El conflicte amb Catalunya espera Rajoy al Consell Europeu

El president espanyol assisteix a la cimera de la UE i avui tindrà una trobada amb Emmanuel Macron, el més favorable a Madrid

Mariano Rajoy arribant a una cimera europea a Brussel·les.
Mariano Rajoy arribant a una cimera europea a Brussel·les. | Europa Press
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:46h
Mariano Rajoy assistirà avui a la cimera de caps d'Estat i de govern que començarà aquesta tarda a Brussel·les i que s'allargarà fins demà al migdia. Una reunió que començarà a dos quarts de quatre de la tarda, presidida per Donald Tusk. A les set del vespre, en principi, està prevista una conferència de premsa de Tusk i del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Després, els membres del Consell Europeu celebraran un sopar de treball. La cimera té previst tractar els principals temes de l'agenda europea, com la crisi migratòria i les negociacions del Brexit. Però la crisi d'Estat que viu Espanya pel conflicte amb Catalunya estarà damunt la taula.

Hi ha una profunda preocupació a la UE sobre la situació creada a Catalunya. Diversos líders europeus han expressat des de l'1-O el seu neguit, mostrant alhora el rebuig a una DUI per part del Govern català i alhora la condemna, amb matisos molt diferents, a la brutalitat policial.  Malgrat la posició oficial de la Unió de suport a Espanya, a Madrid hi ha inquietud per la posició d'una part dels governs europeus, que no entenen l'actitud immobilista del govern del PP.

Potser per això, aquesta nit Rajoy mantindrà una reunió bilateral amb el president francès, Emmanuel Macron, potser el governant qui s'ha mostrat més vehement en el suport a la posició de l'executiu espanyol, en clara contraposició a l'aposta de Bèlgica per una sortida negociada, postura propugnada pel primer ministre Charles Michel.  

Aquest dijous, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha expressat el seu suport a Madrid i ha afirmat que Catalunya no trobarà cap suport si proclama unilateralment la seva independència. Tajani, membre del PPE i antic col·laborador de Silvio Berlusconi, manté bons lligams amb l'executiu espanyol i és un dels principals aliats de Madrid en l'actual crisi.