Puigdemont avisa que la DUI estarà damunt la taula si el referèndum no té garanties

El president de la Generalitat, en una entrevista al programa "Salvados" de La Sexta, assegura que el Parlament proclamarà la independència en cas de victòria del "sí" en l'1-O | Veu "poc probable" que els Mossos retirin urnes si hi ha 2.000 persones davant dels col·legis electorals

Carles Puigdemont durant la seva entrevista amb Jordi Évole
Carles Puigdemont durant la seva entrevista amb Jordi Évole | La Sexta
24 de setembre del 2017
Actualitzat el 25 de setembre a les 11:30h
"Sí, l'1 d'octubre hi haurà referèndum". Amb aquestes paraules ha començat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'entrevista al programa Salvados de La Sexta, dirigit i presentat per Jordi Évole. "Els referèndums els prepara el Govern, però finalment és la gent qui compra la idea", ha apuntat Puigdemont en un programa que es va gravar el divendres 22 de setembre al Palau de la Generalitat. Segons ell, hi ha els elements "necessaris" per celebrar l'1-O, tot i que no siguin els "ideals". Preguntat sobre si serà detingut, ha apuntat que no li agradaria, però que "hi faria front".

Què passarà després de diumenge vinent? Puigdemont ha admès que es pot proclamar la independència en cas de victòria del "sí" i que, si el referèndum no té garanties, "la DUI estarà damunt la taula" perquè "segurament algú" la proposarà. El dirigent nacionalista, en tot cas, ha apuntat que la seva opció és anar fins al final amb el referèndum. Ara bé: ha volgut advertir que es pot proclamar la independència "tot i la intervenció" de l'autonomia -especialment a nivell econòmic- catalana.

Puigdemont insisteix que l'escenari ideal seria un referèndum pactat, però sosté que Rajoy està "invalidat" com a interlocutor

"El diàleg ho pot resoldre tot. A mi se m'ha dit que no es vol parlar de l'assumpte", ha apuntat en referència al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. "El govern [de l'Estat] s'està invalidant com a interlocutor", ha asseverat dutant l'entrevista. Preguntat sobre si ha rebut alguna trucada d'un "alt mandatari europeu" per fer-li costat, el dirigent nacionalista ha respost amb una negativa, i ha indicat que s'ampliarà el perímetre de pedagogia internacional per explicar els fets dels últims dies.

El dirigent nacionalista ha defensat el nivell de "convivència" a Catalunya i ha defensat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per unes declaracions en contra del PP que li ha recordat Évole en un vídeo. "Potser un dia s'equivoca i corregeix. I jo prefereixo jutjar les persones pel que fan i no perquè un dia cometin un error", ha apuntat ja cap al final de l'entrevista.

L'aprovació de la llei

Puigdemont ha apuntat que li hauria agradat "tenir més suports" a la llei del referèndum, i ha assenyalat que és "l'únic camí" que s'ha trobat per fer-ho. S'ha preguntat, en aquest sentit, si amb una majoria més gran a les eleccions del 27-S hauria estat legitimada la declaració de la independència. Évole ha indicat que el mandat d'aquests comicis només va rebre el 48% dels vots "amb el 52% en contra", i el president li ha recordat que el percentatge negatiu explícit era del 39% perquè Catalunya Sí que Es Pot no es va posicionar sobre l'estat propi.

"Jo estic obeint la llei catalana", ha apuntat Puigdemont, que ha insistit que tampoc acaba de veure si està desobeint la norma espanyola. "Això és com si un pare li diu al seu fill que mengi les llenties, el nen li diu que no, el pare li diu que l'està desobeint i el nen li respon que està seguint la seva llei", ha dit Évole en la rèplica. Poc després, l'entrevistador li ha ensenyat imatges dels Mossos retirant les urnes del multireferèndum del 2014. "Han de fer la seva feina", ha apuntat.

Puigdemont troba "poc probable" que, si hi ha 2.000 persones a cada col·legi electoral, els Mossos retirin les urnes

Faran el mateix diumenge? "Dubto molt que, amb milions de persones intentant votar i amb molta gent que primarà aquest dret, es pugui primar que l'acció adequada sigui retirar les urnes", ha assenyalat Puigdemont. "Si hi ha un col·legi electoral amb 2.000 persones a la cua, és poc sensat pensar-ho [que retiraran urnes]", ha apuntat.

L'operatiu encara és a temps?

El president ha indicat que encara són a temps d'enviar les notificacions de les meses electorals, i ha apuntat que, en cas que no arribin, voldrà dir que hi haurà hagut "algun incident". "La llei electoral general preveu que qui arriba el primer al col·legi, constitueix la mesa", ha destacat Puigdemont, que ha indicat que "no hi haurà joc brut". El president ha apuntat que existeix la possibilitat que hi hagi "cues" de gent que vulgui optar pel no a la independència diumenge vinent.

Puigdemont revela que els primers en arribar als col·legis presidiran les meses en cas que no arribin les notificacions per correu

"Si és veritat el que diuen, que no hi ha una majoria independentista, pot ser que guanyi el no", ha ironitzat el màxim dirigent de la Generalitat. "Hi ha una ocasió fantàstica per comprovar-ho", ha assegurat Puigdemont, que veu els elements "necessaris" per fer un referèndum, tot i que "no hi són tots". "L'ideal seria haver-ho acordat amb el govern espanyol", ha admès Puigdemont.

Preguntat sobre si donaria suport a una moció de censura del PSOE i Podem contra el PP per fer fora Mariano Rajoy, el president l'ha circumscrit a la possibilitat que se celebri un referèndum. "Estem disposats a parlar de majories i de dates", ha assegurat Puigdemont. Ha volgut ser crític, això sí, amb el fet que no està clar amb quin programa els dos partits de l'esquerra espanyola estarien disposats a governar.
 

Carles Puigdemont, en una reunió de Govern Foto: Govern