Iceta respon a Podem i els «comuns» que el PP és ara el «govern legítim» d'Espanya

El líder del PSC avisa els "comuns" que seran "responsables" d'una eventual declaració unilateral d'independència si participen a l'1-O | Assegura que el seu partit no reconeixerà la "legitimitat" del "disbarat" de l'1-O | Considera que el PP "comença a entendre" que amb l'exigència del compliment de la llei "no n'hi ha prou"

26 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:48h

El líder del PSC, Miquel Iceta, a la conferència organitzada per Nueva Economía Fórum Foto: @socialistes_cat


Podem i els "comuns" van estrènyer diumenge el cèrcol al PSOE i el PSC per demanar-li que accepti un referèndum acordat per a Catalunya. Vam posar sobre la taula la creació d'un "govern d'unitat plurinacional" que desallotgi Mariano Rajoy de la Moncloa i impulsi una reforma territorial amb dret a decidir inclòs. Els socialistes, però, han rebutjat de ple la proposta. Ha estat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, l'encarregat de donar-hi un cop de porta amb una contundent afirmació: "El PP és ara el govern legítim d'Espanya".

En un col·loqui organitzat per Nueva Economía Fórum, Iceta ha assegurat que ara veu que Pablo Iglesias, Xavier Domènech i Ada Colau "tenen pressa per substituir Mariano Rajoy" mentre obliden que "van unir els seus vots als del PP" per bloquejar la investidura de Pedro Sánchez. Iceta encara ha anat més enllà i ha advertit els "comuns" que si participen a l'1-O seran "responsables" d'una eventual declaració unilateral d'independència.

Lluny de carregar durament contra l'estratègia judicial i policial impulsada pels populars per frenar l'1-O, Iceta ha arribat a considerar que el PP "comença a entendre que l'única resposta al problema" no pot ser el no sistemàtic i que "només amb complir la llei no n'hi ha prou". Segons el líder dels socialistes catalans, n'és una prova el fet que hagi acceptat la creació d'una comissió pel diàleg al Congrés dels Diputats.

El "disbarat més gran"

Durant el seu discurs, només ha fet una breu i tímida referència a la protecció dels drets fonamentals i la llibertat d'expressió. Amb tot, Iceta ha volgut tornar a deixar clar que no dona cap "credibilitat" al que es faci a l'1-O, que no en reconeixerà la "legitimitat" i que, a més de no acceptar-ne el resultat, "recorreran" on calgui per defensar les institucions. "L'ú d'octubre no només no resol cap problema, sinó que agreuja els que tenim i en crea de nous! No se m'acut un disbarat més gran", ha sentenciat. Ha afegit que una declaració unilateral d'independència encara seria un "disbarat" pitjor.

El líder del PSC ha argumentat que a hores d'ara el Govern sap que "no podrà fer el que volia fer" i ha afirmat que, aquesta vegada, no tornaran a "enganyar" el govern de Mariano Rajoy com ja ho van fer al 9-N. "Puc entendre la indignació dels que volen celebrar el referèndum de l’u d’octubre davant de les actuacions judicials que pretenen impedir-lo. Però el que no puc acceptar de cap manera és que el govern de Catalunya se'n mostri sorprès. Què es pensaven? Que els poders de l'Estat deixarien fer?", ha dit.

Com ha fet en els darrers mesos, Iceta s'ha ofert com a dirigent pont per restablir el diàleg entre Catalunya i Espanya. Ho ha fet tornant a posar sobre la taula la reforma federal de la Constitució un cop passat l'1 d'octubre. Ha tornat a mencionar el reguitzell de propostes que fan els socialistes: la negociació dels 45 punts que va exigir Puigdemont -deixant fora el referèndum-, el desenvolupament de l'Estatut, millora del finançament i més inversions en el corredor mediterrani i infraestructures.