Rajoy convoca consell de ministres a les 9 del matí per decidir si aplica l'article 155

El president espanyol s'ha reunit amb el secretari general del PSOE i la vicepresidenta Sáenz de Santamaría rebutja el diàleg i la mediació

Mariano Rajoy té damunt la taula l'aplicació de l'article 155.
Mariano Rajoy té damunt la taula l'aplicació de l'article 155. | Europa Press
10 d'octubre del 2017
Actualitzat el 11 d'octubre a la 1:23h
Mariano Rajoy mou peça i ha convocat per a demà a les nou del matí un consell de ministres extraordinari per estudiar les mesures a aplicar contra la Generalitat. Així ho ha informat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaía després de la decisió de Puigdemont de suspendre la declaració formal durant "unes setmanes" per donar temps al diàleg i a la negociació. Des de la Moncloa s'ha titllat d'"inadmissible" el discurs de Puigdemont des del primer moment.

La vicepresidenta ha desautoritzat el discurs de Puigdemont, de qui ha dit que "no sap on va ni amb qui vol anar-hi". La número dos de l'executiu de Rajoy ha criticat la "incertesa" provocada per Puigdemont i que la Generalitat vulgui exhibir els resultats de l'1-O perquè "aquell referèndum" va ser il·legal i no  té una majoria de catalans al darrere. "No es poden treure conseqüències d'una llei que no existeix", ha afirmat la número dos del govern espanyol. i ha rebutjat tota possibilitat de diàleg o de mediació. 

Buscar el suport de PSOE i C's

Per la seva banda, Rajoy s'ha reunit amb Pedro Sánchez a la Moncloa poc abans de la compareixença de la vicepresidenta. El president espanyol busca el suport dels altres dos partits constitucionalistes per mirar de consensuar una posició comuna enfront la Generalitat. El secretari general socialista s'ha mostrat fins ara reticent a l'aplicació del 155. Demà al matí es reunirà amb Albert Rivera, de qui ja sap que és partidari d'intervenir l'autonomia.

Mariano Rajoy ha seguit la sessió del parlament de Catalunya des de la Moncloa, junt amb els seus principals col·laboradors, amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá. 

Des de l'inici de la intervenció de Puigdemont, en el Partit Popular han començat a sorgir veus que es pronuncien en un sentit de duresa, començant pel PP de Barcelona: