PSOE i Ciutadans tanquen files amb Rajoy per aplicar el 155

José Luis Ábalos (PSOE) afirma que no es negocia la "unitat" i "no s'accepta la bilateralitat" | El líder de Ciutadans exigeix a la Moncloa que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya

José Luis Ábalos, portaveu de l'executiva del PSOE.
José Luis Ábalos, portaveu de l'executiva del PSOE. | youtube
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:01h
El PSOE s'ha abocat a donar suport a la resposta del govern espanyol a la Generalitat, que implica l'aplicació immediata de l'article 155 de la Constitució. José Luis Ábalos, portaveu del PSOE, ha titllat d'"amenaça inadmissible" la resposta de Puigdemont. "No acceptem l'existència de repressió política a Espanya, que és una democràcia consolidada". Ha denunciat com a "tramposa" l'oferta de diàleg del president català. Ha assegurat que "no es negocia la unitat territorial de l'Estat" i "no s'accepta la bilateralitat".

Ábalos ha dit que cal retornar la "normalitat" i la "convivència pacífica" a Catalunya. Ha acusat Puigdemont de "menysprear" l'autogovern. Sobre les mesures concretes de l'executiu espanyol, no ha volgut explicitar la posició del seu partit. Però sí que ha dit que "la intervenció ha de ser molt breu i limitada".

Aquest matí, membres de la direcció socialista s'han reunit a la Moncloa amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per consensuar la resposta de l'executiu.
La direcció del PSOE ha estat representada per l'exministra de Cultura socialista Carmen Calvo. Fonts socialistes han apuntat que tot i no estar d'acord amb totes les mesures que planteja Rajoy, consideren que han d'estar al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una "qüestió d'Estat". El govern espanyol ha agraït aquest matí el suport del PSOE i Ciutadans.
 

Albert Rivera, líder de Ciutadans. Foto: @CiudadanosCs


El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha mostrat també el seu suport a l'executiu tot exigint a Mariano Rajoy que "garanteixi unes eleccions lliures, netes i segures" a Catalunya, una mesura que considera urgent. Ha estat la seva primera reacció a la carta del president Carles Puigdemont al cap de l'executiu espanyol en què li torna a demanar diàleg. Rivera ha intervingut aquest matí davant la Cambra de Comerç dels Estats Units amb Espanya.

Rivera ha dit que alguns estan especulant amb un possible boicot a unes eleccions convocades pel govern espanyol. El líder de Ciutadans ha afirmat que "han m'agradarà  veure els senyors que donen un cop a la democràcia impedint unes eleccions democràtiques. Les boicotejaran? Home, serà graciós veure com la guàrdia civil posa urnes als col·legis i no els deixen entrar". Rivera ha afegit: "I els dic una cosa: es pot guanyar".

El PP surt en tromba 

Els principals dirigents del Partit Popular han reaccionat amb bel·ligerància a la carta de Puigdemont. La consigna és donar suport a la resposta de l'executiu espanyol i escometre contra la Generalitat. Fernando Martínez-Maillo, el número tres del PP, ha comparegut aquest migdia per acusar el Govern català de ser el responsable de l'aplicació de l'article 155. Ha definit de "diàleg trampós" el que proposa el president Puigdemont. Exactament la mateixa expressió emprada pocs minuts abans pel portaveu del PSOE, José Luis Ábalos.

El dirigent del PP ha subratllat que el govern del PP no està sol, tot emfasitzant el suport que li han mostrat el PSOE i Ciutadans. Un fet que ha aprofitat per fer una referència a Podem i ha dit que a diferència d'aquestes forces, "d'altres han preferit echarse al monte", tot afirmant que "Ada Colau ha tret el seu perfil independentista".
Sobre la possibilitat que Puigdemont convoqui eleccions al Parlament, Martínez-Maillo ha dit que el president de la generalitat "té aquesta facultat fins que deixa de tenir-la". El polític del PP ha denunciat que "el Parlament està segrestat" perquè no se'l convoca.

El vicesecretari general de Comunicació del partit, Pablo Casado, un dels més bel·ligerants contra el sobiranisme, ha dit en un tuit que "els secessionistes han pervertit l'autogovern de Catalunya".
 

Per la seva banda, el portaveu del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que el Govern català està posant en perill que Barcelona sigui la seu de l'Agència Europea del Medicament.