Referèndum

Colau reclama a Europa una plataforma de diàleg per «rebaixar l'escalada de tensió»

L'alcaldessa creu que aquest instrument serviria per preparar el terreny de cara a trobar una solució dialogada a més llarg termini

També demana no precipitar-se després del trasllat de la seu social del Sabadell a Alacant: "Demanaria a tothom prudència"

Colau convoca els cònsols europeus a Barcelona per buscar una mediació després de l'1-O

, Barcelona | 05/10/2017 a les 19:00h
Especial: Barcelona
Arxivat a: Política, Ada Colau, referèndum, europeus, cònsuls, mediació, Ajuntament de Barcelona, Europa

Ada Colau en la reunió amb els cònsols europeus. Foto: ACN


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest dijous la creació d'una plataforma de diàleg multinivell, una task force, sota ampara de la Comissió Europea per "baixar l'escalada de tensió" entre l'Estat espanyol i Catalunya, i facilitar el diàleg. Colau considera que la mediació hauria de ser el pas següent un cop s'hagi iniciat el diàleg, si bé ara no és possible perquè cal que la demanin voluntàriament les dues parts i el govern espanyol s'hi nega per ara.

Colau ha cridat el govern espanyol i l'Estat a fer el màxim esforç per generar "un clima de diàleg i recuperar la normalitat institucional". L'alcaldessa considera que, per fer-ho, és necessari que es reverteixi "la situació de semiintervenció" de la Generalitat, es paralitzi l'escalada de judicialització, es descarti l'aplicació de l'article 155 de la Constitució –la suspensió de l'autonomia- i la retirada del reforç de la policia espanyola. A més, rebutja que el Govern faci una declaració unilateral d'independència (DUI).

Ha explicat que està intentant parlar amb tothom. En el cas del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, l'última vegada va ser a primera hora de la tarda de l'1-O, quan li va demanar posar fi a les càrregues policials. Segons l'alcaldessa, Millo li va "minimitzar" els efectes de l'actuació policial. També ve parlant amb Puigdemont, al qual els darrers dies també ve demanant-li públicament que no faci una DUI.

​L'alcaldessa també s'ha referit a la decisió del Banc Sabadell de traslladar la seu social des de Barcelona a Alacant, cosa que veu com "un símptoma més" de l'escalada de tensió, i ha reclamat: "Demanaria a tothom prudència, que no ens precipitem, que no acabem fomentant aquest ambient de tensió". Pel que fa a la suspensió del TC del ple del Parlament del dilluns, considera que és una altra situació d'anormalitat. "No és normal que ens estiguem plantejant que es puguin suspendre sessions parlamentàries", ha defensat.

Reunió amb cònsols i institucions europees

Ho ha expressat després de reunir-se durant una hora amb una vintena de cònsols de països europeus a Barcelona per buscar una mediació de les institucions comunitàries a la qüestió catalana. A la trobada, que s'ha fet a l'Ajuntament, també hi han participat el director de la Representació de la Comissió Europea a la capital catalana, Ferran Tarradellas, i la cap de l'Oficina del Parlament Europeu a la ciutat, Maite Calvo.

Colau considera que cal fer "el màxim possible" per intentar ajudar a generar escenaris de resolució del conflicte, i ha traslladat als cònsols i representants de les institucions europees que "Europa algun paper hauria d'assumir". El responsable de la Comissió Europea a Barcelona ha mantingut la mateixa postura que la CE, segons l'alcaldessa, i ha traslladat que no poden opinar "sobre situacions internes dels estats" i ha descartat fer una mediació estricta, però ha recollit la proposta de la plataforma de diàleg multinivell.

En tot cas, Colau considera que la Comissió "podria tenir la força i l'autoritat" que ajudés els dos governs a començar a entendre's. Aquesta institució no ha tingut mai una iniciativa de task force com la que planteja l'alcaldessa, però sí que ha exercit papers de conciliació en conflictes oberts en el cas del Tirol, Irlanda del Nord, Xipre i Gibraltar. En aquest darrer cas, per exemple, per disputes frontereres amb Espanya.

Els moviments de Colau davant l'1-O

La reunió amb els cònsols és el primer moviment de l'alcaldessa després de la votació de diumenge i la posterior vaga general convocada pel sobiranisme. A l'Ajuntament emmarquen aquesta iniciativa com a una "una acció més" de les que ha emprès l'alcaldia per "trobar sortides negociades" al moment polític que viu Catalunya. Colau ja va enviar una carta als alcaldes de 27 capitals del continent per demanar a la Comissió Europea que obri "un espai de mediació" entre l'Estat i la Generalitat. Li han contestat de Dublín i Amsterdam.

A més, en els darrers dies l'alcaldessa ha denunciat la repressió policial per impedir la consulta de l'1 d'octubre, s'ha sumat a les mobilitzacions contra la intervenció violenta de l'Estat i s'ha mostrat molt crítica amb el missatge de Felip VI, que ha acusat el Govern de situar-se "al marge de la democràcia". Colau també ha cridat els espanyols a defensar la democràcia. "Si justifiquem la vulneració de drets estem perduts", ha asseverat.

 
 

Els cònsols europeus en la reunió amb Ada Colau. Foto: ACN

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

La Pirómana bombera
el que tu vulguis, 05/10/2017 a les 20:07
+1
-0
Ara es quan vols rebaixar la tensiò? Piromana mès que piromana. Per agafar quatre vots independentistes perderàs un sac de vots d´esquerra.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Agents de la Guàrdia Civil, aquest matí al Museu de Lleida | ACN
Àlvar Llobet
01/01/1970
Els agents, acompanyats de tècnics aragonesos, arriben al centre per efectuar el trasllat fixat pel jutge d'Osca pels 44 bens en litigi | Unes dues-centes persones es concentren a l'exterior, on han increpat l'alcalde Àngel Ros, que ha hagut de marxar a crits de "botifler"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 08:34 El Tribunal Suprem posa Anna Gabriel al punt de mira. La justícia espanyola pretén ampliar el llistat d'investigats en la causa contra els dirigents independentistes per rebel·lió amb els membres de l'anomenat "comitè estratègic", el qual prenia les decisions de pes per caminar cap a la declaració d'independència en el Parlament.
 08:14 PORTADES «El valedor de Puigdemont en Bélgica ampara a defensores del genocidio judío», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 08:12 
 07:54 RADIOGRAFIES Digues com ets i et diré a qui votes: així són els votants del 21-D. Els simpatitzants de les forces polítiques comparteixen elements ideològics, culturals, socials i econòmics que permeten fer radiografies sobre les afinitats electorals de cadascú.
 07:53 M'HI POSO PER Núria Picas, o la fi del «tabú» que els esportistes no opinen de política; el retrat d'una de les independents del 21-D a càrrec de Roger Tugas. ERC va oferir a l'atleta anar a un lloc simbòlic o de sortida el 21-D i ella va reflexionar, tornant del País Basc: "Vull fer el possible, no m'agrada fer les coses a mitges, vull donar-ho tot".
 07:21 Una cinquantena de persones es concentra a l'exterior del museu de Lleida, on la Guàrdia Civil ja ha entrat a dins.
 

Manifestants davant del Museu de Lleida, aquest matí Foto: ACN
 

Agents de la Guàrdia Civil, aquest matí al Museu de Lleida Foto: ACN

 07:06 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. Espoli artístic via 155. "El cas de Sixena, que avui pot viure el seu desenllaç a Lleida, demostra com de cruenta és la suspensió de l'autonomia i complicat l'"encaix" català", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia Pablo Iglesias, la unilateralitat, Àngel Soro, els caganers dels líders polítics, la independència lituana i Josep Maria Cullell.
 06:35 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil i tècnics aragonesos arriben al Museu de Lleida per efectuar el trasllat de les obres de Sixena.
 23:16 Albiol posa al punt de mira els bombers que van penjar la pancarta a favor dels presos polítics a Vic. El cap de llista del PP considera que el gest és "una vergonya democràtica" i desitja que aviat "deixin de ser impunes”.
 23:15 LA CARAVANA Ciutadans busca fer la maneta a Tarragona. Els dirigents taronges invoquen a la ciutat romana els "milers d'anys que ens contemplen" per fer bones les millors previsions del CIS. Per Pep Martí.
 23:03 El govern espanyol adjudica a dit a Indra el recompte electoral del 21-D. L’Estat al·lega “necessitats que afecten la defensa nacional” per fer un tràmit d’emergència sense concurs.
 22:01 VÍDEO Pep Guardiola, disposat a rebre una sanció per continuar donant suport als presos polítics. El tècnic català pretén continuar lluint un llaç groc a la solapa per defensar "la gent que està a la presó per demanar votar"
 21:35 Pugna als blocs i gestió incerta del resultat: claus d'una campanya a mig gas. La manifestació de Brussel·les, el pont, el debat de la unilateralitat i la competència -encara suau- a l'independentisme i a l'unionisme marquen el primer tram de la cursa del 21-D. La participació duu de corcoll els partits mentre ERC i Cs polaritzen la campanya i Puigdemont puja a les enquestes aliè als dubtes sobre el seu futur. Anàlisi de Ferran Casas, subdirector de NacióDigital.
 21:28 LA CARAVANA. Jordi Turull, una rosa groga i el míting més emotiu de la seva carrera. El conseller de la Presidència entrega una flor a la dona de Jordi Sànchez, Susanna Barreda, i fa tota la intervenció a Parets del Vallès, el seu poble, amb un nus a la gola. Crònica d'Oriol March.
 21:13 Puigdemont intensifica els atacs contra el PSC i crida a votar amb «mentalitat d'Estat». Junts per Catalunya, en un míting a Parets del Vallès, situa els socialistes com a "cavall de Troia" de la política espanyola i adverteix que Brussel·les observarà amb atenció els resultats. El president creu que cada vot per a la seva candidatura suposa estar "un quilòmetre més a prop" del Palau de la Generalitat. Ho explica Oriol March.
 21:10 La CUP crida l'independentisme a fer república «desobeint i unilateralment». El pavelló de la Vall d'Hebron acull l'acte central de campanya dels anticapitalistes amb més de 2.000 persones i esdevé un clam per la unilateralitat. Carles Riera demana a Junts per Catalunya i ERC que "no tornin a l'autonomisme" i als "comuns" que no siguin "còmplices".  David Fernàndez avisa al bloc del 155: "No passaran". Informa Aida Morales.
 20:40 
 20:32 PÒQUER DE CAMPANYA 10 de desembre: Riera s'estrena, Castellà unilateral, Rivera defineix i Ros prega; el resum del dia, a càrrec d'Arnau Urgell.
 20:14 Puigdemont intensifica els atacs contra el PSC i crida a votar amb «mentalitat d'Estat». Junts per Catalunya, en un míting a Parets del Vallès, situa els socialistes com a "cavall de Troia" de la política espanyola i adverteix que Brussel·les observarà amb atenció els resultats. Informa Oriol March.
 20:27 
 20:07 El cuiner Fermí Puig debuta en un míting de gran format de Junts per Catalunya. "No podem viure amb plenitud la nostra catalanitat dins d'Espanya, i no oblidarem mai l'1-O", assegura. Aurora Madaula, número nou per Barcelona, sosté que l'objectiu de la llista és "fer fora el feixisme".
 20:10 
 19:47 
 19:37 EN DIRECTE Carles Riera, número 1 de la CUP per Barcelona, envia un missatge al "tripartit del 155" i els assegura que "no passaran" perquè, com va passar l'1 d'octubre, si cal els catalans hi posaran els "cossos".
 19:36 DIARI DE CAMPANYA 5 de febrer: Gil Robles defineix les eleccions com la batalla decisiva contra la revolució; Pep Martí repassa, en blanc i negre, les eleccions de 1936. 
 19:23 EN DIRECTE La número 2 de la CUP per Barcelona, Maria Sirvent, avisa al "comuns" que les seves reivindicacions socials "no són possibles" en el marc del 78, i exigeix a ERC que deixin de ser la "crossa de l'antiga Convergència".
 19:08 LA CARAVANA El crèdit bancari que no arriba per a la campanya d'ERC. Dues entitats financeres han negat als republicans un préstec per fer front a les despeses fins al 21-D, tot i que el partit no té cap deute amb els bancs i la subvenció electoral posterior permetria tornar els recursos; contracrònica de Roger Tugas.
 19:08 Rovira: «Si l’Estat no negocia, serà el responsable que fem avançar el país sense demanar permís». La candidata d’ERC avala la tesi feta pública per Castellà recuperant la unilateralitat si el govern espanyol no obre un diàleg després del 21-D.
 19:04 VÍDEO Òmnium Cultural recorda la brutalitat policial i la repressió política en el dia dels drets humans. L'entitat sobiranista ha compartit un contundent muntatge per deixar palès que "han vulnerat els teus drets fonamentals".
 18:57 Xavier Domènech, líder dels "comuns" reivindica la "dignitat de l'alcalde de Granollers", Josep Mayoral, per haver plantat cara dins del PSC i haver dit "no al 155" i demanat "fer fora" Rajoy
 

El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, durant el míting a Granollers Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 18:51 Elisenda Alamany, número dos de Catalunya en Comú-Podem: "A ERC només li falta demanar perdó per no haver-se presentat amb la llista de Puigdemont. És l'últim que els queda" 
 

La número dos de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, al míting de Granollers Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú



 
 18:47 La número dos de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, al PSC: "Quan s'escolta més al PP que als seus alcaldes i alcaldesses, s'acaba desconnectant de la realitat" 
 

La número dos de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, al míting de Granollers Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 18:38 La número tres de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, deixa clar que els "comuns" no pensen pactar amb Ciutadans: "No anirem amb ells ni a la cantonada" 
 

La número tres de Catalunya En Comú-Podem, Jéssica Albiach, al míting de Granollers Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 18:44 EN DIRECTE "Bona tarda, estibadors i estibadores; bona tarda, treballadors", comença saludant el número 3 de la CUP per Barcelona, Vidal Aragonés, que explica que la República es construirà, només, amb decrets de la dignitat. "Independència nacional i alliberament social van de la mà", afirma.
 18:36 Joan Josep Nuet: "Companys independentistes de la CUP i ERC, no tingueu la pell tan fina. Les coses que no heu fet bé no han de tenir premi. Si nosaltres estem al govern ajudarem a que no cometeu de nou els mateixos errors" 
 18:36 VÍDEO EN DIRECTE La número 1 de la CUP per Girona, Natàlia Sànchez, recorda que el "sí" de la CUP és el "més bonic" perquè posa "la vida al centre", i declara que "quan la llei és injusta, la desobediència és un deure".
 18:34 Joan Josep Nuet, número cinc de Catalunya en Comú, demana als independentistes que no votin Junts per Catalunya, ERC o la CUP perquè han "consolidat les retallades de 2.300 milions d'euros". 
 

Joan Josep Nuet, al míting de Catalunya en Comú a Granollers Foto: Catalunya en Comú

 18:19 El número 1 de la CUP per Tarragona, Xavier Milián, insta a "acabar amb el pujolisme" i decidir com ha de ser la República a partir d'un "procés constituent" basat en la participació de la majoria, i que defensi el territori: "Avui cridem des de Barcelona, 'lo riu és vida!'".
 17:54 Bel Olid, número 6 de la CUP per Barcelona i activista feminista, recorda que l'1-O no només "van ser-hi" les dones, sinó que també "van organitzar la resistència", i assegura que els anticapitalistes "no toleraran" que se les facin servir quan convé. Seguiu l'acte en directe aquí. 
 17:54 EN DIRECTE L'exdiputat de la CUP Albert Botran avisa al PSC que la ciutadania "no oblidarà" i afirma que els presos polítics són, també "hostatges d'un estat venjatiu".
 17:47 Maria Rovira, candidata número 8 de la CUP per Barcelona, enceta l'acte del partit independentista a Barcelona: "L'1-O votàvem, aplaudíem, ploràvem i ens abraçàvem. No ens coneixíem, però estàvem juntes defensant les nostres llibertats".
 17:39 VÍDEO EN DIRECTE Arrenca l'acte central de campanya de la CUP a Barcelona. La plana major del partit serà aquesta tarda a la Vall d'Hebron de Barcelona per prémer l'accelerador de cara al 21-D. Segueix l'acte a NacióDigital.
 17:27 LA CARAVANA. La campanya "anormal" de la CUP. El partit de l'esquerra independentista denuncia mitja dotzena d'actes i atacs contra la llibertat durant els primers dies de la campanya. La contracrònica d'Aida Morales
 17:10 LA CARAVANA Dolços per pair enquestes amargues. Xavier Domènech puja a l'autobús dels periodistes enmig d'uns pronòstics gens amables per als "comuns"; contracrònica de Sara González.
 16:34 La «war room» d'Arrimadas: granítics, desvergonyits i fidels a Rivera. L’equip de campanya de Ciutadans és el mateix que ha dirigit les eleccions espanyoles del 2015 i 2016 i Fernando de Páramo és la figura clau de l'engranatge electoral taronja. Ho explica Pep Martí.
 16:18 LA CARAVANA L'aspirant a MacGyver de la política catalana. El socialista Miquel Iceta s'erigeix com l'únic candidat de les eleccions del 21 de desembre que pot resoldre els problemes de Catalunya; contracrònica de Jordi Bes.
 16:08 Gabriel Rufián, sobre el 21-D: «Estem davant la dicotomia de porres o demòcrates». El diputat republicà s'ha desplaçat fins a Tarragona aquest diumenge, on ha assegurat que ERC no demanarà perdó per voler guanyar les eleccions.
 15:58 Mundó torna a la presó d'Estremera per visitar Junqueras i Forn. El conseller de Justícia i candidat d'ERC explica que els traslladarà tot el suport i que no descansarà fins que els consellers i els "Jordis" surtin en llibertat.
 15:48 VÍDEO Ultres cremen propaganda electoral d'ERC al crit de «Que Viva España». Un grup d'individus arrenca una pancarta de la formació independentista, la trepitja, l'escup i li cala foc.
 14:09 Albiol demana «respecte» a Rivera i que eviti dir que el vot al PP és «escombraria». El candidat popular reclama a Ciutadans que no "insulti" perquè "potser" han de governar "junts". Javier Maroto qüestiona la capacitat del partit taronja per presidir la Generalitat: "No han governat enlloc".
Entrades anteriors »
Sergi Ambudio
01/01/1970
La justícia espanyola pretén ampliar el llistat d'investigats en la causa contra els dirigents independentistes per rebel·lió
Carles Riera, cap de llista de la CUP | Adrià Costa
Arnau Urgell | 1 comentari
01/01/1970
El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D
Algunes de les principals despeses de campanya són el mailing o la infraestructura dels actes. | ERC
Roger Tugas | 9 comentaris
01/01/1970
Dues entitats financeres han negat als republicans un préstec per fer front a les despeses fins al 21-D, tot i que el partit no té cap deute amb els bancs i la subvenció electoral posterior permetria tornar els recursos
Marta Rovira, en un míting d'ERC | ERC
Roger Tugas | 10 comentaris
01/01/1970
L'electorat republicà se sent majoritàriament només català, però una quarta part té el castellà com a llengua pròpia o és bilingüe, i va ser el que més es va mobilitzar l'1-O | Junqueras rep bona nota dels votants del PDECat i de la CUP, quasi aprova entre els "comuns" i fins i tot el 26% dels electors del PSC el valora bé
Xavier Domènech | Adrià Costa
01/01/1970
El cap de llista de Catalunya en Comú considera que el Govern "va participar d'un autoengany o va enganyar" els ciutadans amb la proclamació de la independència | Reivindica que els "comuns" no són "equidistants" perquè "s'han posicionat com ningú" i han estat "sempre coherents" | Domènech afirma que Puigdemont no pot tornar a ser president perquè se seguiria "sacrificant" l'agenda social