referèndum

La CUP reclama que el ple declari ja la independència i que la mediació arribi més endavant

El diputat Carles Riera defensa que el poble "ja ha exercit l'autodeterminació" i afirma que Catalunya ha de seure a la taula de diàleg com un actor sobirà més

Afirma que els anticapitalistes ja estan negociant amb el Govern el text de la declaració i que ningú els ha proposat una independència en diferit

| 06/10/2017 a les 15:32h
Arxivat a: Política, CUP, referèndum, procés català, Carles Riera

El ple de dimarts ha de declarar la independència sense dilacions i, en tot cas, ja arribarà més tard la recerca d'alguna intermediació amb altres actors. Aquest és el missatge que ha subratllat el diputat dels anticapitalistes Carles Riera just abans de les reunions de la mesa del Parlament i la junta de portaveus que fixarà la data i l'ordre del dia d'aquest ple. "És el moment inajornable i ineludible d'exercir l'autodeterminació", ha deixat clar Riera, des de la cambra catalana.

De fet, el diputat ha assegurat que "el poble ja ha exercit" l'autodeterminació i, "per fidelitat i lleialtat al poble", el Parlament ha de ratificar la votació de l'1-O. Així, ha etzibat que la resposta de la cambra "no pot ser altra que la declaració d'independència", més enllà del que diguin els tribunals espanyols, tal com preveu la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015 i la llei del referèndum. El full de ruta de la CUP, per tant, passa perquè el "Parlament ja sobirà declari la independència i la mobilització popular la ratifiqui i la defensi".

D'aquesta manera, ha rebutjat que s'aprovi una mena de proclamació de la independència en diferit, tal com proposen alguns sectors de l'independentisme i el Govern, sinó que reclama que és "el moment clau per exercir l'autodeterminació" i que s'apliqui escrupolosament allò que preveu la llei del referèndum i, per tant, que ja s'apliqui la llei de transitorietat en lloc de la legalitat espanyola i es "doni peu i llum verda al procés constituent". Un procés que ha de ser "ampli, participatiu i democràtic procés constituent que inclogui tothom, tant a independentistes com a independentistes" i, per tant, ha enviat una "especial invitació a l'espai dels "comuns"" per "decidir el país que volem constituir en la nova Constitució republicana".

La intermediació arribarà més endavant

Així, ha defensat que caldrà "mediació i diàleg", "en qualsevol fase del conflicte i a nivell multilateral", però aquesta intermediació ha d'implicar "reconeixement de l'existència d'un conflicte polític, reconeixement de les dues parts i que Catalunya és un subjecte polític amb dret a l'autodeterminació". Per tant, Catalunya ha de "seure a la taula com a subjecte polític i amb l'inherent dret a l'autodeterminació" i, per tant, "un cop aprovada la declaració d'independència".

Pel que fa a l'article del conseller d'Empresa, Santi Vila, que reclama deixar més marge per al diàleg, Riera ha replicat que "de temps per a la reflexió, el diàleg i la mediació no ens en faltarà, el necessitarem", però aquest "s'obre en el moment en què les institucions apliquen el mandat popular". Així, ha apostat per una "ratificació de l'acta de sobirania" exercida l'1-O, per bé que no ha tancat la porta a alguna altra fórmula com la que plantegen altres actors del sobiranisme: "No ho tenim sobre la taula, ho valoraríem".

Ningú ha proposat dilatar el procés

En tot cas, Riera ha deixat clar "ningú" no ha proposat a la CUP alguna altra proposta que no passi per la declaració de la independència, ni s'ha suggerit proclamar-la en diferit o de forma aigualida. Així, malgrat que ha reconegut que els anticapitalistes haurien volgut celebrar el ple sobre els resultats de l'1-O durant aquesta setmana i veuen tard que es faci el dia 10, ha mostrat confiança amb el Govern i en Carles Puigdemont conforme l'ajornament no es deu a cap maniobra dilacionista i que aplicaran el mandat acordat. "Allò important és que el ple se celebri i sigui solemne", ha destacat.

De la mateixa manera, no s'ha mullat sobre si la declaració s'ha de votar o no pels diputats i ha reconegut que no té "una proposta tancada sobre com es formalitzarà", sinó que "hi ha diverses formes possibles sobre la taula" i "la millor serà la que es pugui consensuar". En tot cas, ha admès també que la CUP ja està treballant sobre la declaració d'independència que s'ha d'efectuar dimarts, per bé que ha apuntat que, encara que llavors es ratifiqui el resultat de l'1-O, caldrà "un temps per fer efectiva la construcció del nou estat, no és immediat". I en aquest període, que els anticapitalistes voldrien "el més ràpid possible", caldria veure en quin moment la Generalitat prendria el control de les infraestructures, per exemple. Riera, però, no ha volgut donar més concrecions, ja que "els terminis que no es poden preveure" i dependran de molts actors implicats, així com requeriran de "molts més moments de mobilització ciutadana".

Canvi de seu del Banc Sabadell

En relació al canvi de seu d'entitats com Banc Sabadell, Riera ha admès que les empreses poden prendre lliurement aquestes mesures, així com "la ciutadania i les institucions tenen tota la llibertat per redefinir les seves relacions amb les empreses" i, per tant, "hi haurà de llibertat i sobirania per tots cantons", insinuant que hi podran haver-hi clients individuals i institucionals que retirin els comptes d'aquestes entitats. "Al nostre país, tant la ciutadania com les institucions, sabran trobar les millors decisions per no tenir cap problema en cas que empreses decideixin canviar les seves seus", ha insistit. Sí que ha criticat obertament, però, el decret del govern espanyol per facilitar aquests canvis de seus i ha volgut "denunciar que, dins l'acció punitiva i repressiva, no en té prou amb perseguir les institucions i els seus representants polítics o en reprimir la ciutadania, sinó que també vol promoure que algunes empreses puguin abandonar el país".

Finalment, el diputat de la CUP ha mostrat tot "el suport i solidaritat amb Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Josep Lluís Trapero", que aquest divendres han declarat a l'Audiència Nacional, i ha assegurat que els anticapitalistes estaran "sempre al seu costat quan es tracta de defensar les llibertats d'aquest poble".

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Dema mateix instaurem la Republica Catalana
Anònim, 06/10/2017 a les 15:51
+8
-2
No retraseu mes l,independencia ,ara es l,hora, no veieu que l,estat central actua amb prepotencia i contundencia,fen retirar las seus de las principals empresas, atacan amb las sevas policias represivas antidemocraticas a la poblacio catalana inofensiva, actuan desproporcionalment, que esperem, mes patiment .?, Dema mateix instaurem per la nostre democracia i seguritat la Republica Catalana ja
Demà no, aquesta nit
Anònim, 06/10/2017 a les 17:37
+0
-1
Tot el món mirant i nosaltres sense fer res. Independència i d'ací no es mou ni una empresa. Al primer que òbriga la boca, casserolada i inscrit al registre oficial de feixistes català. Perquè tothom sàpiga amb qui se la juga.
Després de l'actuació policial assassina espanyola amb 1 hospitalitzat, el referèndum totalment irregular i el dret inexistent d'autodeterminació, només falta la DUI. És el punt últim del procés, la glòria eterna.
A l'endemà invaïm les infraestructures bàsiques i quan la Guàrdia Civil o l'exercit ens unfle a galtades és cabdal tenir-ho tot ben grabat, que la resta de països estaran desitjosos de mediar. Movilització, però sempre els xiquets i jubilats al capdavant, que així les imatges són més impactants.
No podran consentir la invasió d'una històrica nació com la catalana per un país feixista com Espanya. És important que hi haja algun mort perquè si no, la comunitat internacional no respondrà.
Movilització!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El debat a TV3 entre els portaveus de les set principals formacions | Adrià Costa
01/01/1970
El debat decisiu a tres dies de les eleccions entre els portaveus de les set principals formacions polítiques
 23:22 La pausa del debat, al Facebook Live del 324.

 23:22 El debat de TV3 fa una pausa per a la publicitat.
 23:18 Miquel Iceta retreu a l'independentisme que "intenta projectar frustracions, incapacitats i impotències", i nega que el dèficit sigui de 16.000 milions d'euros, sinó de 2.400. A parer seu, una de les primeres coses que cal fer és exigir al govern espanyol que faci els deures amb la reforma del finançament.
 23:15 Jordi Turull lamenta: "La capacitat normativa per fer coses al servei de la gent ens la suspenen i a més el dèficit fiscal és asfixiant". Explica que l'Estat actua contra la capacitat d'autogovern de Catalunya. De les darreres 26 lleis, la meitat estan suspeses, precisa.
 23:12 Marta Rovira retreu a Xavier García Albiol que "estan tractant els ciutadans de primera i de segona" perquè no van aprovar la llei d'accés universal a la salut, i acusa el govern de discriminar en funció de l'origen.
 23:10 Miquel Iceta es compromet a prioritzar les escoles bressol, perquè el Govern sortint "va dedicar-hi zero euros en el pressupost d'enguany".
 23:07 Carles Riera espera que el 22-D comenci la "restitució" de la República i fer un pas endavant en drets civils i democràtics. "El canvi social i econòmic que ens permeti cosir el país no és possible en el marc estatal i estatutari", defensa, i insisteix: "Ni amb equidistàncies, ni amb Estatut d'autonomia ni amb Constitució no és possible".
 23:05 Xavier García Albiol torna a parlar d'una conversa amb un taxista. Explica que aquest dilluns n'ha agafat un i el conductor li ha relatat que la seva mare 85 anys "està esperant des de fa tres mesos que li posin una pròtesi". En la seva opinió, als catalans els preocupa aspectes com les llistes d'espera i els nens que estudien en barracons. Demana als partits aparcar diferències i a arribar a acords en els àmbits socials.
 23:04 Xavier Domènech aposta per un New Deal que superi les fractures socials a Catalunya i revertir les retallades.
 23:02 Miquel Iceta afirma que volen canviar de rumb i reitera la seva aposta per la reforma federal.
 23:01 Inés Arrimadas: "La meva prioritat si som presidents de la Generalitat, presidenta de la Generalitat, és tornar a unir els catalans". També anuncia que vol fer una auditoria de la Generalitat per aixecar catifes, per saber quants diners es gasten en estructures d'estat i destinar els diners del procés a l'educació i la sanitat. 
 22:59 Marta Rovira diu que primer cal superar el 155 i després lluitar contra les desigualtats. "No és cert que l'economia patís en el nostre país abans del 30 de setembre, estava batent rècords històrics", reivindica.
 22:58 Jordi Turull: "La gent ha de votar en clau de dignitat democràtica i d'institucions".
 22:58 El debat entra en el segon bloc, del present.
 22:57 Jordi Turull: "Com més hem posat la decisió i la paraula en mans dels ciutadans més forta ha estat la repressió".
 22:55 Jordi Turull, a Domènech: "Aquesta equidistància entre porres i urnes ens sap molt de greu".
 22:53 Xavier Domènech: "És evident que el bloc de José María Aznar no sumarà". A més, retreu que l'estratègia independentista ha dut a "un govern intervingut", i pregunta a partir del 21-D quina política volen portar els sobiranistes "per avançar" i no només per restituir el Govern.
 22:52 El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, pregunta a Miquel Iceta si pensa pactar amb els que es volen carregar el model d'immersió lingüística, i Iceta respon: "No volem canviar el model lingüístic de l'escola catalana".
 22:50 Miquel Iceta: "Un mestre a l'escola catalana ha de saber català". Xavier Domènech ironitza que Iceta té "tendència" a respondre per Inés Arrimadas.
 22:47 El sindicat USTEC-STEs pregunta a Inés Arrimadas si s'ha d'exigir el català al professorat, i ella contesta que els professors, igual que la resta de funcionaris, han de tenir requisits adients per la feina que han de fer. "Depèn de l'assignatura que donin els professors", continua, i es pregunta: "M'estan dient que per ser professor d'anglès has de tenir nivell C de català però no un nivell d'anglès?".
 22:45 Xavier García Albiol critica que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha estat declarat persona no grata en 105 municipis. Jordi Turull replica: "A mi m'han posat a la presó".
 22:43 Xavier García Albiol afirma que "una part de la població ha d'estar molt decebuda" després del Govern sobiranista. "Els 470.000 catalans que estan aturats no mengen de la República, del procés independentista", sosté.
 22:42 Miquel Iceta defensa l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i rebutja tornar al 6-7 de setembre i l'1 d'octubre. "No és un bon plantejament", considera, i creu que la República "no té unes bases sòlides".
 22:40 Carles Riera assevera que "ningú pot negar les condicions d'excepcionalitat que ha produït el 155", i diu que caldrà restituir el Govern "més adequat" per restituir la República.
 22:39 Inés Arrimadas recorda el "per què no tornes a Cadis?" que li va dedicar l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert. "Si aneu repetint això us quedareu sols a Catalunya perquè més de la meitat de la població té orígens fora de Catalunya", ressalta.
 22:37 Inés Arrimadas, al "tripartit" independentista: "Ni tan sols són capaços d'explicar la seva gent què és el que faran". 
 22:35 Xavier Domènech diu a Jordi Turull que, com diu ell, això "va de democràcia", però també cal afrontar altres aspectes que Domènech considera que el Govern ha oblidat com la pobresa infantil.
 22:35 La Junta Electoral sanciona TV3 per la manifestació de Brussel·les i el concert pels presos. L'organisme també contradiu la resolució de la junta provincial i dona la raó a RTVE en el plet amb la CUP per un anunci electoral no emès. Ho explica Sergi Ambudio.
 22:34 Miquel Iceta, sobre la restitució del Govern després del 21-D: "Les eleccions serveixen per triar un president i un govern, o no?".
 22:31 Xavier García Albiol, Marta Rovira i Jordi Turull s'enfronten pels presos polítics. "La Soraya va admetre que els presos polítics ho són precisament pel que pensen", diu Rovira, i Turull subratlla: "La meva llibertat provisional no em permet explicar com jo voldria".
 22:28 Federalistes d'Esquerres pregunta a ERC si estan a favor d'una Unió Europea sense fronteres interiors entre els estats. Marta Rovira diu que sempre han estat d'acord amb la UE i han defensat una república catalana exercint dins la UE, però considera que cal "reformar moltes coses" d'aquesta "Europa dels privilegis". Retreu que faci "selecció" a l'hora de condemnar la repressió política.
 22:27 Carles Riera reclama als "comuns" que no governi amb el PSC, i retreu al PP que utilitza "l'argument del maltractador o el colonitzador" contra Catalunya. Inés Arrimadas demana que retiri aquesta darrera afirmació.
 22:23 Xavier Domènech carrega contra l'aplicació del 155, del qual considera: "El 155 ens ha fet enormement vulnerables com a país". També interpel·la a l'independentisme. "Per molt que vostès estiguin explicant que ho van fer tot bé, no ho van fer bé", indica.
 22:26 ENQUESTA Qui està guanyant el debat de TV3? Vota a l'enquesta de NacióDigital.
 22:22 Inés Arrimadas: "Els partits independentistes tenen un problema amb la realitat". Segons ella, "viuen en la bombolla del procés".
 22:20 Marta Rovira reivindica l'obra de govern, com la reducció del 24% de les llistes d'espera, i uns pressupostos que permeten pagar a 30 dies els proveïdors. "El govern ha governat i ha fet grans gestes", defensa.
 22:18 Xavier García Albiol, als partits independentistes: "Si ha alguna responsabilitat del que ha passat a Catalunya els últims dos anys és d'aquells que han estat governant". Els demana quie diguin una sola mesura "que hagi significat un aspecte positiu" per als ciutadans a partir del procés independentista.
 22:16 Jordi Turull es pregunta si es restituirà el president 130è de la Generalitat, o sigui Carles Puigdemont, o hi haurà el president "155" posat per Mariano Rajoy. Apel·la a una resposta democràtica per "derrotar" els empresonaments i la violència de l'estat.
 22:15 Carles Riera retreu el "cop d'estat" del PP amb Ciutadans i el PSC que "pretén imposar l'autoritarisme de la monarquia espanyola", i carrega contra l'"estat espanyol dictatorial".
 22:13 Xavier García Albiol, que fa la primera intervenció en castellà del debat, creu que el 21-D cal deixar pas "a un gobierno democràtic que es preocupi dels problemes reals dels catalans".
 22:12 Xavier Domènech considera que comença a ser un procés que "té menys de país, i massa de govern i de partit".
 22:11 Miquel Iceta considera que l'actual context polític és responsabilitat de les forces polítiques del procés "sense tenir present les normes bàsiques de la democràcia", i "fulminant l'Estatut". 
 22:09 Inés Arrimadas diu que el Govern va fer "una fugida cap enlloc", però també responsabilitza el govern espanyol per haver mirat cap a una altra banda. Diu que el 21-D es pot deixar enrere el malson del procés i es pot iniciar una nova etapa".
 22:06 Els candidats responen com s'ha arribat fins aquí. Marta Rovira retreu que el govern espanyol s'ha negat a negociar el referèndum, i "té tanta fòbia a la democràcia que n'altera absolutament les normes de joc", cosa que fa que no hi pugui ser Oriol Junqueras debatent.
 22:02 Jordi Turull respon una pregunta de Societat Civil Catalana (SCC) sobre si mantindrà la via unilateral. Diu que vol dir "renunciar al diàleg, no se'ns ha volgut ni escoltar", i que seguiran perseverant perquè hi hagi diàleg i negociació", ja que la unilateral la gestionen altres.
 21:59 Comença el debat de TV3, l'últim televisiu d'aquesta campanya electoral al 21-D. Durarà unes dues hores, s'estructurarà en tres blocs i els candidats hauran de respondre també la pregunta de representants d'entitats amb les quals no s'identifiquen.
 21:57 Els candidats que participen en el debat de TV3 ja s'han fet la foto de família uns minuts abans de començar.
 

Els candidats en el debat de TV3 al 21-D, el darrer de la campanya. Foto: Adrià Costa

 21:55 Tot a punt per al debat del 21-D a TV3, el darrer de la campanya electoral. Hi participen Jordi Turull (Junts per Catalunya), Marta Rovira (ERC), Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC), Xavier Domènech (Catalunya en Comú-Podem), Xavier García Albiol (PP) i Carles Riera (CUP).
 21:25 Carrizosa, a Puigdemont: «Quan en una democràcia s'atropellen les normes, els que queden fora del sistema són els que ho fan». El portaveu de Cs ha etzibat que els dies 6 i 7 de setembre el Govern es va passar les normes per "l'Arc de Triomf" perquè van aprovar les lleis de desconnexió i del referèndum amb només 72 vots dels 90 necessaris. Ha estat el cap de cartell del penúltim acte de campanya a la demarcació, celebrat a Vila-seca. Informa Jonathan Oca.
 21:16 PÒQUER DE CAMPANYA. 18 de desembre: Ortega irromp, la fiscalitat de la CUP, el llop De Guindos i els reflexos de Cs. La síntesi editorial de NacióDigital, avui a càrrec de Ferran Casas.
Entrades anteriors »
Xavier Domènech, a la Sexta | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González
01/01/1970
Xavier Domènech va afrontar una curiosa salutació d'Albiol, a qui amb prou feines coneix, just abans del debat de La Sexta
Marta Rovira i Ester Capella en la seva visita a Oriol Junqueras a la presó. | Cedida
Roger Tugas
01/01/1970
El programa i els discursos d'ERC s'han de modular per evitar que el Suprem els usi per acusar els dirigents investigats de reiteració delictiva, i d'aquí l'accent que es posa en la recerca del diàleg amb l'Estat
El Palau de la Generalitat, tancat i barrat | Adrià Costa
Josep M. Vilalta
01/01/1970
«El debat nacional intens dels darrers anys ha desdibuixat o ha deixat en segon terme d’altres prioritats polítiques igualment necessàries si volem consolidar un país de major progrés social i econòmic»
Aida Morales | 14 comentaris
01/01/1970
Els politòlegs Marc Sanjaume i Joan Botella descarten una alteració substancial dels resultats, malgrat els dubtes "raonables" de frau | La població pot comprovar el registre censal i aclarir dubtes als seus ajuntaments
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat