Rajoy obvia el diàleg i activa l'aplicació del 155

El consell de ministres es reunirà dissabte per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya | Moncloa agraeix el suport del PSOE i C's, amb qui ha "consensuat" la intervenció de l'autonomia de la Generalitat

El consell de ministres, en una imatge d'arxiu
El consell de ministres, en una imatge d'arxiu | Moncloa
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:03h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat molt clar en la seva carta: el dia 10 d'octubre no es va votar la declaració d'independència. Amb tot, el govern espanyol  considera que el president català no ha respost al requeriment i ha decidit activar igualment l'article 155 de la Constitució per retallar competències a la Generalitat de Catalunya. Dissabte es reunirà el consell de ministres per posar en marxa tots els mecanismes, que s'han acordat fil per randa amb el PSOE.

"En conseqüència, el govern d'Espanya continuarà amb els tràmits previstos a l'article 155 de la Constitució per restaurar la legalitat a l'autogovern de Catalunya", recull el comunicat de Moncloa, que ha estat llegit pel portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, la veu encarregada d'anunciar que, efectivament, es posa en marxa la retallada competencial.

En la seva missiva, Puigdemont tornava a oferir diàleg i recordava que dilluns passat va demanar a Mariano Rajoy una reunió, una petició que no ha estat atesa. De fet, la resposta de Méndez de Vigo ha estat un cop de porta a qualsevol negociació si el Govern no renuncia al seu projecte.

Just abans de la compareixença de Méndez de Vigo, que ha tornat a posar l'accent en la vulneració de la Constitució i de l'Estatut, l'executiu s'ha reunit amb el PSOE. De fet, el comunicat dedica un agraïment a les "diferents formacions polítiques amb les quals està tancant en aquests moments una reposta majoritària i consensuada al desafiament secessionista".

El govern espanyol es compromet a posar "tots els mitjans que té a l'abast per restaurar la legalitat i l'ordre constitucional". Seguint en la línia de les darreres setmanes d'alimentar la por a la recessió econòmica, el comunicat recull la voluntat de l'executiu de "recuperar la convivència pacífica entre ciutadans i frenar el deteriorament econòmic que la inseguretat jurídica està causant a Catalunya". 
 

El comunicat de la Moncloa en resposta a Puigdemont by naciodigital on Scribd



Més informació en els propers minuts