Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici»

L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes"

20 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:53h

Carles Puigdemont saluda la degana Gay en la reunió que va tenir amb la Comissió. Foto: ACN


La Comissió per al Diàleg, la Mediació i la Conciliació no llança la tovallola. Al contrari, es mobilitza per intentar resoldre el conflicte polític en un horitzó que no tingui vencedors ni vençuts. Dilluns vinent, convoca un acte al paranimf de la Universitat de Barcelona, on intervindran l'exdirector general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza, l'exdegana del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) Esther Giménez-Salinas, la periodista Milagros Pérez Oliva i el professor de la UAB Francesc Xavier Moreno, especialista en mediacions en situacions de conflicte.

L'acte es farà a les 12 del migdia i pretén ser una crida a trobar una sortida amb el diàleg i per evitar "posicions extremes" i "evitar el precipici", segons expliquen persones properes a la  comissió. Hi ha el temor a que si es consuma l'aplicació del 155 i és intervinguda l'autonomia, el resultat pot ser catastròfic per Catalunya. La idea de "Ni DUI ni 155" anima molts dels integrants de la comissió.

Mayor Zaragoza és una de les personalitats amb pes internacional que s'han abocat a intentar obrir ponts entre la Generalitat i l'executiu espanyol. Presideix la Fundació per la Pau i té bons lligams amb sectors influents a Madrid, on resideix. Mayor va ser ministre d'Educació i Ciència en un govern de la UCD i va ser diputat al Congrés i eurodiputat.   

La Comissió es va crear el 4 d'octubre passat amb l'objectiu d'evitar que el conflicte polític culminés de manera abrupta i ha dut a terme un seguit de trobades institucionals per evitar que s'eixampli la trencadissa entre el Govern català i l'executiu de Mariano Rajoy. La comissió va sorgir de l'ICAB, la Cambra de Comerç, col·legis professionals com el d'economistes, els sindicats CCOO i UGT, i universitats com la UB i la UAB. S'hi han adherit ja un centenar llarg d'entitats.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va rebre la comissió a Palau, i la degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay, que la presideix, va mantenir també una trobada amb el delegat del govern espanyol, Enric Millo. Fins ara, sense que s'hagin pogut plasmar resultats. Els impulsors de la iniciativa, però, no es rendeixen.