L'ANC situa el milió de vots com un «èxit desbordant» en ple setge policial

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l'Assemblea i Òmnium Cultural, reclamen als cossos de seguretat estatals que "desobeeixin" les ordres encaminades a "reprimir" l'1-O | Reclamen mobilitzar-se ja per "protegir les escoles" i aconseguir deixar sense efecte el desplegament policial

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en roda de premsa
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en roda de premsa | ND
30 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:20h
El Govern obrirà els col·legis electorals tot i les accions repressives de l'Estat i, en aquest context, obtenir "un milió de vots" ja seria un "èxit desbordant". Aquest és el missatge que han traslladat aquest dissabte Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, que han aprofitat per demanar a tota la ciutadania que vagi acompanyada "del seu entorn" davant d'un context "d'enorme complexitat" que pot complicar l'execució del referèndum. En una roda de premsa al centre internacional de mitjans organitzat per Mediapro, els dos dirigents del sobiranisme civil han situat l'1-O com a clau del volta del "futur de la democràcia a Europa", i han apuntat que votar "ja és un èxit".

"Tenim unes circumstàncies. El mandat que surti de les urnes serà el que caldrà ponderar per veure com es concreta. Els interrogants sobre el desenvolupament de la jornada són encara molt grans. Aquestes valoracions i les derivades les tindrem demà a la nit. No és el mateix que hi hagi afectacions a centenars de col·legis electorals o que no hi siguin. El que volia cridar l'atenció és que és una heroïcitat haver arribat a l'1-O. Cada vot és una victòria, un acte de dignitat  de tot el país. A l'hora de valorar la participació hem de tenir clar com hi hem arribat", ha indicat Sànchez.

Cuixart ha volgut deixar clar que la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica estan aprovades pel Parlament i que, per tant, el que demà passi "està sustentat per la cambra catalana". "No negligiran de fer el que es van comprometre", ha destacat el president d'Òmnium Cultural en referència a la declaració de la independència en cas de victòria del "sí" en la jornada de demà.

Missatge als cossos policials

"Davant de possibles situacions que ara ni som capaços d'imaginar, reiterem per enèsima vegada una crida a mantenir l'actitud pacífica, de resistència, no violenta, absolutament cívica i respectuosa. Els qui utilitzin la força seran els qui demà perdin la batalla democràtica al nostre país", ha apuntat el president de l'ANC, que espera que el govern espanyol valori demà al vespre la "normalitat" de la jornada electoral. "El setge policial ens posa un llistó molt alt", ha apuntat el dirigent de l'Assemblea, que ha demanat als cossos estatals desplegats a Catalunya que "desobeeixin" en cas de rebre ordres destinades a "reprimir" l'1-O per part dels seus comandaments.

Cuixart ha denunciat "l'estat de setge intencionat" que, segons ell, promou el govern espanyol, mentre que Sànchez ha criticat com s'han "conculcat" els drets de la ciutadania al llarg dels últims dies. "Arribar a l'1-O és ja una gran victòria", ha constatat el president de l'ANC, que ha celebrat "de manera clara i sense pal·liatius" que demà diumenge es podrà votar "gràcies al compromís del Govern". També ha demanat que es portin "bombons i fruita" als qui estiguin defensant els col·legis electorals.

"L'actitud militant dels catalans farà que el referèndum sigui un èxit", ha destacat Cuixart, que ha indicat que "cada vot serà un exercici de responsabilitat". Sànchez ha carregat contra les detencions de membres de l'executiu, el tancament de pàgines web, l'entrada en impremtes, la destrucció de paperetes i la recerca d'urnes, de moment "sense fortuna". "Malgrat això, el Govern està en condicions de garantir que els col·legis electorals s'obriran", ha apuntat el president de l'Assemblea.