El Govern nomena set acadèmics de prestigi que vetllaran per la votació

Enoch Albertí, Ferran Requejo, Mercè Barceló, Josep Maria Vilajosana, Joan Vintró, Ignasi Faura i Eladi Claret analitzaran "el respecte o vulneració de drets" i les incidències

Jordi Turull i Raül Romeva, al Centre Internacional de Premsa
Jordi Turull i Raül Romeva, al Centre Internacional de Premsa | Govern
01 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 8:39h
Els "acadèmics i professionals de prestigi" que vetllaran per la jornada són Enoch Albertí, Ferran Requejo, Mercè Barceló, Josep Maria Vilajosana, Joan Vintró, Ignasi Faura i Eladi Claret, que treballaran amb els observadors internacionals. "La seva missió és analitzar el desenvolupament de la jornada, analitzar el respecte o vulneració de drets fonamentals, i les possibles incidències que es puguin produir", ha explicat el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, en una compareixença al centre internacional de premsa.

Són les persones que substitueixen la sindicatura electoral, que es va dissoldre arran de la multa de 12.000 euros diaris als seus membres per part del Tribunal Constitucional. Els sis experts tenen experiència acadèmica i alguns d'ells, com ara Requejo, Albertí i Vintró, ja van formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

Vot universal

Cop d'efecte del Govern a poques hores que obrin els col·legis electorals. S'ha activat un mecanisme de "cens universal" per tal que qualsevol ciutadà pugui votar, sense duplicacions, en qualsevol local. "Per a qui tanquin el seu punt de votació, hem desenvolupat un sistema perquè puguin votar a qualsevol local que trobin obert. A cada taula hi haurà el cens universal a través d'un sistema electrònic. Permet consultar tot el cens, serà el primer pas de votació que s'afegeix a tots els altres passos", ha concretat Turull. "Qualsevol ciutadà pot anar a votar a qualsevol punt de votació i tindrà el doble check de comprovació: primer si és al cens, i després una anotació en paper", ha insistit.

D'aquesta manera, l'executiu busca avançar-se a hipotètics problemes a l'hora d'obrir alguns dels 2.135 col·legis electorals que hi ha previstos en el dispositiu. El sistema, a l'espera de més concrecions, remet al que es va fer servir en el 9-N, en el qual hi va haver un sistema informàtic que impedia que es pogués votar dues vegades.

"El compromís d'aquest Govern és fer tot el possible perquè els catalans votin. Han estat dies difícils", ha assegurat Turull, que veu "atacades" les telecomunicacions de la Generalitat. "Podrem celebrar amb garanties el referèndum d'autodeterminació tal i com ens vam comprometre", ha insistit el portaveu de l'executiu. El secret de vot, ha apuntat el dirigent nacionalista, es podrà mantenir amb les urnes "translúcides" sense necessitat de fer servir sobre.
 

Urna del referèndum Foto: Carles Palacios