L'Estat canviarà el padró per lluitar contra els «pisos pastera»

Després de la polèmica de Vic, canviarà la normativa amb l'excusa de lluitar els empadronaments massius en un domicili. Serà "possible" empadronar en habitatges ocupats per estrangers no comunitaris en número superior a les condicions d'habitabilitat, però no "una obligació".

per Quico Sallés , 4 de març de 2010 a les 14:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha anunciat durant la seva compareixença al Congrés que el govern vol evitar els empadronaments massius en un domicili mitjançant l'elaboració d'un nou Estatut del veí que contempli una nova regulació de les altes i les baixes d'ofici del padró municipal.

Empadronar és possible, no una obligació

La legislació vigent indica que "s'ha d'acceptar qualsevol sol·licitud d'inscripció al padró" amb l'excepció dels habitatges en construcció o les naus industrials. Fins i tot indica que "és possible'"empadronar" en habitatges ocupats per estrangers no comunitaris en número superior a les condicions d'habitabilitat", però no especifica que sigui una obligació.


L'actual regulació permet als municipis decidir sobre algunes de les condicions, i per això molts apliquen mesures per dificultar l'empadronament amb el pretext d'evitar els pisos 'pastera'. El cas de l'Ajuntament de Vic va portar aquesta qüestió a la primera línia de l'actualitat informativa durant diversos dies, perquè aquest ajuntament va fer un pas més negant l'empadronament als immigrants sense permís de treball o residència.

Un informe del Síndic de Greuges va alertar fa dos anys que els 70 municipis consultats aplicaven mesures per dificultar l'empadronament per evitar els 'pisos pastera' i va detectar que una de les mesures més habituals és la limitaco de l'empadronament en funció dels metres quadrats de l'habitatge, practica que apliquen el 65% dels consistoris. Segons aquest informe, amb el pretext de la lluita contra els pisos pastera, el 10% municipis han optat per un límit d'empadronaments igual per a tots els habitatges. També destaca que un 5% dels consistoris determina el màxim d'empadronaments en funció de la relació de parentiu.


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació