El Govern cessa el número dos de Junqueras per protegir-lo de l'ofensiva judicial

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, assegura que el tribunal exigeix actuacions a Josep Maria Jové mentre encara està detingut | El portaveu del Govern deixa clar que l'executiu català és "el màxim responsable" de l'organització de l'1-O

22 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:15h

El Govern, reunit aquest divendres d'urgència Foto: Govern


El Govern ha acordat cessar Josep Maria Jové com a secretari general d'Economia i de vicepresidència per "protegir-lo" de les exigències del Tribunal Constitucional. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha argumentat en una compareixença després d'una reunió d'urgència del Govern que el tribunal va ordenar aquest dijous a Jové que s'inculpés o bé se li imposaria una multa diària de 12.000 euros. És per això que s'acorda el seu cessament per descarregar-lo de responsabilitats.

"En aquest despropòsit d'actuacions de suspensió de facto de l'estat de dret, el TC ordena al senyor Jové una sèrie d'accions mentre està detingut", ha advertit Turull. Justament per això, l'executiu català en bloc s'ha reunit d'urgència al Palau de la Generalitat a les 9.45 del matí per lliurar-lo de les seves responsabilitats, que en les pròximes hores es determinarà com queden delegades a la conselleria capitanejada per Oriol Junqueras.

El 70% dels col·legis electorals, els de sempre

Per moltes "detencions" que hi hagi i actuacions policials i judicials que es produeixin, Turull ha assegurat que "no aturaran" el referèndum de l'1 d'octubre. Poques hores després que el propi president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fes pública la web per consultar els locals de votació, el portaveu del Govern ha precisat que el 70% dels col·legis electorals de l'1-O són els mateixos que en qualsevol procés electoral. A més, pel que fa a la cessió d'espais municipals, ha subratllat que s'ha fet sempre "d'acord" amb els ajuntaments, amb la qual cosa ha deixat entreveure que si a Barcelona hi ha disponibles punts de titularitat municipal és perquè així es va acordar amb l'alcaldessa Ada Colau.

Pel que fa a la missiva enviada pel ministeri de l'Interior tot anunciant l'arribada de més efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya, Turull ha lamentat que des del govern espanyol s'estigui intentant "crear un relat que és fals". Ha assegurat que es busca fer creure que hi ha "manifestacions tumultuoses" i que això queda demostrat que és "mentida" perquè tothom ha pogut veure com de "pacífiques" està sent la mobilització permanent. De fet, ha advertit que hi ha mitjans de comunicació que estan "silenciant" aquesta mobilització de milers de persones.

Turull ha mostrat en nom de tot el Govern la seva "condemna i indignació" per les detencions del passat 20 de setembre i ha precisat que s'està oferint assistència jurídica a tots els afectats.