Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país

Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica | Josep González critica els discursos "catastrofistes" i nega que Catalunya passi "dues generacions" de malastrugança econòmica

Josep González, president de la patronal Pimec.
Josep González, president de la patronal Pimec. | Adrià Costa
20 d'octubre del 2017
Actualitzat el 21 d'octubre a les 9:16h
Un 79,3% de les petites i mitjanes empreses catalanes no es planteja traslladar la seva seu social fora de Catalunya, segons una enquesta de Pimec feta pública aquest divendres a la seu de la patronal. L'estudi també insisteix que un 65% de les companyies no es veu afectada econòmicament per la situació política, i un 54% manté que el debat polític no genera inquietud financera ni li fa aturar les inversions.

Modest Guinjoan, director de l'Observatori de la Pimec i encarregat de gestionar l'enquesta, ha indicat que es volia "prendre el pols d'una mostra representativa en el moment polític actual", i ha apuntat que no té "excessiva profunditat" perquè s'ha prioritzat "fer-lo ràpid". "Hem concentrat en quatre dies les preguntes", ha apuntat Guinjoan. L'enquesta, de fet, es va fer entre el 14 i el 18 d'octubre a 420 empreses. S'han exclòs àmbits com l'administració pública -sanitat i educació incloses-, grans empreses i el sector primari. Els resultats s'han ponderat pel nombre de treballadors.

Sortida d'empreses

Al llarg de les últimes setmanes, arran del referèndum de l'1-O, prop d'un miler d'empreses han decidit traslladar la seu social fora de Catalunya. Alguns casos són especialment rellevants, com ara els del Banc Sabadell, Caixabank o bé Gas Natural. Són dades que no agraden al Govern, com va reconèixer ahir el vicepresident Oriol Junqueras, però hi ha algunes grans companyies que ja han dit que es dirigiran de nou cap a Barcelona en el moment en què hi hagi "estabilitat". Així ho va expressar ahir, per exemple, el conseller delegat d'Agbar, Xavier Martínez Lacambra.

Fins ara, segons Josep González, president de Pimec, han marxat de Catalunya empreses "grans" i especialment dedicadedes a les activitats financeres. "Algunes no sé per què ho han fet", ha apuntat el president de Pimec, que ha negat que hi hagi hagut un "efecte arrossegament" per part de la petita i mitjana empresa catalana. González ha criticat que els "polítics" no saben "dialogar", i també la manera com s'ha fet el decret per facilitar que hi hagi empreses que marxin de Catalunya.

El president de Pimec ha carregat contra els discursos "catastrofistes" que indiquen que Catalunya perdrà "dues generacions" en termes econòmics arran del procés sobiranista. Ha fet referència, d'aquesta manera, a declaracions com les que ha fet Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball.