Javier Sierra guanya el Premi Planeta 2017 amb una intriga sobre el Sant Graal

L'autor ha reivindicat la força de la "paraula" a l'obra premiada, "El fuego invisible" | Cristina López Barrio queda finalista amb l'obra "Niebla en Tánger"

Javier Sierra, guanyador del Premi Planeta 2017, i Cristina López Barrio, finalista
Javier Sierra, guanyador del Premi Planeta 2017, i Cristina López Barrio, finalista | ACN
15 d'octubre del 2017
Actualitzat el 16 d'octubre a les 11:16h
Era un dels noms habituals de les travesses de cada any i al final ha acabat sent el vencedor. Javier Serra (Teruel, 1971), autor de llarga trajectòria en l'àmbit de la novel·la històrica amb intriga, és el guanyador de la 66a edició del Premi Planeta gràcies a l'obra El fuego invisible, presentada com La montaña atificial. La novel·la, tal com ell mateix ha explicat, és un thriller que reivindica la "força de la paraula" i que versa sobre un dels misteris que més passions desperten entre aventurers i mitòmans: la llegenda del Sant Graal, un dels camins llegendaris cap a l'eternitat.

Sempre a partir de grans misteris, Sierra ha conformat una obra de lectors devots a base de "best-sellers" indiscutibles que proven de posar llum a algunes de les incògnites més apassionants de la cultura popular. La clau, les trames addictives, les investigacions trepidants i nervi narratiu. L'autor, molt popular gràcies a les col·laboracions en diferents mitjans de comunicació com Crónicas Marcianas o Cuarto milenio, ha signat obres com El ángel perdidoLa dama azul o La cena secreta, publicades en més de quaranta llengües.

En aquesta ocasió, El fuego invisible explica la història d'un jove professor de lingüística de la Trinity College de Dublín d'arrels espanyoles que es veu obligat a viatjar a Madrid, on és reclutat per una escola experimental de literatura que cerca el Sant Graal en els camps de la literatura i l'art. La mort en estranyes circumstàncies d'un membre del grup iniciarà una trama amb clars reminiscències del thriller. Una "obra rodona", tal com l'ha definit Juan Eslava Galán, membre del jurat.

Cristina López Barrio, finalista

La finalista d'aquest 2017 ha estat Cristina López Barrio amb l'obra Niebla de Tánger. Va debutar en el camp juvenil, però de seguida va saltar al llibre per a adults amb La casa de los amoresimposibles (Plaza & Janés, 2010), que va aconseguir un gran èxit de vendes. Entre d'altres, va obtenir el premi a l'escriptora revelació que concedeix el blog literari Llegir en cas d'incendi. El cielo en un infierno cabe (Plaza & Janés, 2013) va suposar la seva consagració com una de les novel·listes més destacades de la seva generació.

"Niebla en Tánger és una novel·la molt propera a la meva història emocional", explica l'autora. "És un llibre que ha estat foc, que no et deixa dormir ni descansar". Explica com una dona de 40 anys desperta tota nua en un hotel de la Gran Via, amb un home, també nu, al seu costat. A l'escriptori de l'hotel hi troba una novel·la, punt de partida de la història de Gloria Gascón, la protagonista.
 

El president del Grup Planeta, José Creuheras; la presidenta del Congrés, Ana Pastor; i el conseller d'Empresa de la Generalitat, Santi Vila, en el decurs de la gala del Premi Planeta Foto: ACN


Festa de lliurament al Palau de Congressos de Catalunya

El guardó s’ha celebrat com és habitual al Palau de Congressos de Catalunya i, en la vetllada, hi han assistit gairebé un centenar d’escriptors de les diverses editorials del Grup, així com una nodrida representació d’altres personalitats de l’àmbit cultural, empresarial, polític i social, del cinema i de la televisió, tant de Barcelona com de l’Estat. Les presències oficials i d'autoritats de la gala ha estat un dels factors més comentats. Enguany, l’acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i del conseller de la Generalitat Santi Vila, i no ha tingut ni al rei Felip VI ni al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La 66a edició del guardó ha assolit aquest any el rècord de participació, amb 634 novel·les presentades. La procedència de les obres rebudes és molt diversa, amb la majoria de propostes arribades d'arreu de l'estat espanyol, d'Amèrica del Sud, Amèrica del Nord, Amèrica Central i també d'arreu d'Europa. El jurat ha estat integrat per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales, secretari amb vot.