Rajoy compareix a les 12.00 h per informar de la resposta a la declaració de Puigdemont

El president del govern espanyol podria activar el procés per aplicar l'article 155 de la Constitució, i busca el suport del PSOE i Ciutadans

El consell de ministres d'aquest dimecres
El consell de ministres d'aquest dimecres | Moncloa
11 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:42h
Mariano Rajoy ha presidit un consell de ministres extraordinari per estudiar les mesures a aplicar contra la Generalitat, com ara si activa el procés per recórrer a l'article 155 de la Constitució, el qual pot implicar suspendre l'autonomia. Rajoy preveu comparèixer a les 12.00 h per explicar la decisió que s'ha pres en el consell de ministres. L'executiu podria decidir enviar un requeriment previ al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aclareixi si aquest dimarts va declarar la independència.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va comparèixer aquest dimarts després de la decisió de Puigdemont de suspendre la declaració formal d'independència durant "unes setmanes" per donar temps al diàleg i a la negociació. Des de la Moncloa es va titllar d'"inadmissible" el discurs del president català des del primer moment.

La vicepresidenta va desautoritzar el discurs de Puigdemont, de qui va dir que "no sap on va ni amb qui vol anar-hi". La número dos de l'executiu de Rajoy va criticar la "incertesa" provocada per Puigdemont i que la Generalitat vulgui exhibir els resultats de l'1-O perquè "aquell referèndum" va ser il·legal i no  té una majoria de catalans al darrere. "No es poden treure conseqüències d'una llei que no existeix", va afirmar la número dos del govern espanyol, i va rebutjar tota possibilitat de diàleg o de mediació. 

Buscar el suport de PSOE i C's

Per la seva banda, Rajoy va reunir a la Moncloa amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, poc abans de la compareixença de la vicepresidenta. El president espanyol busca el suport dels altres dos partits constitucionalistes per mirar de consensuar una posició comuna enfront la Generalitat. El secretari general socialista s'ha mostrat fins ara reticent a l'aplicació del 155, tot i que també ha anunciat el seu suport a la resposta que apliqui l'estat social de dret. Aquest matí Rajoy es reuneix amb Albert Rivera, de qui ja sap que és partidari d'intervenir l'autonomia.

Mariano Rajoy va seguir la sessió del parlament de Catalunya des de la Moncloa, junt amb els seus principals col·laboradors, amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá. 

Des de l'inici de la intervenció de Puigdemont, en el Partit Popular van començar a sorgir veus que es pronuncien en un sentit de duresa, començant pel PP de Barcelona: