Puigdemont: «La violència injustificada els acompanyarà per sempre»

El president de la Generalitat destaca que el desplegament policial no atura l'operatiu del referèndum i crida la ciutadania a seguir fent cues | Assegura que avui els catalans han guanyat "molt més" del que pretenia l'Estat, que ha perdut "més del que ja havia perdut" | La plana major del Govern i les entitats es reuneixen a Palau per abordar la jornada i els propers passos a seguir

Puigdemont, a Sant Julià de Ramis
Puigdemont, a Sant Julià de Ramis | Carles Palacio
01 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 18:35h

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha desplaçat a mig matí cap al col·legi electoral de Sant Julià de Ramis on tenia previst inicialment votar. L'actuació de la Guàrdia Civil, porta de vidre esbotzada inclosa, ho ha impedit, i ha anat fins a Cornellà de Terri a exercir del seu dret. "La violència injustificada els acompanyarà per sempre", ha assegurat Puigdemont, que ha apuntat que les actuacions policials "no aturen el desig de votar". En una declaració institucional posterior, el dirigent nacionalista ha reclamat "paciència" i "seguir fent cues" per seguir amb l'operatiu de l'1-O.

"L'Estat ha perdut molt més del que havia perdut, i els catalans han guanyat molt més del que havien guanyat", ha apuntat el president de la Generalitat enmig d'un núvol de mitjans de comunicació. Només unes hores abans, aquell pavelló havia estat ocupat per la Guàrdia Civil, que ha estat una mitja hora a la recerca d'urnes i material electoral. Segons ha explicat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, l'objectiu del desplegament era requisar només material electoral, sense centrar-se en la ciutadania, però arreu del país s'han pogut veure càrregues policials, en les quals la policia espanyola ha estat contundent i ha fet servir material antiavalots, com les defenses i pilotes de goma -prohibides pel Parlament de Catalunya el 2014.

Segons el president, l'ús de violència "no atura" les ganes de votar. "Avui està tot dit. Violència, porres i bales de goma contra la gent", ha insistit. Puigdemont es desplaça ara cap al Palau de la Generalitat, on analitzarà el desenvolupament de la jornada acompanyat del vicepresident Oriol Junqueras i de la resta del Govern. Al vespre hi ha prevista una declaració institucional, però no es descarten més pronunciaments públics en cas que hi hagi noves intervencions policials violentes.

En les reunions que s'estan celebrant a Palau hi ha també l'expresident Artur Mas i els màxims dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) -Jordi Sànchez-  i Òmnium Cultural -Jordi Cuixart-. Damunt la taula, el desenvolupament de la jornada i els propers passos a seguir. 
 

Puigdemont, a Sant Julià de Ramis Foto: Carles Palacio