Referèndum

L'èxit de la vaga general, força propulsora de la declaració d'independència

L'aturada de dimarts es dibuixa com una eina clau per reforçar la proclamació de la República catalana, mantenir certa unitat amb els "comuns" i captar l'atenció europea per forçar una intermediació

Quim Arrufat: «Cal fer una vaga general que paralitzi el país»

, Barcelona | 02/10/2017 a les 08:10h
Arxivat a: Política, Cales Puigdemont, Oriol Junqueras, Govern, Consell Executiu, 1-O, procés català, referèndum
Ciutadans concentrats aquest diumenge a la nit a la plaça de Catalunya | Adrià Costa
"L'1 d'octubre no acaba res". Aquest missatge va començar a imposar-se els darrers dies de la campanya electoral de l'1-O per part dels partits que donen suport al Govern i els seus integrants, que veien que, davant el grau de repressió exercit per l'Estat -sobretot a partir de les detencions i escorcolls del dia 20-, el referèndum amb totes les garanties i resultats nítids seria de complicada execució. I efectivament, l'1 d'octubre no ha acabat res, però en canvi, ho ha accelerat tot. A diferència del que va ocórrer en una altra jornada similar com el 9-N, tots els actors han corregut a dibuixar els passos a executar ara del full de ruta del procés. La vaga general i la declaració de la independència, després de la victòria del "sí", són els dos components que aquests dies hauran de conjugar-se per mantenir viu el mandat de les urnes.

Per acordar el camí a partir d'ara, tres idees molt clares: un deure, una anàlisi i un objectiu. El deure era l'acompliment dels preceptes continguts en la llei del referèndum, que fixava que el Parlament havia de declarar la independència 48 hores després de la validació dels resultats del referèndum. L'anàlisi era que la campanya fins l'1-O havia permès sumar molts suports per a aquest període concret del procés entre els sectors dels "comuns" i Podem enfront les actuacions de l'Estat. I l'objectiu era aconseguir la mediació de la comunitat internacional com a única via per aconseguir una sortida dialogada basada en la lliure decisió dels ciutadans de Catalunya.

I per resoldre aquesta equació, es plantejaven a la vegada dues contradiccions. La primera és que, en no haver aconseguit un resultat 100% nítid -pel fet que els cossos policials espanyols han tancat col·legis o han retirat urnes ja amb paperetes a dins-, es fa complicat de legitimar una declaració d'independència a la qual s'havia renunciat inicialment pel fet que el 27-S no s'havia obtingut una majoria absoluta en vots que, aquest cop sí en una votació binària, es volia ratificar. I la segona contradicció era que, si bé la comunió entre independentistes i "comuns" havia reforçat el full de ruta sobiranista fins a l'1-O, la declaració d'independència podia ser una línia vermella infranquejable que els tornés a dividir i, amb això, debilitar el projecte de Junts pel Sí i la CUP.
 

El discurs de Puigdemont, seguit des de la sala de premsa de Mediapro Foto: Sergi Cámara


La vaga general fa quadrar el trencaclosques

És en aquest punt que la vaga general que alguns sindicats minoritaris havien convocat uns dies abans per al 3-O s'ha anat perfilant com un desllorigador per a aquest escenari. Una aturada que molts actors -com ANC, Òmnium o el Govern- no veien clara sense la participació de CCOO i UGT, la implicació dels quals veien imprescindible per al seu èxit, amb el problema que aquests sindicats, en un principi, tenien escassa voluntat d'implicar-se massa en una iniciativa d'aquest tipus. Les actuacions repressives de l'Estat, però, els han arrossegat a prendre posició -en el marc de la Taula per la Democràcia impulsada recentment per les entitats sobiranistes- i, gràcies a això, diverses peces del trencaclosques han encaixat de cop.

Segons els càlculs independentistes, un eventual èxit d'una vaga general -que conceben més com una aturada de país, més transversal, amb treballadors, botiguers, empresaris i estudiants implicats- contribuiria a dotar de més legitimitat la causa independentista, encara que aquesta estigui formalment convocada contra la repressió de l'Estat. I a més, permetria mostrar una imatge d'un moviment capaç de sacsejar l'economia, el veritable tendó d'Aquil·les de la realpolitik europea i un bitllet exprés cap a la intermediació alemanya. A banda, la implicació dels sindicats i l'escenari de la vaga general força la implicació dels "comuns" en aquest nou pas del full de ruta i, a més, enforteix una convocatòria a la qual la CUP ja s'havia bolcat i, per tant, fa confluir de nou el calendari d'actuacions de tota la transversalitat de l'independentisme i evita l'obertura de noves fissures.
 

Agents de la policia espanyola, en un col·legi electoral de Barcelona Foto: Martí Urgell


La DUI torna a primer pla

És per això que l'aparició de la vaga general com una iniciativa ha permès recalibrar de nou totes les brúixoles del sobiranisme cap a un objectiu immediat comú i, a la vegada, reforçar l'horitzó d'una proclamació d'independència immediata per part del Parlament que els darrers dies estava sent qüestionada per alguns sectors de les forces que integren el Govern -la CUP, per contra, no hi havia renunciat en cap moment-. Fins unes hores abans de l'1-O, aquesta proclamació no estava gens clar que s'efectués. Per què estava en qüestió i què ha passat perquè hagi recuperat el primer pla i la preeminència que es trobava en dubte?

Un pavelló de Sant Julià de Ramis, un agent de la Guàrdia Civil, un mall, una porta de vidre i un eixam de càmeres de televisió. Aquests són els ingredients de l'escena que va fer entendre al Govern i al sobiranisme en ple que l'Estat havia decidit endinsar-se en la força bruta policial per aturar el referèndum. Els agents de l'institut armat i de la policia nacional espanyola es van dirigir cap col·legis electorals estratègics de Barcelona i del territori -especialment aquells on votaven alts dirigents polítics, com és el cas de Carles Puigdemont a Sant Julià de Ramis o d'Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts- per deixar clar que impedirien la votació. La contundència repressiva, amb centenars de ferits, superava clarament la de les detencions del 20 de setembre, ja llavors sorprenent, i obria una nova etapa.

Una nova etapa en què es multiplicaven els debats interns sobre els escenaris a afrontar, entre els quals la declaració unilateral d'independència (DUI). De fet, fonts consultades per NacióDigital indiquen que la DUI ja està "pràcticament redactada", i que membres del Govern "hi han introduït esmenes". Quan Puigdemont va acabar d'atendre els mitjans de comunicació a Sant Julià de Ramis, el pavelló on havia de votar inicialment, es va dirigir amb cotxe cap al Palau de la Generalitat. Allà ja l'esperava part del seu equip i també el vicepresident Oriol Junqueras, que venia de votar a Sant Vicenç dels Horts.

Les reunions entre membres del Govern, els partits, les entitats sobiranistes i els sindicats s'han succeït durant tota la jornada de l'1-O per perfilar la vaga general

El president i el vicepresident, acompanyats d'altres membres del Govern, dels presidents de les entitats del sobiranisme i les cúpules dels partits independentistes, van analitzar el desenvolupament de la jornada i van debatre sobre els propers passos, fins arribar a un acord final. I per fer-ho, les trobades i els actors implicats s'han anat succeint amb variables rellevants. Així, Junqueras es va reunir a la tarda amb el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, en una trobada on també hi havien els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium, Jordi Cuixart. Allí van perfilar els detalls de la vaga general del dia 3, la qual es va ratificar posteriorment en una reunió amb l'executiu, les entitats sobiranistes i els partits a Palau i, en paral·lel, una altra de la Taula per la Democràcia a la seu de CCOO.

Reunió a Girona

Malgrat tot, segons fonts consultades per NacióDigital, no tot ha estat senzill abans del referèndum. Dissabte a la tarda hi va haver una reunió a Girona entre Puigdemont i destacats dirigents independentistes del PDECat, ERC i la CUP. Ja s'hi van abordar els escenaris futurs -és a dir, a partir del dia 2- i hi va haver "certa tensió" a l'hora de reclamar que durant la nit de diumenge es facilitessin dades oficials del recompte. "Això és un referèndum, no una mobilització", destacava dissabte a vespre un alt dirigent consultat. I, per deixar-ho clar, calia fer públiques les dades.

Sectors de l'independentisme, preocupats pel fet que ni Puigdemont ni Junqueras van fer referència a la proclamació de l'estat català en cas de victòria del "sí" en els discursos finals de campanya, temien que s'aprofités l'acostament dels "comuns" a l'1-O per "presentar una moció de censura amb Podem a Madrid i guanyar temps". Aquesta possibilitat, segons un alt dirigent del PDECat consultat, "no existeix". "És rotundament fals", apunten des de la direcció nacional.

La DUI, triplement pactada

Sigui com sigui, un alt dirigent de l'executiu explica que, si la referència a la proclamació d'independència en 48 hores havia desaparegut de les declaracions públiques dels darrers dies -Junqueras es va limitar a explicar divendres que es respectaria la voluntat popular, sense explicitar com ni quan-, amb l'excepció de la CUP, els dirigents de la qual han doblat les crides a declarar la independència si s'imposa el "sí", tal com s'havia pactat. De fet, no només és una mesura recollida en la llei del referèndum, sinó que Puigdemont, Junqueras i altres dirigents sobiranistes havien acordat que, si l'Estat frenava la votació físicament, es procediria a aprovar una DUI. I fins i tot, el programa electoral de Junts pel Sí incloïa que, si l'Estat bloquejava l'autogovern català, es procediria a impulsar-la.

Llavors, què és el que ha posat en dubte fer aquest pas, si el "sí" s'imposava? Alguns dirigents del Govern, del PDECat i d'ERC, mentre no coneixien com es desenvoluparia el referèndum, calibraven que potser no era la millor opció a emprendre per diversos motius: perquè no es disposava encara d'un aval ciutadà que la legitimés; perquè es podria trencar l'entesa construïda amb els "comuns" construïda els darrers dies davant l'actuació de l'Estat; i sobretot, perquè hi ha dubtes sobre si la DUI es podria posar en pràctica i aplicar-se fins les últimes conseqüències. Com es prendria el control dels ports i els aeroports, per exemple?
 

Sánchez, Cuixart i Camil Ros, a la plaça de Sant Jaume, després de les detencions del 20 de setembre, quan els grans sindicats ja van donar la cara. Foto: ACN


Una de les idees que més força ha anat prenent els últims mesos i setmanes és que la mediació internacional és segurament l'única opció per fer viable la independència. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ja apel·lava ahir a la Unió Europea en la primera intervenció del matí en relació a la violència exercida pels cossos policials, però aquesta s'haurà de forçar i, segons els dirigents independentistes, l'acció repressiva de l'Estat iniciada el 20 de setembre va començar a situar la qüestió catalana al món, la qual ja ha copat nombroses portades internacionals aquest diumenge i diversos dirigents polítics europeus han demanat intercedir. A més, és una missió per a la qual Podem ja ha ofert el seu suport.

D'aquesta manera, sense descartar la DUI, membres del Govern no volien considerar-la com una mesura aïllada, en solitari, sinó en el marc d'un seguit d'actuacions que forcessin la implicació d'agents internacionals. Una participació més complicada de forçar sense el control de les finances i, per tant, sense poder forçar un tancament de caixes o el pagament d'impostos a la Hisenda catalana. El funcionament de l'economia i el pagament del deute, però, és un camp que es considera prioritari per actuar i, per això, la vaga general ha actuat com un desllorigador tan clar en aquest sentit com un primer pas per alimentar el que es vol que sigui un "problema català" per a Europa.

L'escenari de la vaga general

L'ara vicepresident català, Oriol Junqueras, ja va apuntar fa quasi quatre anys que es podria aturar l'economia durant una setmana si l'Estat impedia llavors la consulta, una idea que ara sembla més vigent que mai. Malgrat tot, calia que CCOO i UGT s'hi sumessin, almenys per un dia, a més de la CGT, la IAC, la Intersindical-CSC i la COS, els impulsors inicials de l'aturada de dimarts -a partir d'unes reunions, per cert, on també assistien Podem i Catalunya en Comú-. De fet, alguns dels actors creien que era massa just aconseguir-ho de cara a dimarts i, per això, preveien celebrar la vaga general uns dies més tard, per tenir marge per aplanar el terreny dels grans sindicats. L'elevat grau de repressió de l'Estat, però, ha fet innecessària aquesta pròrroga. Sigui com sigui, aquesta hauria de ser una acció més d'un seguit d'iniciatives per forçar la mediació europea, entre les quals hi hauria la DUI i la resta encara caldria concretar-les.

Una altra opció que s'havia posat sobre la taula -fins llavors, amb poca força- havia estat la convocatòria immediata d'eleccions, per aprofitar l'onada d'indignació i el creixent suport a l'independentisme que els dirigents d'aquest moviment calculaven que havia provocat la resposta de l'Estat a la celebració de l'1-O. Així, confiaven que en aquest context sí que s'aconseguirien sumar més de la meitat dels vots, superant el resultat enverinat del 27-S, que atorgava a Junts pel Sí i la CUP la majoria dels diputats al Parlament però no dels vots. Ara bé, caldria repetir la llista única en aquests hipotètics comicis? ERC no ho veia amb bons ulls, ja que temia que això podria tornar a restar suports que sí que arribarien amb llistes separades i, d'haver d'impulsar una candidatura transversal, tan sols volia considerar la possibilitat d'una llista cívica, sense polítics, i amb la DUI com a únic punt del programa. Una opció que ja es va explorar durant les negociacions de la llista unitària de les eleccions plebiscitàries i a la que la CUP també donava suport.

Puigdemont i Junqueras tenien clar que volien evitar una situació com la del 9-N que refredés la tensió aconseguida i desmuntés el capital concentrat per l'1-O

Sigui com sigui, tots els dirigents estaven d'acord en què el que no es podia fer era deixar refredar l'ambient com va ocórrer el 9-N. Llavors, després d'una jornada amb una enorme participació que va elevar la moral de l'independentisme després de diverses pugnes, la convocatòria d'eleccions es va ajornar quasi un any a causa dels dubtes sobre com s'havien d'afrontar. Això va fer caure el moviment en una depressió que va fer dificultós recollir després els suports esperats en els comicis i va estancar el creixement de la base social independentista. Puigdemont i Junqueras, però, tenien clar que volien evitar per totes les vies repetir l'error i, per això, s'han centrat en buscar la via per mantenir la tensió amb la societat civil, certa unitat amb els "comuns" i la pressió internacional per desencallar el procés. No esperaven, però, que el trencaclosques encaixés tan ràpid.
 

Oriol Junqueras, amb Jordi Turull i Raül Romeva, en el moment d'anunciar els resultats Foto: Sergi Cámara

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Visca La Republica Catalana
Anònim, 02/10/2017 a les 09:19
+31
-12
Avui mateix instaurem la Republica Catalana , si no volem rebre mes atacs del pais dictador vehi.
Puigdemont....
Anònim, 02/10/2017 a les 09:50
+17
-35
.....Molts catalans no oblidarem pas que tu has forçat el referemdum, que tu vas demanar als teus acòlits que fessin d'escuts humans davant les càrregues policials amb tal de tindre les teves fotos victimistes i que quan s'estaven produint aquestes càrregues, insisties un cop rere l´altre en demanar als adoctrinats que seguesin sortint al carrer per avivar el foc. Puigdemont, la història i la justícia et jutjaran per aquets gravíssims fets
vaga?
happy, 02/10/2017 a les 09:54
+17
-19
S'ha d'aclarir el motiu de la vaga. Els polítics han de parlar clar.
Si es en contra de la repressió. Sí, per descomptat,
Si es a favor de la DUI unilateral , amb el resultat de l'1 O, no hi estic d'acord, ho sento....
Crec que s'ha de parlar clar i que els ciutadans podem sabem les coseqüències dels nostres actes.
Al final si no vaig errada el resultat del 1O és molt semblant al 9N.
Que vagin amb compte
Antoni Ferret, 02/10/2017 a les 09:59
+15
-29
Que vagin molt amb compte amb lo que fan, ara. Si es pensen que, amb dos milions de vots sobre cinc, poden proclamar res, assoliran una doble injustícia, sobre de la injustícia que ja va ser la convocatòria, tant per la manera d'imposar-la com per les condicions que NO tenia per ser justa. Injustícia sobre injustícia.
I... si ho fan... es juguen dècades de presó.
Realitat
Anònim, 02/10/2017 a les 10:27
+16
-26
Ara surten amb el condicinat de "l'èxit en la vaga general", això es sense dubtes per els resultats, ja que amb un 41% de participacio i un 37% a favor del si no es pot declarar la independencia.
Tornem a estar al mateix punt, pero amb el cidral d'ahir. Realment ha valgut la pena? Quina tristesa i pena tot plegat.
El que no oblidarem molts catalans
@9:50, 02/10/2017 a les 10:45
+13
-6
es el que les forces d' ocupació van fer ahir amb la població civil. T' hauria de donar vergonya fer el nostre President responsable de la brutalitat ordenada pel govern espanyol. VERGONYA, VERGONYA I VERGONYA!!!
Tots dos enemics
Antoni Ferret, 02/10/2017 a les 10:53
+5
-11
La baralla entre dos "Governs" que són , en realitat, enemics nostres, tots dos. Seria bo que es destrossessin entre si, però amb això patiríem molt, la gent.
Com amaga el Gobierno les fotos i els resultats a España!
Anònim, 02/10/2017 a les 11:05
+13
-3
Amb una repressió brutal: 42% participació i 89% de SI. Fracàs total del Gobierno que deia que no hi havia urnes ni paperetes i que eren quatre extremistes.

Encara a Madrid hi ha uns quants que diuen que es va votar 4 i 5 vegades i que el percentatge de SI es va donar "a ojo de buen cubero". Poca vergonyes, que poc costa mentir. Haver d'escoltar aquesta gent els milers de persones que van estar més de 10 hores seguides a les meses anotant escrupolosament els votants.

Amb una gent que tot ho fan a voleo, les lleis com els hi convinguin i els tribunals a mida no s'hi pot estar. Catalunya és un estat modern.
Ai la vaga general !
Anònim, 02/10/2017 a les 11:32
+3
-8
Els que ahir no van anar a votar son els mateixos que haurien de fer vaga demà ? Ho veig difícil, la vaga serà en mestres, funcionaris i a les comarques de l'interior, però dubto que als polígons industrials els unionistes que ahir no van votar, ni tan sols a la tarda després de veure la policia carregant, vulguin perdre calerons per nosaltres.
Ja n´hi ha prou!
Casanovas, 02/10/2017 a les 11:37
+6
-12
Prou violència policial!!!
Prou vagància policial!!!

Carles Mariano Puigdemon Rajoy marxeu ben lluny!!!!

Ara no en tenim prou amb el porrafarrèndum i voleu una vaga?
Prou d'utilitzar a la gent com els vostres escuders!

Amb mentides, proclames i baixes pasions.
Donaren part al virrei del mal que aquells soldats feien. - Llicència els hi donat jo, molta més se'n poden prendre
Anònim, 02/10/2017 a les 11:56
+13
-2
MILLO DIMISIÓ!!!
MILLO DIMISIÓ!!!
MILLO DIMISIÓ!!!
Fart de tanta boixeria.
Anònim, 02/10/2017 a les 11:57
+5
-13
Quina pena em donas Puigdemont, ens portaras de cap al Art. 155.
¿Vols mes fotos de violencia?
Els tentacles
Anònim, 02/10/2017 a les 11:58
+10
-4
L'única resposta és declarar la dui tal com diu la llei catalana. La resta son manipulacion mal intencionades per seguir a espanya
La huelga
Anònim, 02/10/2017 a les 11:58
+4
-12
La huelga general lo único que hará es retrasar la economía de los catalanes, no es ningún motivo para declarar una DUI. Vamos es que una cosa no tiene nada que ver con la otra...!
Irresponsabilidad
Anònim, 02/10/2017 a les 12:05
+8
-7
Lo sucedido ayer demuestra claramente la irresponsabilidad, el grado de ineptitud y sobre todo el grado de manipulación del Gobierno de España y del Govern de Catalunya.

Desde mi humilde opinión, ambas instituciones, sustentadas en partidos acorralados por la corrupción (PP y la antigua CiU). Lo único que están intentando y veo que lo están consiguiendo es que nos olvidemos de eso, precisamente de su corrupción.

No estoy hablando de lo que cada cual piense que es muy libre de pensar lo que le de la gana. Ya lo dijo Heráclito "Todo fluye y nada permanece" incluso las formas de Estado.

Pero señores, nos están manipulando, están apelando a sentimientos que considero legítimos. Pero sobre unas bases totalmente desvirtuadas, pervertidas, infladas etc ... tanto históricamente como económicamente.

Todo ello ha desembocado en lo que todos sabíamos que iba a pasar, unos dicen que han ganado y otros que también. Unos de megavíctimas y otros de cumplidores de la Ley. Y ni lo uno ni lo otro , el famoso "ESPANYA ENS ROBA" resulta que al cabo de los años no era tal.

En fin la imagen de España y de Catalunya, por los suelos, literal. Los unos por las cargas policiales y los otros por no respetar la Ley, por imponer por "collons" lo que yo diga. Soy de izquierda de toda la vida y defensor de las libertades, no soy independentistas y por ello, me han llamado, facha, franquista y fascista. Es todo lo que me sabían decir las personas en su gran mayoría jóvenes, que no han conocido nada de lo que me decían. Y ahí si entran ustedes señores independentistas, igual que el dictador adoctrinó, ustedes lo han hecho.

Están repitiendo el mismo modelo, adoctrinan y meten en la cabeza consignas que quién las dice no sabe porque las dice, recuerdan aquello de una mentira mil veces repetida.

Lamentable lo ocurrido, unos ya tienen su foto, pero después el capítulo de los hechos en este mundo globalizado e interesado, nadie quiere salir de su zona de confort (Alemania, Francia, Italia etc ...)

Suerte para todos que la vamos a necesitar, ninguno de los políticos actuales tanto de España como De Cataluña me representan.

Como oía de pequeño en un programa de radio, un decepcionado con España y Cataluña.
Segons llei toca DUI
Anònim, 02/10/2017 a les 12:38
+11
-2
Anem a veure, als que teniu tanta por, perdoneu que us digui que hi ha una llei, sobre la qual vau sortir a votar ahir, que diu clarament que la DUI és el final del resultat que es va donar. No hi havia mínim de participació perquè no sabíem fins on podía arribar l'Estat, ara ja ho sabem. DUI!
Me gustaría saber cuanto tiempo tardan ustedes en publicar un comentario en castellano
Anònim, 02/10/2017 a les 13:14
+6
-10
Muchas gracias
quan botifler...
Anònim, 02/10/2017 a les 13:30
+11
-6
sou els trols del CNI?
Realitat va ser que milers de persones de totes les edats van mostrar la seva absoluta determinació
Anònim, 02/10/2017 a les 13:57
+5
-2
des de les 5 del mati fins les 9h de la nit. Defensant uns vots emesos en unes urnes. Sense cap violència, sense entorpir cap activitat d'altre gent o d'empreses. A canvi van rebre garrotades i patades de la policía i la guardia civil, totalment desmesurat.

Milers de representants de meses electorals treballant escrupolosament durant més de 10 hores, amb talls d'internet, amb la por de que entri la policia i els hi destrossi tot.

A pesar de la por, la repressió, tota la propaganda de l'estat i els comunicats de fiscals i jutges van poder votar un 42% de persones!!! 2,3 milions, 89% votant SI. Més de 800 ferits per la policia, indefensos totals.

Després de tot això, Rajoy, que gobierna para todos los españoles, mirant a un altre cantó. "Todo se ha hecho bien".

Per Madrid sempre ha de acabar cedint l'altre, ells sempre tenen la raó perquè tenen la força.

Veurem d'aquí a un mes com està España i l'economia. La determinació de la gent de Catalunya ha quedat ben manifesta. No cedirem més. Si s'ha d'enfonsar l'economia que s'enfonsi.

La culpa de tot la té Madrid que és qui te tot el poder de la força actualment i vol mantenir el poder dels seus "negocis" a tota costa.
VAGA
Anònim, 02/10/2017 a les 15:00
+5
-2
PAREM AQUEST PAIS, QUE TREMOLIN.
No no soy un troll
Anònim, 02/10/2017 a les 15:02
+3
-2
En primer lugar pedirles excusas, la impaciencia de ver publicado mi comentario y ser la primera vez que escribo, me ha hecho dudar, repito les pido excusas.

Y al señor que me llama troll, tiene usted algo más edificante que decir, o es otra de las expresiones del adoctrinamiento. Pero no te das cuenta de como te utilizan.

Ser independentistas, no es malo ni bueno es una posición legítima; ahora lo que deslegitima es la mentira y el insulto, es exactamente igual que las cargas policiales, la violencia tiene muchas formas.

Un saludo
Vaga de veritat
Anònim, 02/10/2017 a les 16:32
+2
-1
Es tallarà RENFE i l'AP-7 suposo...
la lliberacio de Catalunya
Anònim, 02/10/2017 a les 16:40
+0
-1
Hem d,anar cap a la vaga indefinida, per fer moure a la ue, si no es aixi ,será dificil tirar endavant l,imdependencia, ah ! tambė retirar diposits bancaris i deixar contas baixas es un altre manera de fer moura l,estat
Una vaga?
Antoni Ferret, 02/10/2017 a les 17:18
+0
-0
Una vaga, si la promouen els dos sindicats grans, costa qui-sap-lo. I amb setmanes de preparació.
semper fidelis
davids, 02/10/2017 a les 19:53
+0
-1
jo crec que no ens calen per a res els poligoneros unionistes(ahir des de el sofa de casa seva segur que van estar encantats amb la seva policia).només amb els estudiants tallant els accesos a barcelona,els mestres i funcionaris tancant escoles i seus oficils i sobre tot els nostres pagesos "pit i collons"tallant autopistes i carreteres amb els tractors(l'altre dia va ser un avis para navegants,fins a 2000 tractors concentrats) en tenim prou per aturar l'economia el temps que calgui
cagada historica, amiguetes
pablis, 06/10/2017 a les 10:49
+0
-0
Ojalá declaréis la independencia, ojalá nadie del gobierno español se preste a negociar y ofrecer contrapartidas por saltarse la ley y reirse del resto de España. Vais a acabar siendo los que más odieis vuestra propia independencia cuando vuestro poder adquisitivo sea de risa comparado al español y cuando no haya de donde sacar para vuestras pensiones. Mil euros garantizados por cabeza? Debeis ser el único "pueblo" del mundo que se cree a pies juntillas cualquier cosa que diga sus políticos. En fin...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Cartells electorals de Ciutadans per al 21-D | Josep Maria Montaner
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
La campanya de la formació taronja explota la imatge presidenciable d'Inés Arrimadas a Catalunya pensant en els beneficis per a Albert Rivera a la política espanyola | Eixamplar la bretxa amb el PP a Catalunya és bàsic per consolidar les aspiracions del partit, que busca fer forat en el duel pel vot de centre-dreta a l'Estat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 08:54 El PSC recrimina a Lluís Puig que fos a Brussel·les mentre Àngel Ros defensava les obres de Sixena
 08:41 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil escorcolla la seu de l'empresa Unipost. Els agents busquen informació sobre els preparatius de l'1-O.
 08:27 Els periodistes del Congrés castiguen Gabriel Rufián
 07:46 PORTADES «La policia blinda la frontera per si torna Puigdemont», a «El Periódico». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:23 La cuina de campanya de la CUP: orgànica, militant i anònima; per Aida Morales. Els cupaires també són diferents en campanya: no tenen director d'orquestra, les decisions es gesten en equip i preparen espots que ni tan sols demanen el vot.
 06:45 El DESPERTADOR de Ferran Casas: Estremera no havia d'entrar en campanya.
 06:43 ERC clourà la campanya reivindicant Junqueras amb un acte al davant de la presó d'Estremera, informa Roger Tugas. Els republicans reforçaran l'últim dia la presència de Junqueras fent un acte "simbòlic i de denúncia" al costat de la presó on està reclòs i també a Sant Vicenç dels Horts, el municipi del qual és veí i d'on va ser alcalde.
 23:26 LA CARAVANA. Layret, el «Nostradamus» de la CUP. Diversos mítings del partit de l'esquerra independentista recorden les paraules de l'advocat laboralista Francesc Layret sobre el poder popular; la contracrònica d'Aida Morales.
 23:18 LA CARAVANA El dia de Rajoy a Catalunya: del mercat de Badalona a les caves Freixenet. El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català.
 22:52 Miquel Buch formalitza la seva renúncia a l'alcaldia de Premià de Mar al ple municipal. En el seu comiat, el número 22 de la llista de JxCat pel 21-D, ha dit marxar "orgullós de la feina feta" i confiat d'haver governat "sent una bona persona".
 22:16 LA CARAVANA. Puigdemont torna a casa (per videconferència). El president de la Generalitat rep l'escalf de Girona en un míting al qual assisteix la seva dona, Marcela Topor, a qui agraeix la comprensió. Per Oriol March
 22:13 «Empaperem» es reactiva i demana fotos de la repressió de l'1-O per tirar endavant una nova campanya. La iniciativa ha posat en marxa un nou projecte i sol·licita la col·laboració de la ciutadania.
 21:55 La CUP crida a trencar amb un estat «psicòpata» i «terrorista». L'exdiputat Quim Arrufat assegura que els catalans ha decidit deixar de ser "subdits" i que, per això, "no passaran". Informa Aida Morales.
 21:49 PÒQUER DE CAMPANYA 13 de desembre: Tardà parla per Junqueras, Iceta posa terminis, la CUP té socis i Rajoy brinda amb amics. El resum d'aquest dimecres de campanya per Joan Serra Carné.
 21:40 LA CARAVANA Marta Rovira s'encomana a Disney per fer realitat «Els impossibles»: Els periodistes regalen a la candidata d'ERC una samarreta de paròdia de la pel·lícula "Els increïbles", ja que els republicans asseguren a cada míting que són capaços de fer realitat "els impossibles"; contracrònica de Roger Tugas.
 21:33 Puigdemont eleva el to contra Iceta: «Representarà per sempre més el 155». El president i candidat de Junts per Catalunya assegura que el cap de files del PSC ha lligat el seu projecte polític al de Mariano Rajoy. Sosté que el bloc constitucionalista perdrà les eleccions i insta Iceta a acceptar el resultat de les eleccions. Informa Oriol March.
 21:29 
 21:19 LA CARAVANA Miquel Iceta és el 155. El candidat socialista al 21-D no ha viscut el seu millor dia de campanya: a Sabadell li han reservat el seient amb el número de l'article de la Constitució i el PSOE l'ha desautoritzat; contracrònica de Jordi Bes.
 21:13 Carles Puigdemont, en el míting de campanya de Junts per Catalunya: "Miquel Iceta, l’has feta tan grossa que la dimissió te la demanarà la vergonya d’haver empès els empresonaments i l’exili". Ho explica, des de Girona, Oriol March.
 21:18 Carles Riera, número 1 de la CUP per Barcelona, recorda "als companys de Podemos", que al feixisme "se'l fa fora a empentes i cops", i fa pública la "solidaritat" del partit independentista amb el "govern legítim que encara és a l'exili".
 21:12 Carles Puigdemont, des de Girona: "No pot quedar entre nosaltres cap dels efectes del 155 en vigor. Això inclou la intervenció de les finances de la Generalitat, l’ensenyament i els Mossos d’Esquadra". Informa Oriol March
 21:11 LA CARAVANA La Moreneta es posa taronja per un dia. Ciutadans fa campanya en places difícils com la capital del Bages; la contracrònica de Pep Martí
 21:08 
 21:06 El 21-D, el gran examen de Ciutadans per erosionar el PP (també a Espanya); crònica de Pep Martí. 
 21:00 Rovira acusa l'unionisme de perjudicar tots els catalans amb el 155 per guanyar vots a l'Estat. La dirigent d'ERC aposta per obrir "un gran diàleg constituent de país per posar fil a l'agulla de la construcció de la República" a partir del 21-D. Mundó critica que Cs, PSC i PP parlin del procés per obviar el Gürtel, els ERO andalusos, el rescat bancari o el buidat del fons de la seguretat social. Ho explica Roger Tugas.
 20:56 Arrufat assegura que Xavier Garcia Albiol fa uns "esforços enormes per moderar-se" i avisa al PP que els catalans són "prou intel·ligents" i "responsables" per saber què volen.
 20:45 Quim Arrufat, des de Vilanova, sentencia: "Aquest estat espanyol és democràtic perquè Franco ha mort, perquè els interessa i perquè així arriben les ajudes de la Unió Europea. Més hagués valgut que ens haguessin explicat això (a l'escola) i no hagués estat adoctrinament, sinó una imatge de la realitat".
 20:42 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, obvia els ERO d'Andalusia i carrega contra els "mals dirigents" de Catalunya i Espanya. En un míting a Sabadell amb Miquel Iceta, Sánchez ha considerat que el PSC està en remuntada, i que "no es tracta de guanyar per tornar a separar, sinó per tornar a unir"; informa Jordi Bes.
 20:41 Els «comuns» s'erigeixen en el dic de contenció per frenar Ciutadans. Xavier Domènech posa els atacs a l'escola catalana com l'evidència que Inés Arrimadas és "la candidata del PP a Catalunya". Informa Sara Gonzàlez.
 20:31 Josep Rull es compromet a seguir fent política en un míting de Junts per Catalunya a Girona: "No vull que els meus fills visquin en un estat en què s'empresoni algú per les seves idees polítiques".
 20:36 Ciutadans carrega contra la proposta d'Iceta d'indultar l'independentisme: «Preparen un nou tripartit». Carlos Carrizosa acusa els dirigents sobiranistes d'haver violat els manaments evangèlics de "no robaràs" i "no mentiràs", i assegura que Ciutadans "mai insultarà". Ho explica Pep Martí.
 20:28 Eulàlia Reguant afirma que "només amb la unilateralitat" la societat catalana serà "capaç de moure el taulell de joc de l'estat espanyol" i "tombar el règim del 78". Un règim, ha prosseguit, que "està disposat a tot per no trencar la sacro santa unitat d'Espanya, amb cunetes plenes de morts".
 20:21 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Albiol, que cedeix protagonisme a Rajoy, acusa Iceta de no atendre la "prioritat" dels catalans quan demana l'indult per a "Puigdemont i Junqueras". 
 20:22 
 20:17 Eulàlia Reguant comença l'acte de campanya de la CUP a Vilanova i la Geltrú amb un record als presos i a les persones "que no poden fer campanya tal com voldrien". "Seguirem encara que segueixin amenaçant-nos amb més presons", ha declarat.
 20:18 Carles Mundó carrega contra aquells mitjans de comunicació que afirmen que l'independentisme sent "odi" cap a Espanya, la qual afirma que "és l'expressió més repugnant" que es pot sentir. "Volem ser els millor veïns dels ciutadans de l'estat espanyol", ha clamat. Ho explica Roger Tugas.
 20:16 Lluís Guinó, vicepresident primer del Parlament en funcions, sosté que Puigdemont és el "vot útil" i reclama que Ciutadans no guanyi les eleccions ni en escons. Desafia els liberals a explicar com tenen tants recursos econòmics per fer campanya.
 20:15 Inés Arrimadas, des de Manresa: "Aquestes són unes eleccions tan importants com el referéndum d'aprovació de la Constitució".
 20:13 Marta Madrenas obre el míting de Junts per Catalunya a Girona assegurant que l'Espanya actual prové "del franquisme i de Primo de Rivera". "És un estat corrupte fins al moll de l'os", ha insistit.
 20:14 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Informa Isaac Meler des de Sant Sadurní d'Anoia. 
 20:10 Junts per Catalunya ha difós aquest dijous a la tarda un vídeo que reforça el seu missatge de campanya: "Perquè torni el president, s'ha de votar el president".
 
 20:11 
 20:07 
 19:56 Xavier Domènech: "La candidata del PP a Catalunya es diu Inés Arrimadas. El pacte Frankenstein del PP, Ciutadans i PSC significa la destrucció del bo i millor que han construït les classes populars d'aquest país" 
 

Xavier Domènech, al míting de Sabadell Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:04 El líder del PSOE, Pedro Sánchez reclama el 21-D sumar tots els vots socialistes perquè "cada vot compta". Considera que Catalunya no necessita més crispació sinó "la mà esquerra de Miquel Iceta".
 19:51 Mariano Rajoy, des de Sant Sadurní d'Anoia, agraeix a José Luís Bonet "el seu esforç empresarial i la valentia a l'hora de defensar les seves posicions". Ho ha dit en un acte a la capital del cava acompanyat del cap de llista del PP, Xavier García Albiol.
 19:52 El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, titlla de "personatge infame" el diputat de Ciutadans Toni Cantó per presentar resolucions contra l'escola pública catalana al Congrés dels Diputats 
 

 
 19:48 Carlos Carrizosa (Cs) diu a Manresa que els dirigents sobiranistes han incomplert els manaments evangèlics de "no mataràs" i "no robaràs", i han insultat, però que ells mai insultaran. 
 19:49 El 155 persegueix Miquel Iceta. Abans de l'inici del míting del PSC a Sabadell, els periodistes s'han adonat d'una d'aquelles casualitats que preparades no surten millor. La cadira reservada per a Iceta, i que duia el seu nom, també tenia el número que ha marcat la política catalana en les darreres setmanes: 155. Membres de l'equip d'organització del míting s'han afanyat a arrancar l'etiqueta amb la xifra.
 

La casualitat ha volgut que a Iceta li toqui el seient... 155. Foto: Cedida

 19:46 Elisenda Alamany, número dos de Catalunya en Comú-Podem: "No volem les retallades de Puigdemont ni les imposicions de la senyora Inés Arrimadas. És l'escola pública la que garantirà i garanteix que siguem un sol poble" 
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler
01/01/1970
El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
01/01/1970
Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira
Míting d'inici de campanya d'ERC a Vic. | Albert Alemany
01/01/1970
El comitè de campanya, liderat per Sergi Sabrià, té dues reunions cada matí, però llavors ha de coordinar la tasca amb els dirigents exiliats o empresonats, els independents i els partits de la candidatura