Puigdemont afina la proclamació de la independència

El president de la Generalitat estudia una fórmula que situa Catalunya com un estat que apel·la a la comunitat internacional per al seu reconeixement | Dirigents del PDECat insisteixen en la necessitat de fer una declaració per fases, mentre que altres sectors aposten per eleccions

Carles Puigdemont, a la manifestació de la Diada
Carles Puigdemont, a la manifestació de la Diada | Josep M. Montaner
06 d'octubre del 2017
Actualitzat el 07 d'octubre a les 18:08h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està rebent aquests dies a porta tancada la plana major del sobiranisme. Escolta el seu parer, els fa preguntes i els transmet que el proper pas del procés és declarar la independència al Parlament, segons diverses fonts consultades per NacióDigital. Hi ha experts nomenats per redactar versions de la proclamació -algunes d'elles ja esmenades per membres del Govern- i el càsting final compta amb dues opcions definitives. La primera es basa en una declaració "amb totes les conseqüències", és a dir, amb el control efectu del territori "des de les primeres hores" de l'aprovació. La segona, que és la més ben vista per Puigdemont, parla explícitament d'obrir "un procés de negociació amb la comunitat internacional" pel reconeixement del nou Estat i deixa clar l'ordenament jurídic estatal que seguirà vigent -o no- en el futur ordenament legislatiu català.

Les negociacions, en les quals estan implicades les entitats del sobiranisme civil i tots els partits independentistes, encara han d'arribar a un acord definitiu. Dirigents del PDECat, segons diverses fonts nacionalistes, insisteixen en fer una DUI "per fases" i que deixi sempre la "porta oberta al diàleg" amb la vista posada a Madrid i a Europa. També n'hi ha d'altres -una minoria, però influent- que defensen la celebració immediata d'eleccions. El motiu? "Hem de recordar que mig Catalunya no creu en el nostre ordenament ni en la nostra legitimitat", sosté un alt dirigent governamental consultat. En la declaració quedarà clares quines són "exactament" les conseqüències de la decisió del Parlament, entrant al detall sobre qüestions concretes.

L'independentisme negocia les conseqüències concretes de la declaració, que aspira a aconseguir que Catalunya parli "de tu a tu" amb l'Estat per negociar els termes de la separació i la mediació

"Puigdemont no dubtarà, és partidari de proclamar la independència", ressalta una font coneixedora dels contactes. Està convençut, segons el seu entorn, que l'única manera de negociar amb Mariano Rajoy i l'Estat és fer-ho "de tu a tu", en plànol d'igualtat. La mediació, en aquest sentit, només és possible -així ho sostenen els dirigents consultats- si Catalunya proclama la independència. El rei Felip VI està completament alineat amb el PP i ha renunciat a jugar cap paper mediador, i la Unió Europea (UE), en l'actual context autonòmic, ja ha demostrat que no vol jugar cap paper negociador. La manera de canviar-ho, segons el president de la Generalitat, és "fer un pas més".

Un alt dirigent de Junts pel Sí, en aquest sentit, garanteix que Puigdemont "va a fons". Al llarg d'aquestes últimes hores està rebent pressions per totes bandes i ha vist com el Banc Sabadell ha traslladat la seu social fora de Catalunya, concretament a Alacant. L'empresariat, per exemple, està trucant a Palau per frenar la declaració de la independència i promoure un espai de diàleg que, de moment, Mariano Rajoy no atén. De fet, el president del govern espanyol es limita a amenaçar amb "mals majors" si es procedeix a la proclamació de l'estat català. El màxim dirigent del PP ja sap que la FAES que dirigeix José María Aznar li exigeix actuar ja o bé convocar eleccions generals. L'aplicació de l'article 155 apareix molt a prop en l'horitzó de la Moncloa, que ja ha deixat clar que es pot aplicar en només cinc dies. Una urgència pràcticament inèdita.
 

Membres del Govern en la concentració de dilluns a la Plaça Sant Jaume Foto: Martí Albesa


Debat i resultats

En la reunió extraordinària del Govern d'aquest dilluns, bona part dels consellers del PDECat van abordar la situació. N'hi va haver que van demanar "moderació" en l'aplicació dels resultats -declarar la independència "per fases" i apel·lant al diàleg fins a l'últim moment, com fa Santi Vila en un article a l'Ara-, mentre que els dirigents d'ERC van mantenir un perfil baix. Qui va ser especialment clara en la lectura dels resultats de l'1-O va ser la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que va reclamar procedir a la declaració de la independència. Ponsatí va ser una de les persones agredides per la Policia Nacional espanyola durant la jornada del referèndum.

Els resultats definitius del referèndum seran proclamats aquest divendres. Segons la llei de la consulta vinculant, aprovada amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, la independència s'ha de proclamar 48 hores després. El Tribunal Constitucional ha suspès preventivament el ple previst per dilluns, però fonts de la majoria sobiranista insisteixen que se celebrarà igualment. "Si cal, es pot fer diumenge", sosté un dels consultats. Aquest divendres serà un dia mogut a la cambra catalana, on s'estudia com sortejar les traves que posarà l'oposició i que ja han plantejat els lletrats del Parlament.

El president es reuneix amb la taula de mediació impulsada per l'ICAB, que de moment no ha estovat la posició de Mariano Rajoy sobre la negociació amb Catalunya

Puigdemont assisteix avui, a partir de les sis de la tarda, a la mesa de mediació que promou l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i que han apadrinat mitjans com La Vanguardia. El missatge de dimecres al vespre del president, amb una porta oberta al darrere -l'escenografia no era casual-, anava destinat a oferir conciliació després del posat amenaçador de Felip VI. Un posicionament, per cert, que va servir per inquietar les borses: l'Íbex-35 va patir la pitjor caiguda des del Brexit. "Europa negociarà quan vegi que el procés és un problema per als mercats", pronostica un dirigent governamental consultat per NacióDigital.

"Si fos per Puigdemont, la nit del referèndum s'hauria estat més clar en la proclamació de l'estat català", sosté la mateixa font, que menysté les pressions de l'empresariat. "En el fons què són, quinze persones? Això significa que són quinze vots", ironitza. El que genera més temor, a hores d'ara, és la reacció de l'Estat a la proclamació dels propers dies. "Aniran a sac", sostenen a l'entorn del president. La detenció és ara un origen plausible, especialment si se li apliquen els càrrecs de sedició i rebel·lió. El xoc de trens ha entrat, ara sí, en una dimensió completament desconeguda.
 

Manifestació «No tinc por» a Barcelona amb el rei Felip VI i Mariano Rajoy Foto: Adrià Costa

Arxivat a