebren l'acció simbòlica

En una roda de premsa per valorar l'acció, el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha celebrat que s'ha evidenciat que "la força està en cadascú de nosaltres" i amb la capacitat per fer "un gest simbòlic i una cosa tan senzilla com treure part dels teus diners". "Farem el que sigui de forma pacífica i democràtica per aturar l'onada repressiva", ha avançat, ja que hi haurà més accions similars, i ha denunciat que Sànchez i Cuixart ja porten quatre dies empresonats: "Si no ens han fet cas com a ciutadans, esperem que ens escoltin com a consumidors". En tot cas, ha denunciat que és l'Estat qui posa en risc l'economia pressionant perquè empreses com SEAT es deslocalitzin, afavorint el canvi de seu via decret o intervenint els comptes de la Generalitat. Quant a les crítiques rebudes per l'acció, ha assenyalat que "totes les opinions són respectables" i s'ha mostrat convençut que "segur" comparteixen també que és el govern espanyol qui actua de forma més irresponsable.

Al seu torn, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha apuntat que la retirada d'efectius "genera una manera de treballar que caldrà veure com es podrà implementar" en futures ocasions, per bé que aquesta ha estat una "acció essencialment simbòlica". "A més de ciutadans, som consumidors i propietaris dels nostres diners", ha explicat, i ha posat èmfasi en què el treball "prioritari és la llibertat" de Sànchez i Cuixart, motiu pel qual ha tornat a cridar a participar a la manifestació de dissabte.