Puigdemont garanteix al PDECat que aixecarà la suspensió de la independència si Rajoy no dialoga

El president de la Generalitat intervé davant del consell nacional de la formació un dia abans que caduqui l'ultimàtum de la Moncloa | La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, assegura que cal proclamar la independència si s'aplica el 155 per tal de fer efectiu el mandat de l'1-O

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el consell nacional extraordinari del PDECat del 18 d'octubre del 2017
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el consell nacional extraordinari del PDECat del 18 d'octubre del 2017 | PDECat
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:56h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimecres a porta tancada davant del consell nacional del PDECat que si Mariano Rajoy tanca la qualsevol opció de diàleg, ell "posarà el play" del mandat de l'1-O. En aquest sentit, Puigdemont ha garantit que aixecarà la suspensió de la declaració d'independència si torna a topar amb la nul·la voluntat negociadora de la Moncloa. 

En la seva intervenció, el president ha assenyalat que té perfilada una nova carta de resposta a Rajoy que ha d'acabar de tancar amb els membres del Govern. El contingut serà similar a l'anterior, apel·lant al diàleg, però ha volgut deixa clar que no hi haurà "marxa enrere". En cap moment ha parlat d'una convocatòria d'eleccions que algun membre destacat del seu partit havia defensat en privat.

Suport de Pascal

El consell nacional extraordinari que celebra el PDECat s'emmarca en les hores decisives que viu el procés sobiranista. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha de respondre demà dijous, abans de les deu del matí, l'ultimàtum que li planteja la Moncloa abans d'aplicar l'article 155 de la Constitució. Un dels escenaris que hi ha damunt la taula és aixecar la suspensió de la declaració de la independència, i la coordinadora general de la formació, Marta Pascal, li ha fet saber que té el suport del partit per dur a terme aquest moviment "quan consideri oportú".

Així ho assenyalen a NacióDigital fonts coneixedores de la intervenció de Pascal, que s'ha celebrat a porta tancada. Un cop acabada la reunió, la coordinadora general ha assegurat que si Rajoy aplica l'article 155 cal "aixecar la suspensió" per fer efectiu el mandat del referèndum de l'1-O. Ha volgut deixar clar, a banda, que en cap moment s'està posant damunt la taula l'escenari de celebrar eleccions.

Intervenció esperada

La intervenció de Puigdemont era molt esperada pels quadres del partit. El president no apareix públicament des de diumenge, quan va liderar l'homenatge institucional a Lluís Companys. No ha fet cap valoració -més enllà de Twitter- de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, per un presumpte delicte de sedició relacionat amb les manifestacions del 20 de setembre davant de la conselleria d'Economia.

Les mateixes fonts apunten que Pascal ha posat data a la nova conferència ideològica que celebrarà el PDECat. Serà l'11 de novembre i pretén dissenyar les línies mestres posteriors al referèndum, ja mirant cap a un escenari constituent, en teoria.
 

Marta Pascal, durant el consell nacional del PDECat d'aquest dimecres Foto: PDECat