La direcció del PSC descarta la moció de censura per fer fora Rajoy

Els socialistes consideren que no es pot comptar amb el vot d'ERC i el PDECat al Congrés perquè mantenen la declaració d'independència | Miquel Iceta ofereix negociació, però la direcció la dona per impossible abans de dilluns i porta el ple al Tribunal Constitucional

Miquel Iceta, flanquejat per Jaume Collboni i Núria Marín
Miquel Iceta, flanquejat per Jaume Collboni i Núria Marín | ACN
05 d'octubre del 2017
Actualitzat el 06 d'octubre a les 7:18h
"Ni DUI, ni 155: negociació". Aquesta és el posicionament que ha fixat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, davant els alcaldes del seu partit reunits aquest dimecres d'urgència a la seu nacional. De portes endins, però, la direcció ja transmet que "poc es pot fer" davant del xoc que pronostiquen si dilluns s'anuncia la declaració d'independència. La cúpula del partit també descarta en aquest escenari una moció de censura per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa, una mesura que diversos dirigents sí han posat sobre la taula.

Els socialistes catalans intenten obrir-se pas entre l'onada repressiva i suspensió de l'autonomia instigada pel govern espanyol i la declaració unilateral que negocien els independentistes. Però Iceta ho vol fer al costat del PSOE, que s'ha posicionat clarament en donar suport al govern espanyol la defensa de "l'estat de dret" i que no es planteja obrir cap escletxa a acceptar un referèndum acordat com li demana Podem. De fet, tot i que el primer secretari es va oferir de "mediador" per arbitrar la situació, en paral·lel ha portat el ple del dilluns al Tribunal Constitucional.

La reunió d'alcaldes al carrer Nicaragua va servir, segons ha pogut saber NacióDigital, perquè els dirigents socialistes expressessin la seva "preocupació" per la situació i alguns d'ells demanessin desmarcar-se del PP i "omplir de contingut" aquest diàleg que Iceta pregona. Hi ha qui, com ja va fer el segon tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, o l'alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, van proposar que Pedro Sánchez presenti una moció de censura. D'altres, fins i tot, van demanar que si el debat sobre la reforma constitucional fracassa a Catalunya, s'obri la "via canadenca". 

Un PSOE "de perfil" amb la suspensió de l'autonomia

Les reflexions i peticions van ser escoltades, però no van fer moure la direcció d'Iceta. De fet, hi ha qui tem que si s'aplica l'article 155, el de la suspensió de l'autonomia, el PSOE "s'hi posarà de perfil" i, en conseqüència, també el PSC. "Això seria un desastre", lamenten els dirigents que demanen una acció immediata. 

El principal escull per no avalar la moció de censura és que per fer-la, asseguren, caldrien els vots dels partits independentistes que en aquests moments posen sobre la taula la declaració d'independència. La cúpula del PSC, com bona part del PSOE, no veu viable la moció de censura si el Govern no hi renuncia. Sánchez està situat precisament en aquesta tessitura. De fet, hi ha socialistes catalans que voldrien que es presentés la moció de censura fins i tot sense un acord amb Podem que impliqués acceptar el dret a decidir dels catalans. "Encara que la perdem, marques perfil polític. Pedro Sánchez va guanyar les primàries demanant la dimissió de Rajoy", recorda un dels alcaldes del partit.

"Ens hem de moure, però el PSOE està atrapat", diu un dels dirigents dels socialistes catalans que demanen gestos palpables abans de dilluns. "No podem fer una moció de censura de la mà de qui vol fer una declaració d'independència", assegura una altra dirigent. Els dos posicionaments dibuixen la disjuntiva en la qual es troben a hores d'ara els socialistes.
 

Alcaldes del PSC, a la reunió d'aquest dimecres Foto: ACN


Empat i empatia

"No ens agradaria que el temps ens portés al desastre. Nosaltres no volem que guanyin ni uns ni altres, volem que empatin i que empatitzin per fer una sola societat, un sol poble", va dir Iceta durant el seu discurs. Si cal, va dir, ell mateix s'ofereix de mediador. "Però la bèstia s'ha aixecat i dilluns hi ha una declaració d'independència sobre la taula. Cap dels dos pararan", diu amb resignació un dels membres de la cúpula del PSC que veu inevitable actuar abans del dilluns.

El líder del PSC va tancar files amb Sánchez, però no va voler deixar cap ombra de dubte sobre la seva condemna a la "contundent i desproporcionada actuació policial" de l'1-O. "El pitjor és que era innecessària", va afegir. Va insistir que demanaran explicacions al Congrés dels Diputats. "Si una autoritat policial s'equivoca, és ella qui ha d'assumir responsabilitats. I si una actuació individual no s'ajusta a la llei, també ha de respondre davant de la justícia", va dir.

"No podem acceptar que una minoria imposi el seu desig"

Malgrat tot, Iceta considera que la responsabilitat de la situació d'emergència d'aquests moments recau sobretot en els partits independentistes. "El trencament amb la legalitat vigent que va imposar la majoria independentista al Parlament és el que està posant en risc avui les nostres institucions d'autogovern", va sentenciar. Unes institucions que considera que a hores d'ara estan "millor defensades per institucions no estrictament catalanes".

El PSC ha repetit com un mantra que el "diàleg, la negociació i el pacte" és l'única sortida. Iceta va lamentar que tot apunta que en el ple del pròxim dilluns, quan el president Carles Puigdemont posarà sobre la taula l'aplicació del resultat de l'1-O, es cometrà el mateix "error" que en el ple del 6 i el 7 de setrmbre, quan es van aprovar les lleis del referèndum i de desconnexió. "No hi ha una majoria de catalans que avalin la independència", va insistit. Va recordar que, de fet, les persones que van votar el passat diumenge són els mateixos 2,2 milions que van avalar la independència a les eleccions del 2015 i a la consulta del 9-N.

"Són molts i els respectem, però no són majoria i no podem acceptar que una minoria imposi el seu desig a la majoria. No en el nostre nom, no es pot trencar així de la societat catalana. No es pot bastir una nova república amb uns fonaments tan fràgils", va etzibar. 
Arxivat a