El conseller d'Interior denuncia que l'Estat «prepara» el terreny per intervenir els Mossos

Joaquim Forn afirma que el govern espanyol "està creant un relat" per retirar a la policia catalana la competència de coordinar els dispositius de seguretat | El conseller revela una reunió aquest dijous a la Fiscalia amb intervenció de representants l'Estat per iniciar el desplegament de la Guàrdia Civil i la policia espanyola

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, al Parlament
El conseller d'Interior, Joaquim Forn, al Parlament | Parlament
22 de setembre del 2017
Actualitzat a les 21:03h
El conseller d'Interior, Joaquim Forn, denuncia que el govern espanyol ja està "preparant" el terreny per intervenir els Mossos d'Esquadra. L'estratègia de l'Estat, ha alertat el conseller, és "crear un relat" de dèficits d'ordre públic i aldarulls a Catalunya per retirar a la policia catalana la competència de coordinar els dispositius de seguretat. De fet, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha subratllat aquest divendres que cal aturar les mobilitzacions "tumultuoses" a Catalunya. L'avís de Forn es produeix hores després que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, hagi avisat per carta la Generalitat del desplegament d'efectius de la Guàrdia Civil i la policia espanyola a Catalunya.

Forn ha revelat una reunió organitzada aquest dijous a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya en què l'Estat va revelar les seves intencions en relació als Mossos. Segons el relat del conseller, a la cimera -en la qual hi van participar representants de la Guàrdia Civil, la policia espanyola, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana-, també hi van assistir representants de l'Estat. En concret, Diego Pérez de los Cobos, cap del gabinet de coordinació i estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat. La conselleria d'Interior subratlla que Pérez de los Cobos va anunciar "sense dissimular" la voluntat de l'Estat d'assumir les competències de seguretat.

Amb quin procediment pensar actuar l'Estat per desplegar la Guàrdia Civil i la policia espanyola? Segons el mateix Forn, el representant del govern espanyol va referir-se tant a l'article 38.2 de la llei orgànica de forces i cossos de seguretat del 1986 -citat en la carta de Zoido a la Generalitat-, així com de l'article 46 del mateix text legal. L'aplicació d'aquests articles implicaria que els Mossos perdessin la capacitat de pilotar les operacions de seguretat a Catalunya. Pel conseller, s'estan prenent decisions "que són d'una feblesa jurídica enorme".

"No ho acceptarem"

La conselleria d'Interior recorda que el que pretén l'Estat seria "una clara vulneració" de les competències de la Generalitat i impediria que els Mossos tinguessin la iniciativa de decidir els opertius de seguretat a Catalunya. "L'aplicació [dels articles citats] provocaria una situació excepcional i especialment greu", ha detallat Forn, que s'ha mostrat contundent en la defensa de les atribucions dels Mossos d'Esquadra en un contacte informatiu d'urgència amb mitjans de comunicació. "No ho acceptarem", ha explicat. "L'anunci del ministre no ha estat gratuït", ha reblat el conseller, que ha recordat que el govern espanyol ha començat per "intervenir" les finances de la Generalitat i "ara ho voler amb la policia".

La conselleria d'Interior no ha "descartat" que el govern espanyol opti per altres mesures coercitives de les competències -com l'article 155 o la llei de seguretat nacional-, però ha ha avisat de l'amenaça latent que viuen els Mossos. "No s'ha fet un desembarcament tan gran de la Guàrdia Civil ni en els pitjors temps del País Basc", ha exposat.

El conseller respondrà la carta de Zoido aquesta tarda

El conseller respondrà aquesta mateixa tarda la missiva enviada pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, en la qual l'avisava que s'enviaria en els pròxims dies a Catalunya un "reforç" de Guàrdia Civil i Policia Nacional per garantir la seguretat. De fet, Méndez de Vigo ha assegurat que Zoido no ha informat sobre quants efectius s'envien a Catalunya per fer front al desafiament del referèndum de l'1 d'octubre.

Forn ha avançat que, en la seva resposta, exigirà a Zoido que es "respectin les competències" de la Generalitat. "Som capaços i competents per organitzar la seguretat", ha afirmat. En la missiva, el conseller també detallarà al ministre que les concentracions que s'estan produint a Catalunya són "absolutament pacífiques".  
 

La carta del ministre Zoido i la resta d'instruccions de l'Estat a la conselleria d'Interior by naciodigital on Scribd