Els sondejos a Alemanya atorguen una victòria còmoda a Merkel i pronostiquen l'auge de la ultradreta

L'actual cancellera guanya amb diferència el seu rival socialdemòcrata, Martin Schulz il'extrema dreta d'Alternativa per Alemanya entra amb força al parlament alemany amb un 13% dels vots

24 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:55h
Els primers sondejos no han donat lloc a la sorpresa i Angela Merkel tornaria a guanyar les eleccions per quarta vegada consecutiva amb un 32,5% dels vots. A les sis han tancat els col·legis, i segons el sondeig a peu d'urna, la Unió Cristianodemòcrata de Merkel obtindria una victòria clara per davant del socialdemòcrata Martin Schulz, que obtindria el 20% dels sufragis. Els pronòstics també s'han complert pel que fa als resultats de la formació d'extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD), que entraria al Bundestag amb un 13% dels vots.

Totes les enquestes donaven triomfadora a la Unió Cristiana Democràtica (CDU) de Merkel, però molt lluny de la majoria absoluta. Alemanya té una llarga tradició de coalicions, que solen ser molt estables. Aquesta és la primera de les grans incògnites de l'elecció: amb qui formarà govern Merkel? S'ha estès el temor els darrers dies a uns resultats més dolents per a la CDU dels que es preveien fa unes setmanes. Si queda clarament per sota del 40%, Merkel rebrà un toc d'atenció.

Qui sembla haver ensopegat en aquesta campanya ha estat Martin Schulz, el candidat del segon partit, el Socialdemòcrata. Expresident del Parlament Europeu, carismàtic, Schulz va començar amb bons sondejos però al final ha quedat reclòs en el difícil paper de líder d'un SPD que porta anys governant amb Merkel en una gran coalició. El resultat que li donen els sondejos a peu d'urna són pitjors dels previstos. 

El risc extremista es confirma

El resultat de l'extrema dreta era una de les grans incògnites. L'Alternativa per Alemanya (AfD), que ja ha penetrat en diversos estats federats, entraria per la porta gran al Bundestag amb un 13% dels vots. A falta de resultats oficials, això esquitxaria la imatge d'una Alemanya estable i moderada i podria aigualir el relat d'una Merkel guanyadora.