Els Mossos traslladen als directors d'institut l'ordre de la Fiscalia de no obrir els centres

En una nota informen als responsables dels col·legis que poden ser considerats col·laboradors d'un delicte de desobediència, prevaricació i malversació

Un votant en un col·legi electoral
Un votant en un col·legi electoral | Arxiu ND
27 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:04h
Més pressió per als directors d'institut quan falten quatre dies per l'1-O. Els Mossos d'Esquadra han fet arribar una nota amb les advertències de la Fiscalia Superior de Catalunya on els informa que si autoritzen l'obertura dels centres educatius per habilitar-hi punts de votació o cedeixen les claus a persones alienes perquè ho facin, poden ser considerats col·laboradors d'"un delicte de desobediència, prevaricació i malversació". Així mateix, els trasllada que tenen "l'obligació d'impedir l'obertura sense la seva autorització" i "denunciar la presència de qualsevol persona aliena al seu centre". 

La nota, a la qual ha tingut accés NacióDigital, també especifica que si en algun moment reben qualsevol tipus d'"amenaça", "coacció" o "pressió" per cedir l'espai, han de posar-ho en coneixement "immediatament" de la Fiscalia. 
 
Missatge dels Mossos als directors d'escoles
D’acord amb la instrucció 5/2017 de la Fiscalia Superior de Catalunya se us posa de manifest el següent:

1. El lliurament de claus i/o qualsevol contrasenya del local del qual és responsable legal a qualsevol persona privada o pública, inclosa l’administració educativa, podrà ser considerat un acte de col·laboració en els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabdals públics donant a responsabilitat penal i civil per aquestes infraccions.
2. Si les claus/contrasenya de seguretat estiguessin ja lliurades mitjançant un duplicat, o l’administració de la que depèn tingués una còpia de seguretat, se l’adverteix de la seva obligació d’impedir l’obertura sense la seva autorització, així com la de denunciar sense demora a la policia la presència al seu centre de persones alienes al mateix.
3. Per l’anterior, se li comunica que és rotundament falsa i sense fonament legal qualsevol comunicació administrativa que li garanteixi que el lliurament del control del local, del qual és realment responsable, l’eximeix de responsabilitat en delictes derivats de l’organització del referèndum.
4. Se l’adverteix que qualsevol tipus d’amenaça, coacció o pressió per cedir el control del local feta per qualsevol autoritat, funcionari o particular ha de ser immediatament posada en coneixement de la Fiscalia, bé directament o a través de la policia amb la finalitat que es realitzin les accions oportunes.

La notificació surt a la llum l'endemà que el ministeri públic ordenés a la policia catalana precintar els col·legis electorals en una nova mesura judicial per evitar el referèndum. L'ordre va transcendir aquest dimarts i al cap de poques hores els Mossos ja havien respost que fer-ho podria provocar problemes d'ordre públic. Una posició que ha refermat avui el seu director, Pere Soler, que en una piulada a Twitter ha dit que "la missió principal" de les policies "és garantir drets, no impedir-ne el seu exercici". 

La Fiscalia Superior de Catalunya havia donat la instrucció que els agents, a banda de precintar els locals, es quedessin les claus d'escoles i instituts divendres en finalitzar les classes. El ministeri fiscal també ordenava a la policia catalana evitar que la votació es produís en un radi de 100 metres dels col·legis. En cas que els Mossos no completessin la instrucció es requeria l'actuació de les policies locals. En última instància, la Fiscalia recorreria a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola.

El que sí que van fer els Mossos ahir va ser anar als col·legis electorals per identificar i prendre declaració als seus responsables. Es van fer diversos briefings a les comissaries explicant que els agents han de presentar-se als col·legis entre aquest dimarts i dimecres per recollir la informació i enviar-la posteriorment al ministeri públic.

La Fiscalia torna a reunir-se amb els cossos policials

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, s'ha tornat a reunir aquest dimecres a les 12 hores amb els cossos policials en una nova trobada de coordinació amb els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola. Es tracta de la tercera reunió d'aquestes característiques per tal de coordinar i fer balanç de les actuacions policials contra l'1-O.