«Europa ha de triar entre diàleg i repressió»: el missatge de la Generalitat a la UE

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, insisteix que el cas català és "ara menys que mai" un afer intern i reclama que se'n prengui nota

Raül Romeva, en roda de premsa juntament amb Jordi Turull
Raül Romeva, en roda de premsa juntament amb Jordi Turull | ACN
17 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:49h
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha comparegut aquest dimarts després de la reunió del consell executiu per enviar un missatge a la Unió Europea (UE): "Europa ha de triar entre el diàleg o la repressió", ha considerat Romeva, que ha apuntat que la "realitat" no "desapareixerà".

El conseller d'Exteriors ha assegurat que la Generalitat "no busca una mediació", sinó que persegueix la manera de fer seure a taula el govern espanyol. "Això ja no és un afer intern", ha ressaltat Romeva, que ha fet notar la "inseguretat jurídica" que es diu dins l'Estat. "Si segueix avalant les polítiques repressives, estaran enviant un missatge molt clar als ciutadans europeus", ha destacat.

Vuit "il·legalitats"

Romeva ha aprofitat per fer un llistat de les vuit "il·legalitats" que, segons el Govern, l'Estat ha comès en relació a l'1-O. El conseller ha encetat el memorial de greuges amb la "persecució judicial" de persones relacionades amb l'operatiu del referèndum, la majoria d'elles vinculades a la conselleria d'Economia, i l'ha continuat amb el "desplegament de policia militar", com la Guàrdia Civil. Un coronel de l'institut armat va ser qui va coordinar el dispositiu de seguretat de l'1-O.
 

La tercera presumpta irregularitat es basa en la intervenció financera de la Generalitat, mentre que la quarta, segons Romeva, és la investigació del fiscal general de l'Estat sobre presumptes delictes de sedició "que no existeixen". "Es van perseguir i obrir correus, es van amenaçar mitjans de comunicació, es va confiscar material electoral i es van prohibir actes públics", ha resumit Romeva, amb un missatge dirigit a Europa.